Lekcija koje se uče od snažnih majki

18 oktobra, 2017

Odrastanje devojčica u naručju snažne majke

Dok smo mlade i neiskusne žene, nismo svesne svega što nas majka uči, i to ne samo rečima već i svojim primerom, ponašanjem i stavom prema životu čijem smo svedok svaki dan.

Sve ono što ona govori, radi i proživljava počinje više da se ceni tek kasnije. Tek kad odrastemo, tek kad i same postanemo majke.

Ženska snaga je posebna vrsta snage, ona koju je teško slomiti, ona koja se stiče probijanjem kroz život u svetu u kojem bi muškarci hteli voditi glavnu ulogu.

Evo lekcija koje se uče od snažnih majki:

Treba ceniti nezavisnost

Ne treba ti muškarac da te spasi ili neko drugi da se brine o tebi, primerom ćeš naučiti da si sposobna da vodiš pun i srećan život bez obaveze da ga deliš sa nekim drugim.

Naučićeš da možeš da izgradiš dom, odgajiš decu, kuvaš, pereš i u isto vreme imaš uspešnu karijeru. Zapravo naučićeš kako da budeš super-žena.

Šta znači bezuslovna ljubav

Majka žrtvuje svoje vreme, zdravlje i mladost za tebe i tvoju braću ili sestre, a ipak se nikad neće žaliti. Uvek će imati osmeh na licu i sve više davati sebe.

Naučiće te kako izgleda nesebična i bezuslovna ljubav, i znaćeš da nigde drugde više nećeš videti takvu vrstu ljubavi.

Kako voleti samu sebe

Znaćeš kako se okrenuti i otići od stvari koje nisu za tebe, naučićeš kako ipak ići napred iako je celi svet protiv tebe, i znaćeš kako verovati u sebe kada svi drugi sumnjaju.

Naučićeš da te ne definišu loše ocene, slomljena srca i neuspesi; ono što te određuje je način na koji se oporavljaš od svih padova i koliko se snažno boriš za život kakav želiš.

Možeš biti i jaka i nežna

Snažne majke su zapravo vrlo osećajne, samo što to drže skriveno u sebi, ali ipak ćeš videti kako majka tiho plače zbog tvoje patnje ili ostaje budna celu noć i brine se o tebi kada si bolesna, ili ne može zaspati jer tebe nešto muči.

Način na koji te grli kada si bila tužna pokazaće ti njenu saosećajnost i nežnost.

Nije lako biti majka

Tvoje mišljenje neće uvek biti važno, neće te uvek ozbiljno shvatati, ali ćeš naučiti da će, kada je potrebno, svi ćutati i slušati tebe i tvoje ideje.

Ne treba se okretati za prošlošću

Naučićeš da se ne treba baviti svim onim “šta da sam…” i “šta bi bilo kad bi bilo”. Gledaš samo naped i puštaš proslošt da sama sebe iskupi.

Naučićeš da te je sve što se dogodilo dovelo do mesta gde pripadaš čak i ako nije reč o onome što si želela.

Važnost strpljenja i vere

Neko pazi na tebe i tvoje borbe, sve će na kraju biti u redu. Oluje će proći, a sutra je novi dan.

Naučićeš da budeš strpljiva u životu, strpljiva s vremenom, uspehom i problemima. Naučićeš da je strpljenje snaga.

Kako stvarati svoju sreću

Možeš pronaći sreću u teškom životu. Čak i kada na ramenima nosiš ceo svet, možeš pronaći sreću.

Majka će te naučiti da uvek možeš pronaći razlog za osmeh – sve što treba da radiš je da pažljivije tražiš.

Naučićeš da ona o ljubavi i dalje zna više od tebe

Čak i kad vas generacije dele, čak i kada ti se ne sviđaju njeni ljubavni izbori, ako nekoga ne odobrava, bolje je poslušaj, a ako ne barem je saslušaj.

Ona zna šta govori, jer ne želi da te vidi slomljenog srca.

Znaćeš kako da budeš dobra majka

Odgajila te je mama koja ti je pokazala kako se stvarno brine za porodicu, koja ti je pokazala da se težak rad isplati, koja ti je pokazala da se neko može bezuslovno voleti.

Naučila te je kako se voli, štiti, saoseća, kako je biti snažna i izdržljiva. Sve je to pokazivala na svom primeru, i bila ti svesna ili ne, korak po korak, ti ćeš ići njenim stopama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama