Мој омиљени блок – радне свеске за самосталан рад деце узраста од 3 до 6 година

5 априла, 2022

Развити самосталност код деце један је од највећих изазова. Знајући да се свако дете развија својим темпом, родитељима није једноставно да процене кад је тренутак да почну да, у појединим активностима, осамостаљују своју децу.

Један од примера је игра. У ком тренутку дете почиње да се игра само? Па, заправо, чим постане свесно света око себе. Игра се својим рукама, јастуком, простирком на којој лежи, а кад хоће да нас препадну, кабловима и шољама пуним вреле кафе.

Кад само мало порасту, почињу да се интересују за праве играчке, али и за бојице и оловке, налепнице и сликовнице. Ако желите да заинтересујете дете за учење, читање, бојење, откривање света кроз сликовнице и занимљиве мозгалице, важно је да им оне увек буду ту негде, на дохват руке, да за њима могу да посегну у тренуцима досаде. И да виде ВАС како их листате и читате.

 

За прве кораке у неком самосталном раду, већина родитеља чека полазак у предшколско или чак у саму школу. Истина је да је деци само потребан онај материјал који је пажљиво биран и примерен њиховом узрасту и они онда, веровали или не, већ са три године, могу узети радну свеску и радити потпуно сами.

Такву свеску осмислила је Издавачка кућа Klett и зове се Мој омиљени блок. Реч је о едицији која се састоји од укупно 6 радних листова – три за узраст од 3 до 4 године и три за узраст од 5 до 6.

Како су то деца која још нису савладала читање, сви задаци су врло интуитивно дати – довољно је да мали хрчак у глави заврти свој точкић и укапираће шта се у ком задатку од њих очекује.

За узраст од 3 до 4 године су осмишљене три свеске.

Препознај, запази и повежи, где је циљ баш то – да се развије упорност, способност повезивања, логичког размишљања, проналажења решења, закључивања. Са истим циљем креиране су и друге све, само што су оне намењене конкретним ситуацијама, по којима и носе називе – За вожњу аутомобилом и Када ми је досадно.

Примери задатака:

Download (PDF, 1.82MB)

Download (PDF, 541KB)

Download (PDF, 1.78MB)

За оне мало старије, од 5 до 6 година, Klett је осмислио сликовнице кроз које деца, такође без помоћи одраслих (која, разуме се, није забрањена) уче да препознају слова и бројеве. Једна од њих носи назив управо Први бројеви и мисаоне игре, те се упознавање бројева не своди на пуко фотографско препознавање већ на њихово учење кроз мисаоне и логичке игре, деци занимљиве. Радне свеске На одмору и На путу управо су одлични савезници кад негде кренете с децом и имате времена на претек за све, па и за разговор о темама које сликовнице ненаметљиво могу покренути.

Download (PDF, 2.27MB)

Download (PDF, 462KB)

Download (PDF, 1.53MB)

Наравно, свака од ових сликовница подржаће развој фине моторике и размишљање о томе како свет око нас функционише и развија се. И ниједној од њих није циљ да по сваку цену наметне рано учење, већ да кроз игру адекватно одговоре на радозналост која је деци и онако природно дата. Само нам, понекад, требају савезници да би она процветала у пуном сјају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама