„MindUp” програм за вртиће и школе у Србији

29 маја, 2015

„MindUp” је модеран приступ раду са децом који их учи стратегијама за превазилажење стресних ситуација, и бољу фокусираност на задатке у школи када се налазе под притиском.
Фондација “Новак Ђоковић” наставља са радом на унапређењу образовања наше деце. Заједно са „Hawn” фондацијом из Велике Британије потписали смо споразум о сарадњи која се односи на спровођење  програма у школама и вртићима у Србији, а пројекат ће подржати и Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Предвиђено је да „MindUp” програм у Србији буде потпуно уграђен у образовно-васпитни систем током наредне три године, а биће и прилагођен за рад са наставницима, васпитачима, децом и ученицима у предшколским и школским установама.
У основи „MindUp” програма је модеран приступ раду са децом од њиховог најранијег узраста који их учи стратегијама за превазилажење стресних ситуација, и бољу фокусираност на извршавање задатака у школи када се налазе под притиском. Кроз примену једноставних и занимљивих вежби програма, деца откривају како да остану сталожена, расположена, подстиче се њихова унутрашња мотивација, што је у директној вези са бољим постигнућима у школи. Малишани тако сами долазе до решења у неким сложенијим ситуацијама, што ће им једног дана помоћи и припремити их за суочавање са много комплекснијим животним проблемима.
dete1
О чему се заправо ради?
је програм састављен од водећих истраживачких студија на пољу развојне когнитивне неуронауке, друштвеног и емоционалног учења и психологије. Током пуне реализације програма, деца, односно ученици, стичу вештине које су неопходне да би водили паметнији, срећнији и здравији живот. Ово се односи како на успехе и понашање деце у школи, тако и на породични и друштвени живот.
„MindUp”се састоји од 15 лекција које на занимљив начин откривају деци и ученицима како њихов мозак функционише, који режњеви мозга су одговорни за срећу, тугу, страх и друге емоције. Деца уче о процесима који се одвијају у мозгу у разним психичким стањима, али се посебна пажња упућује на различите технике које омогућавају деци да смире свој ум, изоштре сва чула, унапреде и побољшају своју концентрацију. Доказано је и да деца која су пролазила кроз „MindUp” програм остају много мирнија, толерантнија и пријатељски настројена према особама из њиховог непосредног окружења.
Информације о томе како мозак прихвата и обрађује информације и стимулусе из околине, како реагује у стресним приликама идеалан је начин да се деца упознају са изазовима и да им се постави питање: Како можемо да реагујемо другачије и како трезвене главе можемо да бирамо конструктивне речи и дела?
Развијање механизма саморегулације од кључног је значаја за децу, јер се онда малишани осећају срећније, задовољније и оптимистичније. Свесни су да препреке на животној стази пре или касније морају да искрсну, али и да за сваку невољу и проблем постоји смислено решење.  „MindUp” утиче да деца постижу боље резултате у школи, сарађују са вршњацима и учитељима на готово идеалан начин, а све то повратно утиче на њихову мотивацију за што бољим резултатима.
Који су бенефити спровођења „MindUp” програма:

 1. Контрола над својим мислима
 2. Изградња оптимистичког става код деце
 3. Редуковање стреса и анксиозности
 4. Боља концентрација и академски учинак
 5. Механизам саморегулације личности и конструктивног понашања
 6. Смањивање и елиминације насиља (малолетничка деликвенција)
 7. Развијање сарадње и емпатије за себе и свет око себе
 8. Боље управљање емоцијама и негативним мислима, контрола понашања
 9. Задовољство због учињених избора
 10. Школе постају много лепше место, са јачом културом и конекцијом деце и учитеља
 11. Прилике за проналажење идеалног посла и постизање бољег учинка у каријери

Главна сврха овог интегрисаног наставног плана јесте да ученици, али и њихови васпитачи и учитељи постану свесни себе, својих дела и реперкусија које они напослетку производе. Деца реагују и доносе одлуке тек након дешавања и збивања у окружењу, промишљају колико опција имају на располагању, а затим доносе одлуку која је најрационалнија и најправеднија. Малишани ће једног дана постати зрели, независни људи, који ће имати способност изванредног расуђивања, боље усмерености на дате ситуације и успех на послу и у животу.
Међутим, како све ово не би остало само чиста теорија, слова и бројке на папиру, неопходно је да „MindUp” програм буде укључен у процес подучавања, да постане неодвојиви део сваке лекције, да се осети у сваком делићу учионице. То је програм који је примарно интегративан и настоји да се вештине и знања могу инкорпорирати у склопу образовања. Доказано је да је  „MindUp”имао највише успеха у школама где су се лекције училе експлицитно, а затим се знање стапало надаље у наставном плану.
Kindergarten
Програм није замена било ког дела наставне обуке и плана, већ је изузетно вредна компонента која употпуњује и надграђује начин на који деца уче, решавају проблеме и опходе се у свакодневном животу и свему што он доноси.
„MindUp” је, сваке године, доносио гомилу користи деци широм света, припремајући их за све изазове са којима ће се сусрести једног дана. Ово им помаже да се што боље прилагоде и уклопе у сваку животну ситуацију, као и да повећају сопствене шансе за успешан живот без трзавица.
15 лекција „MindUp” наставног програма су:
Како ради наш мозак

 1. Умна свесност
 2. Фокусирана пажња
 3. Свесна дегустација
 4. Свесно слушање
 5. Свесно мирисање
 6. Свесно гледање (виђење)
 7. Свесно кретање (први део)
 8. Свесно кретање (други део)
 9. Перспективно размишљање
 10. Уживање у срећним искуствима
 11. Одабир оптимизма
 12. Изражавање захвалности
 13. Чињење добрих дела
 14. Свесно деловање у заједници

Аутор: Игор Камбер
Извор: http://novakdjokovicfoundation.org/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "„MindUp” програм за вртиће и школе у Србији

 1. ELISAVETA SMICKOSKA KIKOVIC каже:

  Procitala sam… lepo… ali bila bi zadovoljnja kad bi procitala sadrazaj jedne lekcije i koji metodi se upotrebljavaju.
  Navikli soi da se donose inovacije… promenjeni poimi, a ovamo “Ne po vrat, po shiju”. Dali i ovaj proekt bice to?
  Ako imate neshto vishe,ako Vam nie teshko posalite mi ,ili objavite, interesuje me.
  Veliki pozdrav.
  Elisaveta

 2. Milena Mladenović каже:

  Na žalost ovaj sajt ne podržava uploadovanje slika u komentarima pa ne mogu postaviti fotografiju lekcije iz priručnika MindUP, ali je meni svakako koristan u nastavi zbog toga što daje puno informacija koje su potkrepljene naučnim (psihološkim, medicinskim, sociološkim) istraživanjima, a potom daje predloge aktivnosti za svaku lekciju pojedinačno, kao i listu mogućih ishoda. Takođe, tu su i linkovima ka izvorima bilo da su literarna/muzička/(s)likovna dela ili dodatne informacije.
  Iskreno volela bih da je meni neko kada sam bila mala (mlađa) neko objasnio sve ovo što Majndap prezentuje i pružio mi mogućnost da savladam životne veštine koje su mi sada, u poznijim godinama, neophodne za očuvanje razuma.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама