Мерење температуре и крвног притиска у трудноћи (зашто је важно)

Прва трудноћа, ако је жељена, код сваке младе маме носи много радости, али и понеку стрепњу. Да ли ће све бити у реду? Хоће ли беба бити добро? Хоћу ли ја бити добро? Могу ли ја то?

И то су све нормална питања и нормални страхови. Немојте дозволити да вас неко упоређује са нашим бакама које су се порађале на њиви и да вас прогласи за размажене због тога што бринете за своје и здравље свог детета. Дакле, брига, док је у границама, потпуно је нормална ствар. Да је нема, неке компликације би можда прошле незапажено, а то се у прошлости много дешавало.

Једна од таквих је и проблем са високим крвним притиском у трудноћи. Симптоми које висок крвни притисак даје понекад се могу повезати са трудноћом самом, па трудница може помислити да је то све нормално за стање у ком се налази.

Висок крвни притисак у трудноћи повезан је са појавом преекламспије, изузетно ризичним стањем и за трудницу и за бебу.

А знакови који указују на то да треба да се јавите гинекологу наликују неким обичним симптомима трудноће: нагло добијање на тежини; мучнина и повраћање; отоци екстремитета; сметње са дисањем; бол у стомаку. Постоје, наравно, и они интензивнији који вам јасно указују да нешто није у реду попут вагиналног крварења, али они се не испоље увек.

Зато је једна од паметних инвестиција у трудноћи – апарат за мерење крвног притиска. Доктор ће вам, ако спадате у групу трудница са повишеним притиском, сигурно рећи колико пута дневно и у којим интервалима да мерите притисак, а о свему томе мораћете да водите евиденцију.

Данас, када је све дигитално, није необично што постоје и мерачи крвног притиска који се могу повезати са апликацијом у телефону и олакшати вам вођење евиденције резултата мерења. Телефон се bluetooth технологијом повеже са мерачем и апликација сама преузима, чува, групише и (ако то желите) шаље податке о вашим мерењима. 

Два оваква мерача – један за зглоб, други за надлактицу, произвео је Pic, код нас познат и по веома квалитетним инхалаторима и топломерима.

Оба мерача поседују технологију брзог мерења (зато се и зову Rapid), као и детектор неправилног срчаног ритма.

Након сваког мерења притиска, аутоматски шаљу резултате Pic Health Station апликацији која чува податке. Апликација омогућава корисницима да у сваком тренутку приступе резултатима, чак и без интернет конекције, пружајући им могућност да прате кретање крвног притиска кад год је то потребно. 

Бесконтактни топломер

Pic је недавно лансирао и побољшану верзију бесконтактног топломера, великог помагача у животу сваког родитеља који има малу децу. 

Mерење температуре траје тачно један секунд, a може се мерити и температура хране, воде за купање и собна температура.

Поред мерења температуре, чије се вредности аутоматски чувају и складиште на Pic Health Station апликацији, симптоми и лекови које пијете ви или ваше дете могу се унети као белешка. Апликација креира графикон који прати и анализира све промене температуре, прецизан је и једноставан за разумевање.

Pic Health Station омогућава свим члановима породице да имају свој лични налог: апликација пребацује податке директно на прави налог, класификујући информације појединачно, тако да не постоји ризик да се подаци помешају. Све што сте забележили – температуре са временом мерења, узети лекови, симптоми… може се послати педијатру на мејл и тако олакшати комуникација и праћење болести.

Дакле, колико год да нам технологија закомпликовала живот на неким пољима, ипак јој можемо захвалити на оним стварима којима нам је свакодневицу поједноставила и учинила да се осећамо сигурније.