Наставница енглеског: Није довољно да деца уче страни језик са екрана, знање треба систематизовати

12 новембра, 2020

Процес учења страног језика последњих година почиње већ у вртићу упоредо са усвајањем матерњег језика. С обзиром на то да је учење језика целоживотни процес никада није ни прерано ни прекасно почети са учењем. Дугогодишње искуство и пракса у настави показали су ми да ученици одлично изговарају енглеске фонеме када почну са усвајањем енглеског језика у најранијем детињству.

Наиме, на тако раном узрасту говорни апарат још увек није формиран и омогућава лакши изговор гласова који не постоје у српском језику. У ери интернета када је захваљујући клику омогућена изложеност разним аудио-визуелним садржајима на изворном енглеском језику и када је кабловска телевизија са цртаним филмовима без превода заступљена готово у сваком дому процес природног усвајања енглеског језика је умногоме олакшан.

Међутим, такво „насумично“ учење треба систематизовати и избалансирати четири језичке вештине: читање, слушање, говор и писање. Ту је школа од кључног значаја и постепена систематизација језичких вештина од 1. до 8. разреда у основној школи је веома битна. Стога је одабир адекватних наставних средстава и уџбеника веома одговоран посао наставника енглеског језика.

После готово две деценије рада са ученицима од 1. до 8. разреда прихватила сам се озбиљног посла писања уџбеника. Коаутор сам у два уџбеника, за 4. и 8. разред основне школе, за домаћу издавачку кућу „Едука“ чији уређивачки тимови имају дугогодишње искуство у припреми и изради уџбеника, не само за основну већ и за средњу школу, као и за предшколски узраст. Кроз своја издања ова кућа је многим генерацијама младих помогла да боље разумеју свет око себе и то планира да ради и у будућности. Када су у питању уџбеници за енглески језик „Едука“ има одобрену читаву серију од 1. до 8. разреда основне школе од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Уџбеници из те серије у сваком смислу могу парирати страним издањима, како визуелно, тако и по питању садржаја. Следи кратак опис поменутих уџбеника за 4. и 8. разред основне школе.

Уџбеник за 4. разред основне школе Let’s Move On 4 аутора Елвире Саваи и Ларе Штамбук у потпуности је у складу са новим Наставним планом и програмом, стандардима постигнућа и оријентисан је на исходе. Уџбеник има чврсту и доследну структуру и логичан је наставак уџбеника из претходног разреда Let’s Move On 3. Садржаји су систематично распоређени по тематским целинама. Кроз девет поглавља са по шест лекција (A, B, C, D, E, F) обрађују се теме које су блиске деци овог узраста: игре, излети, школске активности, храна, места у граду, занимљивости о животињама, рођенданске забаве, летњи камп, очување животне средине. Нарочито су интересантни делови посвећени обележавању празника Halloween (Ноћ вештица) и Saint Valentine’s Day (Дан Св. Валентина), типичних за земље енглеског говорног подручја. Велика пажња посвећена је културолошким аспектима који су неодвојиви део учења енглеског језика, као и изради пројеката у сваком поглављу што продубљује знања ученика.

Уџбеник је веома добро ликовно опремљен графичким и табеларним приказима, стриповима, илустрацијама и фотографијама. Они су пажљиво одабрани како би пружили адекватну подршку лексичком и граматичком корпусу који се обрађује, утврђује или увежбава. Насмејани ликови породице Браун, породице „Конзерви”, као и Вилма, Вили и Винстон (ликови у радној свесци) додатно ће привући дечију пажњу и стимулисати њихову машту и радозналост. Граматичке јединице уведене су индуктивно, прво у језичком контексту, а затим као граматичка јединица. Радна свеска доследно прати уџбеник. У њој су заступљени разноврсни задаци и мозгалице који су конципирани тако да се могу поделити по тежини – за ученике који спорије напредују (бојење, цртање, повезивање, заокруживање и сл.) и за напредније ученике (решавање анаграма и укрштених речи, састављање и писање реченица као и састава на основу датог модела и сл.). Део Mrs Brown’s Grammar Revision ће бити посебно користан ученицима, јер даје јасан и визуелно пријемчив граматички преглед у датом поглављу. Њему се увек могу вратити уколико је то потребно. У радној свесци је на крају сваког поглавља предвиђена и самоевалуација што додатно помаже и мотивише процес учења. Аудио CD садржи текстове, дијалоге, песмице, рецитације и вежбања у уџбенику и радној свесци. Све записе читају изворни говорници енглеског језика што даје могућност ученицима да подражавају изворни изговор.

Уџбеник за 8. разред основне школе Over the Moon 8 аутора Гордане Ракић и Ларе Штамбук у потпуности је у складу са новим Наставним планом и програмом, стандардима постигнућа и оријентисан је на исходе. Уџбеник је чврсто структуиран и подељен на седам поглавља са по шест лекција (A, B, C, D, E, F). У чврстој је спрези са уџбеником за 7. разред из исте серије, што се види по уводном поглављу (Starter) који садржи три лекције којима се обнавља и утврђује градиво из претходног разреда. Свако поглавље садржи уводни део (Lead-in) који на занимљив начин, кроз различите квизове и игре, уводи ученике у тему датог поглавља. А теме су разноврсне, савремене и у складу са интересовањима ученика 8. разреда. Неке од тема су: путовања, исхрана, активности и интересовања младих, занимљиве историјске личности из области културе, спорта и модерних технологија. Текстови подсећају на оне из популарног часописа National Geographic, те ће ученици моћи да сазнају нешто о несвакидашњим бањама, необичним спортовима, здравој исхрани, високо-технолошким, а опет „зеленим“ градовима или настанку неких од најпознатијих светских ремек-дела.

Занимљивости уџбеника доприносе и забавне стране (Fun Page) на крају сваког непарног поглавља (1, 3, 5) са рубриком „Да ли сте знали…“, досеткама и промишљено илустрованим идиомима. Доследности уџбеника доприносе стране за утврђивања градива (Revision) на крају сваког парног поглавља (2, 4, 6). Након последњег 7. поглавља је завршни тест (Exit Test) који обухвата читаво градиво у уџбенику. И у овом уџбенику посебна пажња посвећена је изради пројеката, што подстиче ученике овог узраста на тимски рад, истраживање и критичко размишљање. Културолошки и едукативни аспект овог уџбеника огледа се кроз приказане карактеристичне елементе не само англо-саксонске већ и светске културе уз осврт на одговарајуће карактеристике српске културе. На тај начин ученици ће боље разумети разлике измедју српске културе и културе других земаља и самим тим ће се смањити могућност стереотипије што позитивно утиче на бољу и лакшу комуникацију на страном језику.

И у овом комплету радна свеска доследно прати уџбеник. Разноврсне активности и задаци у њој осмишљени су тако да омогућавају ученицима поступно увежбавање вокабулара, изговора и граматичких структура из уџбеника. Још једна компонента овог комплета су два аудио CD-а. Један CD предвиђен је за рад наставника у учионици, а други ученици добијају уз радну свеску за рад у школи или код куће. Сви аудио записи текстова и вежбања снимљени су на аутентичном британском енглеском језику, како би ученици подражавали изворни изговор.

У складу са захтевима модерног доба сва Едукина папирна издања прате и дигиталне верзије на платформама Мозаик и Moodle. Наставници и ученици ће моћи да користе интерактивне садржаје на те две платформе за рад у учионици, а ученици и за додатни рад код куће.
У данашње време знање енглеског језика сматра се општом културом и основ је за бављење већином професија. Тај тренд препознају и ученици и њихови родитељи те се стога надам да ће уџбеници чији сам коаутор, као и остали уџбеници за енглески језик из Едукине продукције, допринети да процес учења енглеског језика ученицима буде занимљив, мотивишући и трајан. Такође се надам да ће наставницима који их буду користили на својим часовима бити инспиративни и корисни и да ће им озбиљан посао подучавања и вођења ученика кроз чаробан свет језика бити олакшан.

Аутор: Лара Штамбук, наставник енглеског језика у ОШ „Милан Ђ. Милићевић“ у Београду

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама