Млађим основцима часове фискултуре држаће наставници физичког, пратиће се и здравствено стање деце

8 августа, 2023

Резултати најновијих истраживања по којима свако пето дете има лоше држање тела, свако четврто је гојазно, а 70 одсто деце школског узраста се не бави спортским активностима ван школе, подстакли су и Савез наставника физичког васпитања да затражи да ђаци кроз целу основну школу овај предмет имају сваки дан по један час.

Овај предлог је прихваћен и од септембра у 120 школа креће пилот пројекат “Свако дете има право да одраста здраво”.

Из Савеза захтевају и укључивање наставника физичког у наставу фискултуре у нижим разредима. Иначе, ђацима од првог до четвртог разреда физичко васпитање држе учитељице и оно се углавном своди на заједничке вежбе или играње у дворишту школе.

– Предлог је да у првом и другом разреду основне школе три часа држе наставници разредне наставе, а два преостала часа наставници физичког, а у трећем и четвртом обрнуто – навели су у овом Савезу. – Овакав начин рада би допринео и да се умањи евентуални стрес који ученик доживљава приликом преласка са разредне на предметну наставу.

Основци ће имати физичко пет пута недељно, средњошколци четири пута

Све то било је повод да се размишља о увођењу већег броја часова физичког васпитања у школе, а као зачетак те идеје покренут је пројекат “Свако дете има право да одраста здраво” којим ђаци добијају два додатна часа физичког васпитања. Тако ће основци имати физичко пет пута недељно, а средњошколци четири пута.

– Идеја пројекта је да се унапреди физичко васпитање деце и њихово здравствено стање које ће се пратити редовним систематским прегледима – рекла је Татјана Медвед, председница Пододбора за спорт Народне скупштине.

– Засад су пројектом обухваћене школе у којима се настава одвија у једној смени. Учествује 70 одељења од првог до четвртог разреда, 30 од петог до осмог и 20 одељења средње школе. Министарство просвете је одлучило да је то најбољи модел како би могли да крену у припрему за имплементирање на цео систем од школске године 2024/2025. године.

Пратиће и здравствено стање деце

Према плану који су направили представници три ресора – просвете, здравља и спорта – пратиће се здравствено стање деце и то тако што ће се увести спортски лекарски прегледи, који ће осим основног прегледа подразумевати и обавезан ЕКГ и крвну слику, јер су то параметри из којих могу да се узму значајни извештаји и прати здравље деце.

Циљ је да се сви лекарски прегледи обаве у школама, односно да школа осим образовања организује и спортске прегледе.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Млађим основцима часове фискултуре држаће наставници физичког, пратиће се и здравствено стање деце

  1. Јјјјк каже:

    А деца и даље нека буду неписмена…

  2. Tanja каже:

    Ovo mi liči na obezbeđivanje radnih mesta već iškolovanom difovskom kadru. Da neko misli o zdravstvenom stanju naše dece, sistematski pregledi kod pedijatra ne bi ličili na ovo što su danas. Postojale bi grupne vežbe dece sa raznim deformitetima (recimo stopala, što je veoma često) u domovima zdravlja. Vrtići sa dvorištem bili bi dostupni svoj deci. Najlepši časovi fizičkog bili su mi sa uciteljicom – nikada više nismo trčali, skakali i zabavljali se nego tada. Otkad smo dobili nastavnike i profesore fizičkog, fizičko se svelo na načine da pribavimo opravdanje da ne možemo raditi fizičko, a sve zbog različitih vidova torture koja se zvala “plan i program” i režima “svi moraju šta ja kažem a ni sam ne umem da pokažem”. Čudne komplekse ima dobar deo nastavnika fizičkog.

  3. Velja каже:

    Fizickog vaspitanje je sada najvazniji predmet. Znamo da se negde i ne drzi ili se ne radi kako treba. Nece ni 10 casova sedmicno potpuno popraviti zdravlje ucenika. Jer za zdravlje dece je vazna i ishrana, stresno stanje, genetika. A fizicka aktivnost je samo jedna komponenta koja utice na zdravlje. Moje misljenje je da kao do sada dva casa nedeljno su dovoljna iz fizickog za zdravlje dece. Naravno ako se vodi računa o ovim ostalim faktorima. Ovo kazem iz razloga da se ne misli ako bude 5 casova nedeljno da ce sva deca biti zdrava.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама