Маме, носите своје бебе! Ношене бебе биће активнија и самосталнија деца

Беба нема могућност самосталне терморегулације, а када је мами на прсима, њена прса подижу сопствену температуру ако је бебино тело хладније, а снижавају је ако је бебино тело превише загрејано. Још је пуно добрих разлога за држање и ношење бебе у наручју, а ми вам откривамо неке од њих.
mom-and-baby-tasmania
Већина беба примата креће се тако што их родитељи или старији рођаци свуда носе. И те бебе примати крећу се заправо константно. Јесте ли икада видели бебу горилу како спава у креветићу? Јесте ли икада видели бебу горилу која плаче?

Бебе примата, као и људске бебе, беспомоћне су пред опасностима које се пред њима налазе и тога су прилично свесне. Близина одраслих даје им осећај сигурности. Чули сте за барем једну причу о прерано рођеној беби, чије су шансе за преживљавање биле испод могућих, и онда се догодило чудо јер је мама своју бебу држала у контакту кожом о кожу, загрљену на својим прсима. Прса су место где се налази срце, где су плућа и где највише осећамо љубав. Телесна блискост заиста спашава животе, не само у физичком смислу, него и у емотивном. Сви ми од првога тренутка тежимо за загрљајем, и загрљај је први и најјачи показатељ привржености, блискости и поверења. Пуно је разлога због којих би што чешће требало да грлите и носите своју бебу, а ово су неки од њих:

Терморегулација на маминим прсима

Када се роди, беба нема могућност самосталне терморегулације, односно грејања или хлађења, зависно од временских услова, како би одржавала оптималну температуру. Мамина прса, место где је беби најудобније, имају посебну моћ одржавања оптималне температуре. Наиме, када је беба мами на прсима, њена прса подижу властиту температуру ако је бебино тело хладније, а снижавају је ако је бебино тело превише загрејано.

Новорођенче види само ваше лице

Сва новорођенчад су кратковида. Бебе виде свега 25-30 центиметара од својих очију, а све иза тога је мутно. Јесте ли знали да су ти центиметри тачна раздаљина од прса до вашег лица? Беба види тачно толико да из вашег наручја без грешке препознаје ваше лице.

Бебу умирује кретање

Многи родитељи сведоче како се њихове бебе смире у вожњи аутомобилом, или током вожње у колицима по неравним површинама. Бебу не умирује вожња, бебу умирује кретање. Све то може се постићи и без паљења аутомобилског мотора и лутања улицама не би ли ваша беба заспала. Пуно бољи ефект даће ношење, које уз кретање држи бебу близу и на топлом. Притом беба осећа и ваше откуцаје срца и дисање, што су познати звукови из бебиног живота пре рођења, и самим тим невероватно умирујући. Ношење није никако резервисано за маме. Овакав начин зближавања а бебом идеална је прилика и за сваког тату.

Развој друштвених вештина

Иако се чине релативно пасивним, изузев ситуација глади и прљавих пелена, бебе су веома друштвена бића и за њихов емоционални и социјални развој препоручљиво је укључивати их у готово све активности у којима се налазе и остали чланови породице или друштва. Беба ће се, суделујући овако пасивно, од првог дана учити социјалним вештинама. Притом не треба занемарити ни време када беба у наручју заспе, што може бити врло чест случај. Беба је свесна ваше близине и апсолутне заштићености, и то је главни разлог тог опуштеног и мирног сна у наручју, без обзира шта ви у тим тренуцима радили и где били.

Ношене бебе врло су често она деца која су у друштву активнија, самосталнија и моторички успешнија.

Дакле, неистинита је тврдња да ћете ношењем дете размазити; управо је супротно. Ношење је природна потреба, како бебе тако и родитеља, поготово мајке. Имајући на уму све ове еволуцијске чињенице, немојте занемаривати потребу да својој беби будете баш онаква подршка каква јој треба – најближа.

Извор: Клоканица