Otvoreno pismo zdravom razumu

8 novembra, 2013

UKINIMO UKIDANJE UKIDANJA

 

Kad god prosvetni radnici pomisle da ih nijedan potez Ministarstva prosvete ne može iznenaditi, grdno se prevare!
surpriseOvih dana nas je iznenadila vest o ukidanju dnevnica za ekskurzije, nastave u prirodi, izlete…
Interesantno je da nas odavno ne iznenađuju vesti o tonama administracije kojom prosvetni radnici treba da se bave. Na to smo oguglali.
Ne iznenađuje nas ni osnivanje agencija za osnivanje agencija u agencijama pri raznim agencijama u Ministarstvu prosvete.
I na to navikosmo, iako još nijednom nismo videli rezultate rada tih agencija, komisija, ili kako se već nazivaju.
Elem, između silnih naturanja IOP-a, LPPR-a i raznih ŠBBKBB-a, pojavilo se i jedno – ukidanje!
Obradovasmo se kad smo čuli da se, najzad, nešto i ukida! Ali, ne lezi vraže, ukida se opet po glavi prosvetnih radnika!
Ali, da je samo po glavi prosvetnih radnika, ni po jada.
Onaj, ko je rešio da ukine dnevnice, treba da zna sledeće: od ekskurzija, nastava u prirodi i izleta, ne žive prosvetni radnici. Od toga žive mnogi zaposleni u odmaralištima i hotelima, žive kuvarice, spremačice,konobari, magacioneri, vozači, zaposleni u turističkim agencijama…
Prosvetnim radnicima dnevnice nisu ,,dodatni prihod”, nego teško zarađen novac, zarađen na poslu za koji smo se školovali, za koji smo stručni.
U opis našeg posla spada i formiranje odeljenske zajednice, građenje međuvršnjačkih odnosa, osposobljavanje učenika za samostalnost, održavanje lične higijene…
Sramota je da zaposleni u ministarstvu ne znaju da se sve ovo uči na fakultetima koji školuju prosvetni kadar. Psiholozi, pedagozi, didaktičari, metodičari, napisaše silne knjige o tome, a sada nam se kaže:,,Ne morate ići sa đacima na ekskurzije, nastave u prirodi, izlete, u bisokope, pozorišta…”
Tačno je. Ne moramo.
Po istoj logici, ne moramo držati časove, jer za taj posao isto dobijamo neki novac
Ivana Bošnjak Bošnjak
http://issuu.com/forumbg/docs/forum_bg_gimnazija_04?e=6279485%2F5416105

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


9 komentara na "Otvoreno pismo zdravom razumu

 1. Divka kaže:

  Pa nije baš tako.Ekskurzije su dobar lopovski posao i nije im mesto po školama.Niti su edukativne niti na korist dece već samo odabranoj grupici ,,večitog nastavnika vodiča(koji se uvek debelo omasti sa dnevnicama) na ekskurzijama-direktor(dil od agencije i što zagrabi usput od đaka)-agencija(uvali bar triput skuplje neki ,,šlj” aranžman)”.Ekskurzije se rade samo zbog jeftinog šopinga i da se prošeta za ,,dž”neka rodbina od nastavnika/direktora preko džepa đaka.Trebalo je da se odavno ukinu.

  1. NADA kaže:

   VI STE, SIGURNA SAM, IMALI NEKO STRAVIČNO ISKUSTVO, ČIM TAKO GENERALIZUJETE STVARI!

 2. Planinka kaže:

  Usko, jednostrano i subjektivno posmatranje, analiziranje i tumačenje pojedinih tema, u ovom slučaju ekskurzija, nastave u prirodi, izleta i drugih aktivnosti kao i količine novca za prekovremeni rad, je van svake diskusije i komentara. Takvi stavovi ne vode nikuda, a kamoli konstruktvinim razgovorima… Standardne i niske pljuvačine…

 3. Vesna kaže:

  Trebalo bi odustati od objašnjavanja ljudima koji ne žele da čuju i ne mogu široko da vide kakav je posao nastavnika. Mi dobro znamo šta sve preživimo na rekreativnoj nastavi od određene dece, možda baš gore pomenutih ljudi. Nije mi jasno kako su neke škole i ove godine uspele da organizuju rekreativne nastave i ekskurzije, a neke se strogo drže preporuke ministra koji nije precizirao važne detalje u tom svom iskazu. Gde su sada predstavnici naših sindikata da iskažu naše nezadovoljstvo, ali i nezadovoljstvo dece i roditelja koji žele da im deca putuju i proširuju svoje vidike?
  Oni koji to ne žele niko ih ni do sada nije terao. Nadam se da će se pobuniti ljudi koji direktno žive od tog posla i da će kao i pre četiri godine ovo biti ružna prošlost.

 4. marina kaže:

  A direktori ko ispod prese da su nastali.Nije njih briga za djake samo se zaposljavanjem bave jer tu je ozbiljna lova a ministarstvo se pita zabedu od dnevnica
  http://localhost/symbiotica/zelena-ucionica/old/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif

 5. Danijela kaže:

  Izmisliće Ministarstvo prosvete način da natera nastavnike da vode decu na ekskurzije: neće dati dnevnice, ali će se zato dobiti npr. 30-40 poena nekog “stručnog usavršavanja” za izvođenje ekskurzija i nastavnici će to oberučke prihvatiti. Da se kladimo…

  1. Vule kaže:

   Baš tako, kao i seminari i sve ostalo. Nastavnici ko bez mozga i pameti jure nekakve bodove dok se ovi na tome bogate. Da li su stvarno tako prosti? I da li bi svi zajedno kao takvi (nastavnici priprosti, njihovi nadležni sa jedinim uspehom u životu – promenom partijske knjižice, korumpirani i pokvareni) trebalo da uče našu decu???

 6. Dolinka kaže:

  A ne vide koliko ce im deca biti “unakazena”inkluzijom i besmislenim standardima.Jadni nastavnici. Samo sacekajmo koju godinu.Opet imamo krivce.

 7. Dragon kaže:

  A kada su to ukinuli dnevnice? Mi idemo uskoro na trodnevnu ekskurziju i nista nam nije receno. U ugovoru pise da nastavnici dobijaju dnevnice.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama