„MindUp” program za vrtiće i škole u Srbiji

29 maja, 2015

„MindUp” je moderan pristup radu sa decom koji ih uči strategijama za prevazilaženje stresnih situacija, i bolju fokusiranost na zadatke u školi kada se nalaze pod pritiskom.
Fondacija “Novak Đoković” nastavlja sa radom na unapređenju obrazovanja naše dece. Zajedno sa „Hawn” fondacijom iz Velike Britanije potpisali smo sporazum o saradnji koja se odnosi na sprovođenje  programa u školama i vrtićima u Srbiji, a projekat će podržati i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Predviđeno je da „MindUp” program u Srbiji bude potpuno ugrađen u obrazovno-vaspitni sistem tokom naredne tri godine, a biće i prilagođen za rad sa nastavnicima, vaspitačima, decom i učenicima u predškolskim i školskim ustanovama.
U osnovi „MindUp” programa je moderan pristup radu sa decom od njihovog najranijeg uzrasta koji ih uči strategijama za prevazilaženje stresnih situacija, i bolju fokusiranost na izvršavanje zadataka u školi kada se nalaze pod pritiskom. Kroz primenu jednostavnih i zanimljivih vežbi programa, deca otkrivaju kako da ostanu staložena, raspoložena, podstiče se njihova unutrašnja motivacija, što je u direktnoj vezi sa boljim postignućima u školi. Mališani tako sami dolaze do rešenja u nekim složenijim situacijama, što će im jednog dana pomoći i pripremiti ih za suočavanje sa mnogo kompleksnijim životnim problemima.
dete1
O čemu se zapravo radi?
je program sastavljen od vodećih istraživačkih studija na polju razvojne kognitivne neuronauke, društvenog i emocionalnog učenja i psihologije. Tokom pune realizacije programa, deca, odnosno učenici, stiču veštine koje su neophodne da bi vodili pametniji, srećniji i zdraviji život. Ovo se odnosi kako na uspehe i ponašanje dece u školi, tako i na porodični i društveni život.
„MindUp”se sastoji od 15 lekcija koje na zanimljiv način otkrivaju deci i učenicima kako njihov mozak funkcioniše, koji režnjevi mozga su odgovorni za sreću, tugu, strah i druge emocije. Deca uče o procesima koji se odvijaju u mozgu u raznim psihičkim stanjima, ali se posebna pažnja upućuje na različite tehnike koje omogućavaju deci da smire svoj um, izoštre sva čula, unaprede i poboljšaju svoju koncentraciju. Dokazano je i da deca koja su prolazila kroz „MindUp” program ostaju mnogo mirnija, tolerantnija i prijateljski nastrojena prema osobama iz njihovog neposrednog okruženja.
Informacije o tome kako mozak prihvata i obrađuje informacije i stimuluse iz okoline, kako reaguje u stresnim prilikama idealan je način da se deca upoznaju sa izazovima i da im se postavi pitanje: Kako možemo da reagujemo drugačije i kako trezvene glave možemo da biramo konstruktivne reči i dela?
Razvijanje mehanizma samoregulacije od ključnog je značaja za decu, jer se onda mališani osećaju srećnije, zadovoljnije i optimističnije. Svesni su da prepreke na životnoj stazi pre ili kasnije moraju da iskrsnu, ali i da za svaku nevolju i problem postoji smisleno rešenje.  „MindUp” utiče da deca postižu bolje rezultate u školi, sarađuju sa vršnjacima i učiteljima na gotovo idealan način, a sve to povratno utiče na njihovu motivaciju za što boljim rezultatima.
Koji su benefiti sprovođenja „MindUp” programa:

 1. Kontrola nad svojim mislima
 2. Izgradnja optimističkog stava kod dece
 3. Redukovanje stresa i anksioznosti
 4. Bolja koncentracija i akademski učinak
 5. Mehanizam samoregulacije ličnosti i konstruktivnog ponašanja
 6. Smanjivanje i eliminacije nasilja (maloletnička delikvencija)
 7. Razvijanje saradnje i empatije za sebe i svet oko sebe
 8. Bolje upravljanje emocijama i negativnim mislima, kontrola ponašanja
 9. Zadovoljstvo zbog učinjenih izbora
 10. Škole postaju mnogo lepše mesto, sa jačom kulturom i konekcijom dece i učitelja
 11. Prilike za pronalaženje idealnog posla i postizanje boljeg učinka u karijeri

Glavna svrha ovog integrisanog nastavnog plana jeste da učenici, ali i njihovi vaspitači i učitelji postanu svesni sebe, svojih dela i reperkusija koje oni naposletku proizvode. Deca reaguju i donose odluke tek nakon dešavanja i zbivanja u okruženju, promišljaju koliko opcija imaju na raspolaganju, a zatim donose odluku koja je najracionalnija i najpravednija. Mališani će jednog dana postati zreli, nezavisni ljudi, koji će imati sposobnost izvanrednog rasuđivanja, bolje usmerenosti na date situacije i uspeh na poslu i u životu.
Međutim, kako sve ovo ne bi ostalo samo čista teorija, slova i brojke na papiru, neophodno je da „MindUp” program bude uključen u proces podučavanja, da postane neodvojivi deo svake lekcije, da se oseti u svakom deliću učionice. To je program koji je primarno integrativan i nastoji da se veštine i znanja mogu inkorporirati u sklopu obrazovanja. Dokazano je da je  „MindUp”imao najviše uspeha u školama gde su se lekcije učile eksplicitno, a zatim se znanje stapalo nadalje u nastavnom planu.
Kindergarten
Program nije zamena bilo kog dela nastavne obuke i plana, već je izuzetno vredna komponenta koja upotpunjuje i nadgrađuje način na koji deca uče, rešavaju probleme i ophode se u svakodnevnom životu i svemu što on donosi.
„MindUp” je, svake godine, donosio gomilu koristi deci širom sveta, pripremajući ih za sve izazove sa kojima će se susresti jednog dana. Ovo im pomaže da se što bolje prilagode i uklope u svaku životnu situaciju, kao i da povećaju sopstvene šanse za uspešan život bez trzavica.
15 lekcija „MindUp” nastavnog programa su:
Kako radi naš mozak

 1. Umna svesnost
 2. Fokusirana pažnja
 3. Svesna degustacija
 4. Svesno slušanje
 5. Svesno mirisanje
 6. Svesno gledanje (viđenje)
 7. Svesno kretanje (prvi deo)
 8. Svesno kretanje (drugi deo)
 9. Perspektivno razmišljanje
 10. Uživanje u srećnim iskustvima
 11. Odabir optimizma
 12. Izražavanje zahvalnosti
 13. Činjenje dobrih dela
 14. Svesno delovanje u zajednici

Autor: Igor Kamber
Izvor: http://novakdjokovicfoundation.org/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "„MindUp” program za vrtiće i škole u Srbiji

 1. ELISAVETA SMICKOSKA KIKOVIC kaže:

  Procitala sam… lepo… ali bila bi zadovoljnja kad bi procitala sadrazaj jedne lekcije i koji metodi se upotrebljavaju.
  Navikli soi da se donose inovacije… promenjeni poimi, a ovamo “Ne po vrat, po shiju”. Dali i ovaj proekt bice to?
  Ako imate neshto vishe,ako Vam nie teshko posalite mi ,ili objavite, interesuje me.
  Veliki pozdrav.
  Elisaveta

 2. Milena Mladenović kaže:

  Na žalost ovaj sajt ne podržava uploadovanje slika u komentarima pa ne mogu postaviti fotografiju lekcije iz priručnika MindUP, ali je meni svakako koristan u nastavi zbog toga što daje puno informacija koje su potkrepljene naučnim (psihološkim, medicinskim, sociološkim) istraživanjima, a potom daje predloge aktivnosti za svaku lekciju pojedinačno, kao i listu mogućih ishoda. Takođe, tu su i linkovima ka izvorima bilo da su literarna/muzička/(s)likovna dela ili dodatne informacije.
  Iskreno volela bih da je meni neko kada sam bila mala (mlađa) neko objasnio sve ovo što Majndap prezentuje i pružio mi mogućnost da savladam životne veštine koje su mi sada, u poznijim godinama, neophodne za očuvanje razuma.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama