Nastavnica engleskog: Nije dovoljno da deca uče strani jezik sa ekrana, znanje treba sistematizovati

12 novembra, 2020

Proces učenja stranog jezika poslednjih godina počinje već u vrtiću uporedo sa usvajanjem maternjeg jezika. S obzirom na to da je učenje jezika celoživotni proces nikada nije ni prerano ni prekasno početi sa učenjem. Dugogodišnje iskustvo i praksa u nastavi pokazali su mi da učenici odlično izgovaraju engleske foneme kada počnu sa usvajanjem engleskog jezika u najranijem detinjstvu.

Naime, na tako ranom uzrastu govorni aparat još uvek nije formiran i omogućava lakši izgovor glasova koji ne postoje u srpskom jeziku. U eri interneta kada je zahvaljujući kliku omogućena izloženost raznim audio-vizuelnim sadržajima na izvornom engleskom jeziku i kada je kablovska televizija sa crtanim filmovima bez prevoda zastupljena gotovo u svakom domu proces prirodnog usvajanja engleskog jezika je umnogome olakšan.

Međutim, takvo „nasumično“ učenje treba sistematizovati i izbalansirati četiri jezičke veštine: čitanje, slušanje, govor i pisanje. Tu je škola od ključnog značaja i postepena sistematizacija jezičkih veština od 1. do 8. razreda u osnovnoj školi je veoma bitna. Stoga je odabir adekvatnih nastavnih sredstava i udžbenika veoma odgovoran posao nastavnika engleskog jezika.

Posle gotovo dve decenije rada sa učenicima od 1. do 8. razreda prihvatila sam se ozbiljnog posla pisanja udžbenika. Koautor sam u dva udžbenika, za 4. i 8. razred osnovne škole, za domaću izdavačku kuću „Eduka“ čiji uređivački timovi imaju dugogodišnje iskustvo u pripremi i izradi udžbenika, ne samo za osnovnu već i za srednju školu, kao i za predškolski uzrast. Kroz svoja izdanja ova kuća je mnogim generacijama mladih pomogla da bolje razumeju svet oko sebe i to planira da radi i u budućnosti. Kada su u pitanju udžbenici za engleski jezik „Eduka“ ima odobrenu čitavu seriju od 1. do 8. razreda osnovne škole od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Udžbenici iz te serije u svakom smislu mogu parirati stranim izdanjima, kako vizuelno, tako i po pitanju sadržaja. Sledi kratak opis pomenutih udžbenika za 4. i 8. razred osnovne škole.

Udžbenik za 4. razred osnovne škole Let’s Move On 4 autora Elvire Savai i Lare Štambuk u potpunosti je u skladu sa novim Nastavnim planom i programom, standardima postignuća i orijentisan je na ishode. Udžbenik ima čvrstu i doslednu strukturu i logičan je nastavak udžbenika iz prethodnog razreda Let’s Move On 3. Sadržaji su sistematično raspoređeni po tematskim celinama. Kroz devet poglavlja sa po šest lekcija (A, B, C, D, E, F) obrađuju se teme koje su bliske deci ovog uzrasta: igre, izleti, školske aktivnosti, hrana, mesta u gradu, zanimljivosti o životinjama, rođendanske zabave, letnji kamp, očuvanje životne sredine. Naročito su interesantni delovi posvećeni obeležavanju praznika Halloween (Noć veštica) i Saint Valentine’s Day (Dan Sv. Valentina), tipičnih za zemlje engleskog govornog područja. Velika pažnja posvećena je kulturološkim aspektima koji su neodvojivi deo učenja engleskog jezika, kao i izradi projekata u svakom poglavlju što produbljuje znanja učenika.

Udžbenik je veoma dobro likovno opremljen grafičkim i tabelarnim prikazima, stripovima, ilustracijama i fotografijama. Oni su pažljivo odabrani kako bi pružili adekvatnu podršku leksičkom i gramatičkom korpusu koji se obrađuje, utvrđuje ili uvežbava. Nasmejani likovi porodice Braun, porodice „Konzervi”, kao i Vilma, Vili i Vinston (likovi u radnoj svesci) dodatno će privući dečiju pažnju i stimulisati njihovu maštu i radoznalost. Gramatičke jedinice uvedene su induktivno, prvo u jezičkom kontekstu, a zatim kao gramatička jedinica. Radna sveska dosledno prati udžbenik. U njoj su zastupljeni raznovrsni zadaci i mozgalice koji su koncipirani tako da se mogu podeliti po težini – za učenike koji sporije napreduju (bojenje, crtanje, povezivanje, zaokruživanje i sl.) i za naprednije učenike (rešavanje anagrama i ukrštenih reči, sastavljanje i pisanje rečenica kao i sastava na osnovu datog modela i sl.). Deo Mrs Brown’s Grammar Revision će biti posebno koristan učenicima, jer daje jasan i vizuelno prijemčiv gramatički pregled u datom poglavlju. Njemu se uvek mogu vratiti ukoliko je to potrebno. U radnoj svesci je na kraju svakog poglavlja predviđena i samoevaluacija što dodatno pomaže i motiviše proces učenja. Audio CD sadrži tekstove, dijaloge, pesmice, recitacije i vežbanja u udžbeniku i radnoj svesci. Sve zapise čitaju izvorni govornici engleskog jezika što daje mogućnost učenicima da podražavaju izvorni izgovor.

Udžbenik za 8. razred osnovne škole Over the Moon 8 autora Gordane Rakić i Lare Štambuk u potpunosti je u skladu sa novim Nastavnim planom i programom, standardima postignuća i orijentisan je na ishode. Udžbenik je čvrsto struktuiran i podeljen na sedam poglavlja sa po šest lekcija (A, B, C, D, E, F). U čvrstoj je sprezi sa udžbenikom za 7. razred iz iste serije, što se vidi po uvodnom poglavlju (Starter) koji sadrži tri lekcije kojima se obnavlja i utvrđuje gradivo iz prethodnog razreda. Svako poglavlje sadrži uvodni deo (Lead-in) koji na zanimljiv način, kroz različite kvizove i igre, uvodi učenike u temu datog poglavlja. A teme su raznovrsne, savremene i u skladu sa interesovanjima učenika 8. razreda. Neke od tema su: putovanja, ishrana, aktivnosti i interesovanja mladih, zanimljive istorijske ličnosti iz oblasti kulture, sporta i modernih tehnologija. Tekstovi podsećaju na one iz popularnog časopisa National Geographic, te će učenici moći da saznaju nešto o nesvakidašnjim banjama, neobičnim sportovima, zdravoj ishrani, visoko-tehnološkim, a opet „zelenim“ gradovima ili nastanku nekih od najpoznatijih svetskih remek-dela.

Zanimljivosti udžbenika doprinose i zabavne strane (Fun Page) na kraju svakog neparnog poglavlja (1, 3, 5) sa rubrikom „Da li ste znali…“, dosetkama i promišljeno ilustrovanim idiomima. Doslednosti udžbenika doprinose strane za utvrđivanja gradiva (Revision) na kraju svakog parnog poglavlja (2, 4, 6). Nakon poslednjeg 7. poglavlja je završni test (Exit Test) koji obuhvata čitavo gradivo u udžbeniku. I u ovom udžbeniku posebna pažnja posvećena je izradi projekata, što podstiče učenike ovog uzrasta na timski rad, istraživanje i kritičko razmišljanje. Kulturološki i edukativni aspekt ovog udžbenika ogleda se kroz prikazane karakteristične elemente ne samo anglo-saksonske već i svetske kulture uz osvrt na odgovarajuće karakteristike srpske kulture. Na taj način učenici će bolje razumeti razlike izmedju srpske kulture i kulture drugih zemalja i samim tim će se smanjiti mogućnost stereotipije što pozitivno utiče na bolju i lakšu komunikaciju na stranom jeziku.

I u ovom kompletu radna sveska dosledno prati udžbenik. Raznovrsne aktivnosti i zadaci u njoj osmišljeni su tako da omogućavaju učenicima postupno uvežbavanje vokabulara, izgovora i gramatičkih struktura iz udžbenika. Još jedna komponenta ovog kompleta su dva audio CD-a. Jedan CD predviđen je za rad nastavnika u učionici, a drugi učenici dobijaju uz radnu svesku za rad u školi ili kod kuće. Svi audio zapisi tekstova i vežbanja snimljeni su na autentičnom britanskom engleskom jeziku, kako bi učenici podražavali izvorni izgovor.

U skladu sa zahtevima modernog doba sva Edukina papirna izdanja prate i digitalne verzije na platformama Mozaik i Moodle. Nastavnici i učenici će moći da koriste interaktivne sadržaje na te dve platforme za rad u učionici, a učenici i za dodatni rad kod kuće.
U današnje vreme znanje engleskog jezika smatra se opštom kulturom i osnov je za bavljenje većinom profesija. Taj trend prepoznaju i učenici i njihovi roditelji te se stoga nadam da će udžbenici čiji sam koautor, kao i ostali udžbenici za engleski jezik iz Edukine produkcije, doprineti da proces učenja engleskog jezika učenicima bude zanimljiv, motivišući i trajan. Takođe se nadam da će nastavnicima koji ih budu koristili na svojim časovima biti inspirativni i korisni i da će im ozbiljan posao podučavanja i vođenja učenika kroz čaroban svet jezika biti olakšan.

Autor: Lara Štambuk, nastavnik engleskog jezika u OŠ „Milan Đ. Milićević“ u Beogradu

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama