Matematičke mozgalice i zadaci za “trećake” – 30 zadataka za razmišljanje

mart 28, 2022

“Zašto učimo matematiku? Ovo pitanje sebi postavljaju mnogi učenici ne uviđajući koristi od niza zadataka koje rešavaju. Šta god budemo radili u životu, bez matematike nećemo moći. Bez primene matematike ne bi bilo aviona, mostova, igračaka, trgovine i mnogo čega drugog. Matematika se primenjuje i tamo gde to ne očekujemo – u slikarstvu, muzici i književnosti. Matematika nas uči pravilnom razmišljanju, a kad je učimo, postajemo pametniji.”. Ovim rečima nagrađeni autori Mirko Dejić i Branka Dejić obraćaju se deci na početku svih svojih knjiga.

Za izdavačku kuću Kreativni centar ovo dvoje plodnih autora napisali su mnogo matematičkih zbirki, od kojih su neke proglašene i za najbolje u Evropi, u svojim kategorijama.

Zbirke ovih autora “Matematičke avanture 1-4” namenjene su uvežbavanju gradiva za uzrast od prvog do četvrtog razreda, ali na način koji podstiče logičko i kreativno razmišljanje.

Ovog puta, fokusiraćemo se na izdanje za “trećake”.

Matematičke avanture 3 je treća u nizu knjiga Mirka i Branke Dejić. Namenjena je onoj deci koja u trećem razredu mogu da napreduju brže i više od ostalih đaka.

U zbirci se nalaze zanimljivi zadaci kakvi se najčešće ne rade na časovima matematike. Zadaci imaju različite funkcije: pojedini služe za razvijanje logičkog i apstraktnog mišljenja, neki se odnose na snalaženje u ravni i prostoru, neki na snalaženje u različitim situacijama, a mnogi su, jednostavno, lepi zadaci, oni zbog kojih volimo matematiku i koji nas motivišu da je stalno radimo. Svi su oni pogodni za otkrivanje i razvijanje matematičke darovitosti i podsticanje kreativnosti.

Pored Matematičkih avantura koje jesu namenjene onim “naprednijim” matematičarima, tu su i manje zahtevne zbirke zadataka – Zadatak na dan 3 (koja takođe postoji i za prvi i za drugi razred) kao i još jedna edicija za one koji mogu malo brže da napreduju – Da lako shvatiš matiš (u ponudi su izdanja za učenike od prvog do četvrtog razreda).

Zadatak na dan 3 sadrži 180 tekstualnih zadataka iz matematike za uvežbavanje školskog gradiva na zabavan način. Zadaci su različitog nivoa složenosti, primereni uzrastu učenika, neophodni za razvoj logike i kritičkog mišljenja. Teme su bliske deci, povezane sa situacijama iz svakodnevnog života. Na kraju knjige nalaze se rešenja svih zadataka.

Zadaci su autentični i formulisani jasno, ali tako da ne daju gotova rešenja, već od dece zahtevaju vizualizaciju i analizu, veštine koje su im neophodne u svakodnevnom životu. Razvijanjem mišljenja višeg reda deca stiču samopouzdanje i samostalnost ne samo u savladavanju školskog gradiva već i u realnim životnim situacijama. Prema rečima autorke knjiga Zadatak na dan Viki Šiocu “ove desetominutne i petnaestominutne dnevne vežbe zagrevanja podstiču razvoj matematičkih veština neophodnih za 21. vek”.

Da lako shvatiš matiš 3 sadrži preko 150 matematičkih problema. Autori su Milan Bataveljić, Milena Vranić i Slađana Maričić, a knjigu je ilustrovao Boris Kuzmanović. Zadaci u zbirci prate program za nastavu matematike u trećem razredu osnovne škole i omogućavaju primenu matematičkih znanja u situacijama bliskim deci.

Zadaci iz serijala zbirki Da lako shvatiš matiš 1–4 kod dece podstiču radoznalost i kreativnost, moć rasuđivanja i logičko razmišljanje, a prilikom njihovog rešavanja otkriva se smisao za matematiku. Autori savetuju da je pomoć roditelja ili učitelja dobrodošla kod opširnijih tekstualnih zadataka i kod zadataka koji su deci teži.

U nastavku potražite primere zadataka iz sve tri zbirke. To će vam sigurno pomoći da izaberete onu koja će vašem detetu najviše odgovarati.

Matematičke avanture 3

Download (PDF, 380KB)

Da lako shvatiš matiš 3

Download (PDF, 232KB)

Zadatak na dan 3

Download (PDF, 628KB)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Matematičke mozgalice i zadaci za “trećake” – 30 zadataka za razmišljanje"

  1. Gordana kaže:

    Zadaci su zanimljivikod ucenike traze interesovanje,ozbiljnost prema radu ,kolektivni rad.Veliku pomoc u radu

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama