Логопеди Аврамовић: Како да разговарате са дететом да брже проговори

Детету у фази проговарања може да помогне начин на који му се обраћате. Родитељи у овој фази примећују да дете добро разуме говор и често му се обраћају као равноправном саговорнику без прилагођавања начина говора. Деца која немају никакве потешкоће у језичком развоју неометано напредују у језичком смислу и није им неопходно прилагођавање начина говора.

Ивана Аврамовић, логопед

С друге стране, деци код које проговарање иде споријим темпом успоравање и поједностављивање начина говора помаже да дођу до првих речи и наставе језички развој.

А како то да урадите, објашњава логопед Ивана Аврамовић, која у видео-снимку на крају текста помаже двогодишњем дечаку да изговори своје прве речи.

„Деца до првих речи треба да дођу кроз игру и забаву, у опуштеној атмосфери без стреса“ – каже Ивана.

А ево шта наводи као три основна правила у подстицању проговарања код деце:

Детету се обраћајте једноставним језиком. 

Понављајте исте фразе више пута, и најважније

Кад поставите питање, оставите му/јој време и простор да на питање одговори.

Детету које још није проговорило треба дати више времена да одговори.

„Ја сам, радећи са дечаком из снимка, поставила јасно питање, држећи играчку у руци: ‘Да ти дам? Хоћеш да ти дам?’ Па сам сачекала 4-5 секунди да ми одговори. На почетку је то климање главом, пружање руке, осмех, као одговор, да би на послетку рекао ‘Да’ и ‘Дај’.“

Ивана предлаже да ове игре понављате са својим малишаном који је у фази проговарања и да ћете му тиме помоћи да брже дође до својих првих речи.