Лекције о родитељству којима нас уче животиње

Лекције о родитељству су постале права, мала упутства за употребу сопствене деце. Потпуно занемарен натурални инстинкт родитеља своди се на десетак дефиниција после чије примене добијате дете из каталога. Масовни потрошачки талас нуди широк дијапазон васпитних модела и врста, произведених тачно по серијском броју. И тако, чим добијете дете, не чекајте ни часа. Нека одмах на снагу ступе дефинисане норме васпитавања, јер времена се нема на претек. Мали анђели упијају информације брже од кухињског сунђера.
maca
На тај начин ви правите децу која одговарају једном моделу друштва и савршено су опремљена да делају у контролисаним условима. Али, живот је све само не лабораторијски контролисана појава. Ако желите да ваше дете оспособите, не да ради по тачно одређеном моделу, него да се сналази у свакој могућој ситуацији прочитајте лекције о родитељству које примењују животиње. Оне су дефинитивно у бољем дослуху са природом од људи.
Породица је важна
Без обзира на то да ли живе у групи (као слонови) или су самотњаци (као гепарди), сви родитељи животињског света уче своју децу да је заједница важна. Барем она почетна. У њој си безбеднији, што је од круцијалне важности за сваког појединца. На почетку, све маме толико предано брину о својим младунцима да су у стању да занемаре и сопствене физиолошке потребе. Брините о деци док су мала, онда када постоје реалне шансе да им се нешто догоди. Такав однос се негује све док потомци не стасају до следеће фазе развоја, а то је – учење.
Лекције о преживљавању
Тај термин звучи много рогобатно када су припадници људске расе у питању, али у свету где влада закон јачег то је једини адекватан опис одрастања. Да би живео и растао мораш да једеш. Да би јео, мораш да уловиш. Или да једноставно отвориш фрижидер? Док год родитељи деци доносе храну, деца се не питају одакле је стигла. Напуне стомаке и правац играње. Али, тражење и доношење хране је напоран посао. Када довољно ојачају да могу да поједу више него што родитељ може да донесе, време је да почну и сами да лове. Ову лекцију нећете пронаћи ни у једном приручнику (јер је то нехумано, забога!), али да ли сте икада видели да беба лав неће да поједе ногу од гнуа? Тешко.
Брините о сопственој безбедности
“Ако се не чуваш сам нико те неће сачувати” – парола која се најбоље може видети на примеру лекције о родитељству једне мачке. Прве три недеље мама маца уопште не показује бебе. Када их први пут изведе напоље показује им најужи круг њихове територије. Сваког наредног дана мама маца шири круг да би једном одвела своју децу далеко од куће и оставила их. Они мачићи који се сами врате кући су научили лекцију. Треба ли напоменути да се увек сви врате кући? Јер природа не инвестира у губитнике и мами мачки се више исплати да добро обучи мачиће пре него што их пусти у свет.
Комуницирајте
У оквиру крда или јата то је од круцијалне важности. Ако живите као појединац то је, такође, веома важно. Јер, не комуницирају животиње само са својом врстом. Уколико науче што више начина споразумевања, лакше ће уочити опасност или потенцијални плен. Да ли знате да китови имају око 15 000 звучних сигнала којима комуницирају?
Будите одговорни
Према себи и према другима. Хијене живе у матријархату у ком једна женка рађа младунце и лови, а остале брину о потомцима и чувају дом. На овај начин, осим расподеле обавеза, младе женке уче да ће и оне једног дана постати родитељи и начин на који ће организовати своју породицу.
Не одустајте
Када дође време да лавићи науче да лове самостално, лавица ухвати потенцијални плен, али га не убије. Донесе га својо деци и пусти их да вежбају. Неретко се дешава да плен побегне младим лавовима, јер немају искуства. Тада остају без вечере, јер се нису довољно потрудили. Никада немојте да мислите да је задатак који сте им задали претежак само зато што нису успели да га реше из прве. Пре тога наравно добро процените могућности детета, али га увек учите да иде до краја.
Кроз игру се најлакше учи
Од кад је света и века – деца се играју и најлакше уче кроз игру. И то сва деца овог света – и мачија, и псећа, и птичија, и људска. Игра развија рефлексе, моторичке и касније, когнитивне способности. Игра је симулација реалних животних момената. Што се више играју, више вежбају. Оно што животиње раде беспрекорно је рез између периода игре и правог живота. Док траје игра, само то се ради. Оно што науче за то време је драгоцено. Све после тога је практична применљивост наученог.
 
Извор: pasarella.rs