“Mi smo smotani, nesnađeni i slabi. Za 21. vek slepi i gluvi.”

7 decembra, 2022

Naš najveći problem je što verujemo u to da smo previše bahati ili previše blagi i da zbog toga imamo puno nasilnika među decom.

Ali daleko smo od toga da je sve tako jednostavno.

Međutim, mi smo smotani, nesnađeni i slabi. Za 21. vek slepi i gluvi.

A svaku slabu kariku, većina klinca koji rastu uz TikTok i ostale društvene mreže (a nekada “Vidimo se u čitulji”, ) zloupotrebi.

A slaba karika može biti bilo ko – roditelj, nastavnik, drug, psiholog, pedagog, direktor…

Naš problem je i u tome što jake karike odlaze iz prosvete. Masovno, jer im privatni sektor nudi svašta. A kako oni odlaze, tako se i poligon za ispitivanje granica menja i širi.

Biće sve gore i cvetaće privatne škole. Raslojićemo se još više na “siromašne i bogate”. Gledali smo to u filmovima, a sada ćemo i uživo.

Roditelji današnjice nemaju odgovor na klince 21. veka. Jaz je predubok, a mi, umesto da ga smanjujemo, masovno upadamo u tu rupu između naše dece i nas.

Odgovor nema ni prosečan nastavnik. Mogli bi je imati samo oni koji su jake ličnosti, a koji su prošli i školu i ulicu. Ne samo školu. A takvih je malo.

U društvu gde se nasilje isplati, teško je vaspitavati.

Autor: Snežana Golić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "“Mi smo smotani, nesnađeni i slabi. Za 21. vek slepi i gluvi.”

 1. Mima kaže:

  Hm. Ovde je puno toga rečeno, a sve nedorečeno. Ili članak nije najbolje napisan ili ja ne umem da čitam između redova.

 2. Aleksa kaže:

  Privatne škole neće cvetati pošto je plata potpuno ista. Niko nastavnicima ne nudi ama baš ništa. Ne znam gde ste čuli takve informacije. Prosveta je upravo u većem problemu od poslednjeg Zakona, koji je proturio ministar za koga znamo da ima privatnu školu i koji je navodno hteo da ”spasi” nastavnike. Naravno, ni deci nije bolje jer su doneli zakon ”za” decu koji je, u stvari, ”protiv” njih.

 3. Jelena Jankovic kaže:

  Ne slazem se … kada drzava bude pocela smisleno da ulaze u prosvetu i uvede reformu skolstva sveobuhvatnu od planova , postavke skolstva modernizuje nastavu i prilagodi deci danasnjice . Vi necete imati decu kojoj je dosadno na casu , ne interesantno i koja se bave drustvanim mrezama vec ce svoje vreme koristiti produktivno . Ne mozete siromasno skolstvo u nastavna sredstva smatrati dovoljnim za dete koje se razvija u skladu svog vremena i tehnologije . Promenite plan i program koji je presirok a nema smisao i ne bavi se znanjem i korisnim informacijama vec umnozenim nastavnim jedinicama koje detetu koje ne vidi svrhu toga i ne razume ih – naravno bivaju dosadne.

 4. Jelena Jankovic kaže:

  I treba svako da ima izbor razlicitih programa , zasto se privatno skolstvo stavlja kao zastrasujuci momenat ako pocne da se razvija . Smatram to pogresnim , svako treba da ima izbor da se skoluje u prestiznim skolama ( na osnovu uspeha ili postignuca , stipendije ili da placa ) . Uvek treba da postoji izbor. Ako se zeli bolje skolstvo onda se uvek mora dati veliki izbor i.mogucbosti i postaviti izazov ne samo detetu vec i roditelju i nastavniku . Nije svaka skola za svakoga , svi smo razliciti i razlicitost treba negovati a ne stavljati kao nesto cega se treba plasiti .

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama