Mоторни развој детета од 1. до 12. месеца

17 новембра, 2016

Моторни развој у 1. месецу
Познавање нормалног моторног развоја и његових варијетета од значаја је у раној дијагностици развојних поремећаја и благовременом укључивању детета у неки од видова хабилитационих поступака како би се функционални потенцијал дјетета искористио у највећој мери.

*Средња линија је замишљена линија која дели тело на две симетричне половине: лијеву и десну. Линија пролази кроз нос, браду, грудну кост и пупак.
Кад лежи на леђима, дете главу држи окренуту не једну или другу страну, нема привилеговане стране.
Шаке су затворене, стиснуте у песнице.
У положају на трбуху екстремитети су потпуно савијени, карлица високо подигнута од подлоге.
Крајем првог месеца, потрбушке окренуто дијете подиже главу на 2-3 секунде, а затим је спушта на једну страну.
У који год положај га поставите, дете заузима повијену постуру због нормално повећаног мишићног тонуса у флексорима-мишићима који савијају труп…екстремитете…
При сваком јачем унутрашњем или спољашњем надражају, дете се уплаши.
Положај за спавање који се препоручује је положај на боку. Препоручује се као безбедан јер су дисајни путеви слободни. У овом положају дијете се осећа сигурно, мало му помогнете око стабилности тако што ставите иза леђа заролани фротир или можете користити јастук у облику полумесеца.
Моторни развој у 2. месецу
У положају на трбуху подиже главу од подлоге 45 степени, задржава накратко, ослонац преко подлактица привидан.
Ноге су ротиране према споља.
Рефлекс хватања присутан, траје до 5. мјесеца
Дијете фиксира предмет неколико секунди, прати предмет у лево и у десно по хоризонтали 30 степени.
До трећег месеца нејасна је перцепција звука.
Моторни развој у 3. месецу
У положају на трбуху дијете одиже главу и рамена 45-90 степени, задржава минут и окреће главу лево и десно. Карлица је равно на подлози.
Ако му ставите предмет у руку, држи га и гледа. Прати предмет по хоризонтали до 45 степени и почиње да прати предмет по вертикали.
Почиње окретати главу према извору слуха.
Беба може сама да се окрене на страну или потпуно: са трбуха на леђа и овакво окретање је резултат простих рефлекса који још увијек постоје.
Открива шаке и игра се шакама.
Када је дијете будно, савјетује се позиционирање на трбуху. Овај положај је јако користан за успостављање контроле главе, развој потпорних реакција за руке, јачање мишића и развој координације око-шака-уста.
Моторни развој и 4. месецу
Критични период у моторном развоју: покрет и постура се мијењају од асиметричне у симетричне.
Из положаја на трбуху дете подиже главу у средњој линији* преко 90 степени и дуго је држи. Потпун ослонац преко подлактица.
Доводи обје руке до средње линије и игра се са њима.
Посеже једном руком, играчку држи објема рукама и ставља је у уста. Координација рука-уста.
Кад повлачите дијете за руке из лежећег положаја на леђима, глава је у средњој линији и не заостаје за трупом.
У лежећем положају на леђима уочавају се први покрети карлицом-повремено је одиже опирући се стопалима о подлогу.
Веома је важно да се контрола главе успостави по развојном редследу. Асиметрија у држању главе, више на једну страну, може али не мора бити знак неког проблема, свакако је важно консултовати физиотерапеута. Свако подизање дјетета повлачењем за руке или опирањем о подлогу са трбуха треба да буде праћено активацијом мишића у смјеру од главе према ногама. Дакле, потребно је обратити пажњу на ангажовање мишића трупа који треба да прате активацију мишића врата.
Моторни развој у 5. месецу
Контрола главе потпуна: повлачећи дете за руке из лежећег до сједећег положаја-глава предњачи, испред трупа је.
У положају на трбуху дете повремено прави покрете као да плива. Одиже се на подлактице и на испружене руке. Стабилно је и у овом положају покушава да пребацује тежину на једну страну и посеже за играчком.
Обострани, бројни покрети рукама: посезање и боксање, и ногама: педалирање и шутирање виде се у лежећем положају на леђима
Пружа руку за хват, несигурно хвата, развија се координација око-рука.
Хвата стопала рукама, игра се стопалима и чак их ставља у уста.
Прати предмет по хоризонтали 90 степени и наоредује у праћењу по вертикали.
Консултовати стручњака уколико се уоче неки стереотипни обрасци покрета на примјер да свако хватање ручицама буде праћено испружањем и, или укрштањем ногу.
Моторни развој у 6. месецу
– Дијете се, лежећи на трбуху, окреће у круг. Пребацује тежину на једну руку и посеже другом. У стању је, кад лежи потрбушке, да одигне руке и ноге високо од подлоге и да је ослоњено само премо трбуха.
– Дијете се окреће сегментно, по први пут мијења положај и то прво са стомака на леђа па онда и са леђа на стомак. Покрет је течан, спретно и лагано се изводи.
– Дијете може да сједи са подршком, на пример у ћошку од кауча или да се ослони преко руку. Ово су први покушаји сједања, нетабилно је, ноге су раширене и леђа још нису права, нарочито доњи дио леђа који је повијен назад. Уколико дијете показује склоност да седи међу савијеним ногама у облику словаW, овај положај треба исправљати да не пређе у навику.
– Дијете испружа руке напријед са циљем заштите од пада. У наредним мјесецима код дјетета ће се ове,,заштитне реакције“ усвојити у случају пада на страну и уназад.
Не треба форсирати сједање. Најбоље је дете само спустити на под, да само, кад му мишићи довољно ојачају, преко бока, опирући се рукама, заузме седећи положај и полако постане стабилно.
ПИШЕ: Весна Самарџић, физиотерапеуткиња, Удружење физиотерапеута Црне Горе
Прочитајте и Моторни тазвој детета од 6. до 12. месеца
Извор: kalendar.roditelji.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама