Mame zanovetala imaju pametnije ćerke!

maj 10, 2016

Nedavno istraživanje utvrdilo da mame zanovetala imaju pametnije ćerke.

Ako ste svojoj majci ikada zamerali da vam previše pridikuje, priča ili zanoveta, sad imate debeo razlog da joj se izvinite! Bar tako tvrde rezultati istraživanja engleskog univerziteta Essex, koje je sprovedeno u periodu od 2004. do 2010. godine i na uzorku od 15.500 devojčica uzrasta 13 i 14 godina.

Naučnici su utvrdili da su devojčice čije su mame zanovetale i postavljale visoke standarde pred njih češće nastavljale školovanje, išle i završavale koledž i kasnije više zarađivale. Iste te devojčice su imale manje šanse da prave mladalačke probleme u tinejdžerskom uzrastu (jedna od briga svake mame devojčica danas).

Da ne bi bilo zabune, ovo istraživanje ne odnosi se na one mame koje su decu kažnjavale neizlaženjem iz kuće, kontrolisali svaki njihov pokret ili se trudile da budu strah i trepet. Ne, to nisu majke zanovetala.

Zanovetala su one mame koje neprestano, do besvesti, pričaju zašto mora da se uči, da se bude vredan, da se završi fakultet. Koje pridikuju o kasnom odlasku o krevet, razgovaraju o cigaretama, alkoholu, tinejdžerskoj trudnoći. Ukratko, mame smarači, kako ih danas deca rado zovu. Ali, ne brinite, iako će možda reći da smarate, oni vas čuju. Bez obzira na to koliko se oni trude da rade baš suprotno savetima roditelja, na kraju ono što im govorimo i te kako ima uticaja na njih.

Ono što je takođe istraživanja jasno pokazalo jeste da deca ovakvih mama koje im postavljaju visoke standarde češće završavaju fakultet i pronalaze bolje poslove nego deca “nežnih” blagih majki.

Sledeći put kad pomislite da je vaša mama bila prestroga prema vama, ili vi prema svojoj ćerki – samo se setite ovog teksta i istraživanja i toga da iza svake uspešne žene stoji mama zanovetalo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Mame zanovetala imaju pametnije ćerke!"

  1. Lena kaže:

    Biti uspešan i biti zadovoljan nije isto. Često smo uspešni upravo zbog traženje spoljne validacije lične vrednosti koje mame naruše zanovetanjem i kritikom

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama