Mama iz Holandije: Osnovna škola im je "zabavište" u poređenju sa školom u Srbiji

19 juna, 2017

Tamo i ovde… Vrlo često čujem pitanje “kad bi neko uporedio neke druge obrazovne sisteme sa našim”. Osim toga što čovek mora da ima i jedno i drugo iskustvo, mora i neki drugi sistem da prati, da prelista dečje knjige, da razgovara sa učiteljima i nastavnicima i na kraju da redovno komunicira i analizira sistem i sa svojom decom da bi mogao da ima širu sliku.
Ukratko, to bi izgledalo ovako…

Jednom rečju osnovna škola im je “zabavište” u poređenju sa školom u Srbiji. U holandskim  školama se naizgled neguju “samo” intelektualne sposobnosti. U osnovnoj školi jedan komplet knjiga koristi četvoro dece i to isključivo u školi. Velika važnost se poklanja svakodnevnom proširivanju vokabulara kod dece obrađivanjem nepoznatih tekstova raznih tematika od literarnih do informativnih u skladu sa uzrastom. Osim toga deca često drže prezentacije/predavanja. U početku su to predavanja na temu po slobodnom izboru u drugom razredu osnovne škole, neobavezno i ne svi, nego ona deca koja se usuđuju. U početku se ne ocenjuju, kasnije dobijaju zajednicku ocenu kad rade u paru, a potom svako svoju ocenu. Znači uče se da budu tačni, jasni i precizni, ali i da zajednički sarađuju i koordiniraju u izlaganju. Deca dobijaju formular sa pitanjima u kojima daju analizu dečjih izlaganja-predavanja i naravno ocenjuju, što svakako radi i učitelj. Najviša i najniža dečja ocena se odbacuju, a ostatak uglavnom ne odstupa značajno od ocene učitelja. Predavanja se pripremaju isključivo u školi u najranijem uzrastu pod kontrolom, nadzorom i uz konsultacije sa učiteljem, kasnije ko ne završi u školi, dovršava kod kuće.

Dakle, apsolutno se sve uči u školi i ne može te niko pripremiti za čas unapred. Akcenat je  na razvoju verbalne inteligencije i razumevanja, a samim tim što je dete bolje u tim veštinama stiče bolje predispozicije za dalje osvajanje i usvajanje znanja, a samim tim stiče i veće samopouzdanje. To je osnova osnovne škole.

Na kraju osnovne škole učitelj procenjuje na osnovu uspeha u zadnje tri godine i završnog državnog testa (vrsta prijemnog kontrolnog ispita – 100 pitanja iz maternjeg jezika, 60 iz matematike, 40 studiozne veštine i 90 opšti test) za koji je nivo dete u srednjoj školi.

Srednja škola je podeljena na niže i više razrede i u zavisnosti od nivoa traje 4-6 godina. Šira podela obuhvata 8 nivoa a uža 3:

– VMBO (4 godine) su uglavnom stručne skole

– HAVO (5 godine) je profil namenjen onima koji dalje školovanje mogu da nastave na nekoj od viših škola

– VWO-Gimnazija (6 godina) pruža mogućnost daljeg školovanja na fakultetima

Samo upisivanje nije garancija da će taj nivo-profil biti zadržan i završen. U zavisnosti od uspeha u toku školovanja moguće je sa VMBO-a stići i do VWO-a, a i obrnuto što se i dešava u oko 20% slučajeva. Osim mogućnosti “padanja” na niži nivo, u slučaju prilično lošeg uspeha (a uslovi su jasno definisani) srednjoškolici moraju ponavljati razred što se dešava u 6% slučajeva.
Srednja škola je već nešto sasvim drugo i nemerljiva je sa našom srednjom školom kako po obimu, tako i po zahtevima i multidisciplinarnosti, sistemu stalne nadgradnje znanja, a posebno po sistemu ocenjivanja. Knjige su besplatne i svako dete ima napokon svoj komplet.

Izdvojiću par detalja koji upućuju na drastične razlike:

– U Srbiji deca iz matematike u petom razredu rade skoro pola godine Veneove dijagrame. U Holandiji se Venovim dijagramima i Paskalovom trouglu posveti jedan čas u četvrtom srednje (prevedeno na uzrast dece u Srbiji to je drugi srednje). Uradi se desetak zadataka i nastavnik napomene da to neće biti na testu, jer je naravno banalno jednostavno. Ali se zato u uzrastu od 11/12 godina počinje sa proporcijama i procentima na kojima se maksimalno insistira i koji su neophodni i u osnovi svega.

– Rimski brojevi se uče u više navrata iz istorije mnogo kasnije nego u Srbiji i nema višečasovne posvećenosti kao što je to slučaj u Srbiji.

– Literarni sastavi se ne pišu u prvom razredu osnovne, a ni u petom, deca pišu priče i bajke, dakle isključivo im je “dozvoljeno” da koriste fantaziju i maštu i uz to ide obavezna ilustracija i crtež.

Iz svega navedenog proizilazi:

– srpski program je iz holandske optike pre svega neprimeren uzrastu, gubi se mnogo vremena i zahteva se i insistira na stvarima kad velika većina dece nije spreman ni zrela za to.

– naše knjige i programi nisu tako pisani da povezuju gradivo, nije dakle zastupljena multidisciplinarnost.

Primer: Ovde će deca na času maternjeg jezika čitati neki informativno-novinski članak o (na primer) porastu broja gojazne dece u kojem se piše između ostalog i o poremećajima metabolizma i oboljenjima kao i o mogućim uzrocima nastanka istih, a cilj časa je da pronađu reči i termine sa njima nepoznatim značenjem, a već sledeće nedelje će raditi iz biologije o oraganima za varenje i metabolizmu.

Ili pak u četvrtom srednje (16 godina) iz predmeta engleski jezik i literatura analizira se i diskutuje na času mesec dana skoro svaki čas (u trajanju 15 minuta) “Životinjska farma”. Suvišno je naglašavati koje sve klasične predmete “pokriva” ta analiza, kao što je i svaki treći zadatak iz matematike (od prvog srednje) ekonomske prirode sa kratkim istorijatom kroz vreme, a ogledni čas hemije je vrlo često iskorišćen za pravljenje kozmetičkih preparata. To su sve nijanse multidisciplinarnosti i zavise od nivoa u kom je dete i naravno od škole i pristupa. U takvoj školi ne postoje sve petice, već srednja ocena nijansirana u skali od 1-10 sa svim svojim nijansama 2,3-5,4-7,3-8,2 i testovi sa težinama u skali od (1-6). U takvoj školi je obavezna reprodukcija, ali se iznad svega ceni, vrednuje i ocenjuje primena i logičko razmišljanje.

Ocenjivanje: Ocena iz testa reprodukcije (bazni test) ima nivo težine 1 ređe 2, a ocena iz primene ima težinu 3, a ređe 5 ili 6. Šta to znači? S obzirom na to da je zaključna ocena iz nekog predmeta srednja ocena, to znači da se ocena težine 3 tri puta računa.

Primer: Ako dete ima, recimo, tri ocene i to: 9 (težina 1); 6,5 (težina 3); 5,7 (težina 6), srednja ocena je 9+3×6,5+6×5,7= 62,7/10= 6,3 a ne 7,1 ili po slobodnoj proceni kako kome, nekom 7,5 a nekom 8,5. Ocene se upisuju u elektronski dnevnik koji izračunava prosek. Primer elektronskog dnevnika je OVDE.

Uporedno to izgleda OVAKO (podaci za Srbiju nisu dostupni, ali jesu za Hrvatsku).

Ali nije ni takav pristup i princip rada za svakog, a sigurno ne za svih 20% populacije srpskih  “svih petica”. Jer, tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al’ zube polomi.

Nataša

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Mama iz Holandije: Osnovna škola im je "zabavište" u poređenju sa školom u Srbiji

 1. Ana kaže:

  Nataša, hvala Vam na lepom i jasnom tekstu. Pošto sam upućena u njihov sistem ocenjivanja (a radim u našem sistemu) odavno sam shvatila prednosti njihovog rada i pristupa deci. Čini mi se da veliki broj profesora kod nas nema kapacitet da sami pristupe materiji multidisciplinarno, te je iluzorno govoriti o promenama (i reformama) koje nema kod da sprovede. Još jedna fascinantna stvar kod holadskog obrazovnog sistema je što učeći svoj jezik oni savladavaju nemački, francuski i engleski, te im posle učenje jezika ne predstavlja nikakav problem.

 2. Sekula kaže:

  Dobra stvar je što deca koja uče takve škole nisu u stanju da izračunaju sama sebi prosek, te se valjda manje opterećuju sa time od naših?

 3. Natasa kaže:

  S obzirom da sam autor ovog texta osecam potrebu da ga i updejtujem jednim linkom i skrenem ponovo paznju na njega
  “How can the Netherlands move its school system “from good to great”? This report draws on international experience to look at ways in which the strong Dutch school system might go further still on the path to excellence. Clearly the Dutch school system is one of the best in the OECD, as measured by PISA and PIAAC and is also equitable, with a very low proportion of poor performers. The report therefore proposes an incremental approach to reform, building on strengths while responding to some emerging challenges. The Netherlands should strengthen the quality of early childhood education and care, revisit policies related to early tracking with more objective testing and track decisions, and enhance the permeability of the system. It should develop the professionalism of teachers and school leaders through enhanced collective learning and working, while at the same time strengthening accountability and capacity in school boards. This report will be valuable not only for the Netherlands, but also to the many other education systems looking to raise their performance who are interested in the example of the Netherlands.”

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama