Лоше стране употребе дуде варалице

18 маја, 2017

У идеалним условима одвикавање од дуде варалице требало би почети већ у шестом месецу с надом да ћете је се  ослободити до првог рођендана

Дуда варалица је “најбоља пријатељица” већине беба, али и том “пријатељству” једном мора доћи крај. Што пре почнете одвикавати дете, пре ћете постићи успех. Имајте на уму да дуда варалица може лоше утицати на бебине зубиће и да је 76 посто беба које су се “дружиле” с њом и након првог рођендана, касније морало носити апаратић за исправљање зуба.
 
Лоше стране кориштења дуде варалице
“Пречесто давање дуде може бити узрок томе да се дете краће и ређе доји, или не доји ефективно на дојци, односно може доћи до ‘конфузије брадавице’. Такође бебе које имају дуду чешће добијају гљивичну инфекцију, упалу средњег уха или пробавне сметње. Поред тога, ако се дете увек ‘умирује’ дудом, то може успорити развој говора. Добро би било одгонетнути што је потребно беби која плаче, јер игнорирање дететових потреба може довести и до осећаја несигурности и повлачења детета у себе. Уз то, ако близину мајке, сигурност и љубав коју дете добија у времену ненутритивног сисања, покушавамо надоместити дудом, то се може лоше одразити на дојење”, каже саветница за дојење Емина Мајданкић.
“Дуда варалица утиче на раст и развој чељусти и зуба, па је у том смислу боље не користити је или користити што мање. Дуда може код интензивног ношења или дугогодишње употребе изазвати значајне промене чељусти и праве ортодонтске аномалије”, објашњава докторица денталне медицине Ивана Цекић.
 
Извор: klokanica.24sata.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама