Mogu li se ti vaučeri iskoristiti za kupovinu – prečišćivača vazduha?

novembar 4, 2022

Najavljeni štrajk prosvetnih radnika u organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije trebalo bi da se održi 8. novembra. U zahtevima koje navode, nema nijednog koji se ne tiče novca. Plate, regresi, nagrade, koeficijenti. S druge strane, problema u obrazovnog sistemu je mnogo i većina njih ostala bi i dalje tu, sve i kad bi svaki od ovih zahteva bio ispunjen.

U isto vreme, Beograd ponovo dospeva na listu najzagađenijih gradova na svetu.

U isto vreme, škole u glavnom gradu prikupljaju podatke dece i nastavnika, kako bi im bili podeljeni vaučeri u vrednosti od 6000 dinara. U jednoj prosečnoj beogradskoj školi ima 1.000 đaka i barem 70 nastavnika. To znači da će, samo u toj jednoj, vrednost podeljenih vaučera iznosila 6,5 miliona dinara. Ugrubo.

U svetlu svih tih dešavanja – nerešavanja problema zagađenog vazduha koji deca udišu i podele ogromne količine novca kroz vaučere, donosimo jedan izmaštani dopis grupe nastavnika, iz pera bivše nastavnice Maje Bugarčić.

Školski odbor

3.11.2022. godine

“Poštovani,

Mi, dole potpisani nastavnici, želimo da vratimo vaučere koje smo dobili, koji se mogu upotrebiti za kupovinu veša u prodavnici „Javor“ u Resniku ili čarapa u prodavnici „Vunica“ na Kanarevom brdu, i da vas zamolimo da pokušate da ih zamenite za vaučere koji bi se mogli upotrebiti za kupovinu prečišćivača vazduha koji bi se postavili u učionicama.

Po odluci Skupštine Grada Beograda, svi prosvetni radnici su dobili pomenute vaučere na iznos od po 6.000 dinara. Kao što smo svi svesni, taj iznos, naročito sa ograničenjem gde se može upotrebiti i imajući u vidu vrtoglav rast cena na dnevnom nivou, ne predstavlja značajnu pomoć za bilo koga od nas, ali kada bi se iznos predviđen za sve naše nastavnike upotrebio za ove aparate koji su u ovom momentu najpotrebniji, to bi svakako imalo smisla.

Kao što je poznato, Beograd već veoma dugo spada u najzagađenije gradove u svetu. Ipak, ne postoji bilo kakva strategija da se to opasno stanje popravi. Stoga mi, dole potpisani, želimo da pokrenemo akciju kupovine prečistača vazduha, tim više što smo primetili da učenici (i nastavnici) imaju problema sa respiratornim sistemom više nego na vrhuncu epidemije virusa korona. Smatramo da bi ovi aparati bar donekle rešili problem, a prostom računicom smo zaključili da bi iznos predviđen za nastavnike bio sasvim dovoljan da svaka učionica dobije adekvatan prečišćivač.

Ako ovo ne bude moguće, zamolili bismo vas da pokušate da vaučere preusmerite na kupovinu maski koje štite od zagađenja, kako bismo mogli da nastavimo da radimo i kako ne bismo ponovo morali da se vraćamo na onlajn nastavu.

Hvala na razumevanju.”

Daleko od toga da plate nastavnika nisu važne i da ne treba da budu veće. Ali, postoje i druge JEDNAKO važne teme, na koje ne smemo zaboraviti. Jer ako to učinimo, ni sve povišice ovog sveta neće biti dovoljne da nadoknade štetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama