Мозак новорођенчета више напредује за 24 сата, него одрасле особе за годину дана

27 јуна, 2016

Како да се играте са бебама?
Избегавајте дигитална помагала и игру ради игре, и не узнемиравајте бебу када видите да се сама загледала или заинтересовала за нешто. Мозак новорођенчета више напредује за 24 сата, него одрасле особе за годину дана
tata i mala beba
Да би игра са бебом била забавна и корисна, маме и тате би требало да обрате пажњу на начин на који то раде и запитају се зашто је беби потребно да буде окупирана, саветује Кајл Прует, професор дечје психијатрије на Универзитету Јејл.
– Бебин мозак више напредује у једном дану, него мозак одраслог човека за читаву годину! Досађивање је део репертоара здравог одојчета – каже Кајл.
Карл саветује да избегавате дигитална помагала и игру ради игре, као и да не узнемиравате бебу када видите да се сама загледала или заинтересовала за нешто, како је не бисте претворили у пасивну особу. Професор предлаже да се играте на следећи начин:
* Скривалице су одличне за анимирање бебе, али их започните тако што ћете прво успоставити контакт очима. Пратите како расте узбуђење детета када се сакријете, док ишчекује да се познато, насмејано лице поново појави. Током ове игре не испуштајте гласне звуке, да не уплашите бебу.
* Уместо да пустите музику, пробајте да сами производите звуке, певушите песмице гледајући новорођенче у очи. Нека то буду лагане, нежне и једноставне мелодије, које се понављају. Не морате да имате добар слух и не дозволите да вас то спречи да остварите “аудио контакт” са вашим дететом.
* Свака игра која подразумева физички контакт, требало би започети нежним додиром или узимањем бебе у руке. Након тога можете је благо голицати, мазити, нежно штипкати за “крофнице”.
 
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама