Михајловић: „Имате директоре школа, учитељице… седите, договорите се. За мене је невероватно да нико не користи мозак“

„Не радимо мере штедње због тога да бисмо избегли рестрикције, већ да бисмо дали мање новца за увоз електричне енергије“, изјавила је министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић.

Foto: Canva

Како је објаснила, њено Министарство послало је свим Министарствима на мишљење препоруке о штедњи.

„Свако је из свог домена и области могао да види и да каже: ‘Немојте ово, померите ово’. Нигде није дошла ниједна замерка. Речено је и да сама министарства и саме установе направе своје планове. Изузети су вртићи, школе, болнице и све оно што је од виталног значаја“, рекла је она и додала да је свим институцијама саветовано да штеде енергију у виду гашења светла, јер иако то изгледа безазлено и да то није битно – није тако, јер је „све битно“.

Министарка каже да надлежни у свакој школи или вртићу треба да седну и разговарају о томе како да се рационално штеди.

„Треба да се бавим шта ће да кажу учитељице у некој школи? Па немојте. Читала сам све и свашта. Читала сам ових дана и не могу да верујем. Озбиљно је питање, имате бре људи, директоре школа, имате учитељице, седите, бре, разговарајте шта може да се уради у том смислу. За мене је невероватно да нико не користи свој мозак. Седите и кажите – дајте да видимо шта је за нас рационално коришћење електричне енергије? За нас је рационално да пробамо да водимо рачуна где нам је све упаљено светло. За нас није рационално да доведемо дете и да шаљемо родитељима поруке на групе – обуците децу и тако даље. Па где то има“, упитала је.

Цео текст: Н1