Министарство неће проверавати спискове за бесплатне уџбенике

24 марта, 2015

Министарство просвете неће проверавати да ли су подаци које су школе доставиле приликом пријављивања ђака за бесплетне уџбенике тачни, јер верујемо школама, каже помоћник министра просвете Зорана Лужанин.
skola-knjige-udzbenici-udzbenik-razred-nastava-tanjug--filip-krainccanic_660x330У свим основним школама пријављивање ђака за бесплатне уџбенике истиче данас, а помоћник министра просвете Зорана Лужанин рекла је у Дневнику РТС-а да Министарство просвете још нема податке колико се ђака пријавило. “Податке су сакупљале школе, а ми ћемо у наредном периоду добити збирне податке”, објашњава Лужанин.
Додаје да ће приликом одабира деце која ће добити бесплатне уџбенике пресудити примања родитеља деце.
Лужанин каже да Министарство просвете неће проверавати тачност достављених података.
“То ће ипак радити друга министарства, ми верујемо учитељима и разредним старешинама који су прикупљали податке”, истиче Зорана Лужанин.
Додаје да је буџет за бесплатне уџбенике 600 милиона динара.
“Двадесет пет одсто популације у основној школи биће обухваћено тим буџетом, а то значи да ће сваки четврти ученик добити или целокупну или полу помоћ”, објашњава Лужанин.
Истиче да је нацрт закона о уџбеницима којим би се између осталог, уредиле цене уџбеника различитих издавача, у завршној фази.
Листу пријављених ученика школе су дужне да надлежним школским управама доставе до 30. марта, родитељи ће будуће прваке пријављивати приликом уписа у школу.
Извор: www.rts.rs
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Министарство неће проверавати спискове за бесплатне уџбенике

  1. Igo каже:

    Očekujem formiranje Agencije za proveru podataka za besplatne udžbenike. Plata direktora 300000, a ostalih zaposlenih oko 120000. Šta je – tu je, mora da se štedi.

  2. jasmina каже:

    E super.Ja ne znam da li ce se moji djaci naci u toj situaciji da dobiju besplatne knjige ,ali znam da njima bas trebaju.Zive bez televizora ,bez mobilnog i bez kompjutera,cesto nemaju olovku ,lepak ili …..A da znate da su mnogo dobri.Pronacicete ih tamo u podnozju surove ,a nase Golije.Njima bas knjige trebaju,jer i u prvom razredu su dobili”otpad “od knjiga.

  3. JASMINA каже:

    Ovo je bas “smesno’.Odkuda toliko poverenje u direktore,a radi se o “drzavnim parama”?Znam da ono sto je “besplatno”uvek najvise kosta.Ako je ovo trik za direktore,onda svaka cast.Sve sto se grbavo rodi,to se ne ispravi.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама