Најранији снови из детињства могу да укажу и на то у ком ће се правцу развијати личност и какве ће изборе правити током живота

Дечији сан може много да вам каже, а један треба да вас забрине

За разлику од одраслих, чији су снови углавном конфузни, препуни симболике, а неретко и мрака, деца сањају на један лепршавији начин у којем је све много јасније и конкретније.

Истраживање аустралијских научника је показало да се малишани најчешће буде са мишљу о сну у којем им се десило нешто што им у стварности није остварено.

Понекад је то само укус омиљене чоколаде коју су им родитељи дан раније ускратили, игра са другарима којој се нису придружили јер су се разболели или добијене патике о којима маштају већ неко време. Истраживачи су закључили да деца током спавања углавном проживљавају ситуације из реалности, али тако што оне у сновима добијају жељени наставак.

Дневни проблем иде у сан

Уколико је током дана упао у сукоб са вршњацима, врло је извесно да ће га поновити у сну, с тим што ће он добити наставак у виду разрешења сукоба који га заправо врло тишти.

Деца сањају оно што нису доживели…

– Клинци на тај начин успевају да превазиђу оно што их тишти, што им је забрањено или ускраћено на јави – каже Џеси Ланголд, развојни психолог. – То је понекад врло просто, па ће малишан који је у кревет отишао без вечере, сањати да је пред њим омиљена храна.

Весна Петровић, психолог и психотерапеут, напомиње да не би требало олако да прелазимо преко дечјих снова, јер су они, иако по структури простији, логични и могу да нам протумаче њихово психолошко стање, укажу на евентуалне проблеме, поруче шта желе и до чега им је стало.

– Добро је да их сваког дана, онако неформално, питате шта су сањали – каже психолог. – Нека вам то пређе у мали ритуал, из којег ћете много сазнати о свом детету. Моћи ћете да га комплетније доживите и завирите у његов унутрашњи свет.

Ово је посебно пожељно ако имате интровертно дете, али од значаја је и за сваки други тип личности. Дечји сан је увек смерница за нешто о чему малишан машта, а да вам можда није рекао.

Сан говори о личности

Најранији снови из детињства могу да укажу и на то у ком ће се правцу развијати личност и какве ће изборе правити током живота. Извесно је да се снови усложњавају и компликују током одрастања, па малишани више не сањају само просте догађаје, јасне сусрете са људима или животињама, већ се појављују и симболи за које је потребна темељнија анализа.

Питајте редовно дете шта сања.

Она објашњава да преко сазнања о садржају дечјих снова можемо да уочимо да ли дете на јави доживљава неке непријатности.

Ако сања несрећу, крађу, дављење – има неки проблем

– Чим у њима доминирају опасни садржаји, као што су крађа, саобраћајна несрећа, дављење у реци, пожар или поплава, то је знак да дете има основан страх од неке опасности у стварности. Или да осећа унутрашњи немир услед тога што је саучесник у неким непријатним ситуацијама, као што су, рецимо, свађе родитеља – наводи стручњак.

Деца могу да имају праве ноћне море, што је понављање неких нерешених ствари или конфликтних ситуација са јаве. Понекад то има везе и са садржајима које гледају на телевизији и у видео-игрицама, па у сну опонашају неке јунаке или беже од виртуелних негативаца. То се препознаје по томе што малишан бунца, “мрмља” док спава, плаче, вришти, трза се или устаје и шета иако спава. Мада се верује да је ово, мање-више, једна од фаза у развоју деце, важно је да се не запусти, већ да родитељи у таквим ситуацијама умире дете, загрле га, кажу му да је ружно сањао.

Извор: Новости