Nastavnica srpskog: Muka mi je od svega. Proklinjem dan kad sam poželela da radim ovaj posao.

31 marta, 2017

Pristigao nam je tekst jedne nastavnice srpskog jezika koja je doktorant i u prosveti je devet godina.

„Učenici koja je prepisivala na prošlom kontrolnom zapretila sam jedinicom, ali sam joj oprostila i bila “divna nastavnica”. Na narednom kontrolnom, u petak, naglas je rekla rešenje zadatka. Oduzela sam joj test 2 min. pre kraja časa, zapretila jedinicom (svesna da mi Pravilnik o ocenjivanju ne pruža tu mogućnost) i rekla da zove roditelje (jedino što mi je dopušteno) u ponedeljak, u vreme kada primam roditelje. Otac je u pratnji majke i sinčića došao odmah, izurlao se na mene na hodniku, izvređao me, rekao mi neverovatnu stvar: da je njegova ćerka divno dete i da nije njegova, nego moja odgovornost! U ponedeljak je umesto sa mnom razgovarao sa direktorom.
Posledica: ni devojčica ni otac nisu tema; jedina tema sam ja, ja sam “rizična”, često “kliznem”; čitalo mi se šta sam kad rekla u odeljenju (npr. da mi je mala plata); sva moja odeljenja su anketirana. Čekam rasplet. Odeljenje je usmeno stalo na moju str. ali — loše su uradili kontrolni pa zebem da će se za loše ocene pravdati preko mojih leđa; inače me vole kao tolerantnu osobu sa kojom mogu da razgovaraju o svemu. U školi nema sindikata; poznata je po poznatim roditeljima kojima se direktor sa uspehom udvara. U školi vlada udbaška, denuncijantska atmosfera, uz lažnu predstavu o “elitnoj” školi.
Predajem srpski, doktorant sam, majka tri devojčice, 20 god. staža, od čega 9 u prosveti; ličnost sam sa reputacijom u gradu. Nije mi prvi put da sam u sl. situaciji. Pre nekoliko godina sam oduzela testove devojčicama koje su na školskom takmičenju prepisivale, što su i deca potvrdila. Roditelji, dva bračna para lekara i dve babe, od kojih jedna penzionisana fah-koleginica, tražili su u Školskoj upravi da mi se oduzme pravo na rad. U upravi sam naišla na razumevanje i podršku. Direktor je zataškao sve tako što su učenice puštene na sledeći nivo takmičenja. Obećano izvinjenje od čuvenog lekara za prostačke psovke i uvrede nikad nisam dobila.
Muka mi je od svega. Od sebe najviše. Proklinjem dan kad sam poželela da radim ovaj posao. Zahvaljujući ponekom izuzetnom đaku, ponekad uspem da se otrgnem ovom osećanju potrošenosti.”
Božica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


18 komentara na "Nastavnica srpskog: Muka mi je od svega. Proklinjem dan kad sam poželela da radim ovaj posao.

 1. Profesor kaže:

  Ili je nastavnica Božica završila Singidunum ili su vaši lektori nepismeni. Doterajte tekst, sramota je da jedna nastavnica ne poznaje sintaksu srpskog jezika.

  1. Dača kaže:

   Sramota je i da Vam je važnija sintaksa od narušenog sistema vrednosti!

   1. Mirjana @ kaže:

    Tako je !

   2. Ksenija kaže:

    Bravo!

  2. Cox kaže:

   Selo gori, a baba se češlja. Nadam se da je sintaksa dobra.

  3. Jaca kaže:

   Vi možda “poznajete” sintaksu, ali ne znate semantiku. Malo ste se “ufurali”, naprazno. (Ovo “ufurali” znaju, a i “poznaju” svi.)

  4. anna kaže:

   Kakav saosećajan komentar! Džaba sintaksa bez etike… C,c, c, deder ovo “c” da izlektorišete.

  5. Ana kaže:

   Izvinite, ” bezgrešni ” profesore ( sintaksički “bezgršeni” samo). Svi koji radimo u prosveti znamo veoma dobor da je stanje ili ovako kako je navela koleginica, i to samo jedan primer, ili mnogo gore. Vaša “bezgrešnost”, što se tiče Vašeg komenara bar, srozala je vašu kolegijalnost na nulu, na ono što nam je najpotrebnije. I lektorišite, naravno, sve što treba u mom tekstu! Pozdrav!

 2. Natasa kaže:

  Tacno je da je text za jednu profesorku srpskog jako lose napisan i bez jasnog pointa i kompozicije, ocigledno u velikom stresu pisan.
  Zaista je smesno da se neko takmici i da na takmicenju prepisuje, ali je jos smesnije da je kreirana takva atmosfera da se treba takmiciti, da mnogi nastavnici agituju i teraju decu da se takmice, da im obecavaju petice ako se pojave na takmicenjima….itd. Kakvi su to pravilnici, o kakvoj vas Evropi lazu….pa to nigde ne postoji. Zivim u Holandiji, ovde deca i ponavljaju razred, i isteruju se sa casa, i dobijaju jedinice (a to znaci da je gotovo nemoguce popraviti, jer je i 1 i 5 negativna, a prosek je srednja ocena). Kod moje cerke je nedavno bio slucaj da je nastavnik fizike, sa malo iskustva, ali sa odlicnim preporukama ( star svega 28 godina ) primetio da dve ucenice imaju puskice u digitronu, njih je isterao i dao im jedinice, a onda svima prekontrolisao digitrone, bez posledica. Deca su svuda ista, spremni na raznorazne manipulacije, ako im na vreme ne postavimo rampe imacemo totalnu anarhiju.

 3. Alexns kaže:

  Situacija u školstvu jetakva da bih davno odustao od ovog posla, ili makar poludeo da nisam našao smisao… Predajem i za jednog đaka koji me sluša… ostalih 30-tak ne moraju, mogu da kažu i kako ih škola ne zanima, kako dolaze jer moraju… ali ako me bar jedan učenik pažljivo sluša, i ako će mu to bar nekad koristiti u životu – moja misija je ispunjena! Sva sreća u svakom odeljenju ih ipak ima više…
  A kad me sretnu posle nekoliko godina na ulici, pogotovo oni najproblematičniji, pa se ispričamo kao stari drugovi, onda sam najsrećniji što sam nastavnik!

 4. Jasmina kaže:

  Poštovana Dr,
  opraštanje neznanja, konflikti sa više roditelja učenika, prepisivanje na času, pretnja najnižom ocenom, pričanje o visini primanja na času, sve liči na devetnaesti vek. Ne čekajte rasplet, tražite posao gde je sve gore navedeno dozvoljeno, možda negde u Africi.

  1. dr jaca kaže:

   Poštovana Jasmina, u odsustvu one kojoj se obraćate, ja Vam neću oprostiti neznanje, površnost ili nesposobnost poimanja, odsustvo empatije, slabo prikriven pokušaj manipulacije i, svakako, zlu nameru. Da vidimo: 1. titula “dr” piše se malim slovom; 2. konflikti su nastajali samo u nastojanju koleginice da zaštiti znanje i spreči prepisivanje, principijelno, hrabro, uprkos prethodnim negativnim iskustvima; njega, dakle, nije ni bilo; 3. pretnja najnižom ocenom u situaciji kada bi joj svako striktniji dao tu najnižu ocenu ne čini se postupkom vrednim izrečene kvalifikacije; 4. o plati se može govoriti u kontekstu u kome i ja govorim svojim gimnazijalcima: “Deco, ne upisujte nastavničke fakultete” (ipak je ovo osnovna škola, ako sam dobro shvatio, ustanova sa vaspitnom funkcijom); 5. za 19. vek ste u pravu, pa i za Afriku, ali samo u najširoj slici: život u Srbiji najčešće jeste izmešten u to neko vreme i prostor. Zamenili ste teze, pobrkali pravdu i krivdu, nasilnika roditelja i žrtvu nastavnicu (u krajnjoj liniji, i samo dete). Zbog koga ili čega, pitam se. Kladim se da dana niste proveli u učionici. Žalosno, draga, i plitko. #svismomibožica

   1. Jasmina kaže:

    Da vidimo. 1. Ne prepoznajete ironiju. 2. Kako zakljucujete da prepisivanja nije bilo? 3. Ocigledno ne znate nista o Pravilniku o ocenjivanju, nejasno kako zakljuciste da je upitanju osnovna skola. 4. O plati se ne komentarise nikada, bez obzira na kontekst, budite profesionalac, prepustite profesionalnu orijentaciju pp sluzbi. 5. Radim 17 godina u prosveti, a iz svaga gore navedenog zakljucujem da ste bot, ili cak i sama Dr Bozica.

  2. Tihana kaže:

   Ova Jasmina je jedan od roditelja.Hajde “dzada”sa ove stranice!!!Stranica je za prosvetare,a ne ovakve uljeze.

  3. Igor Mayer Radovanov kaže:

   U Africi je najbolje…lakse je raditi sa majmunima nego li sa ljudima.I deca vise nisu ono sto su bila.

 5. Tanja kaže:

  Do sada smo morali štiti se od drugih, od sada i jedni od drugih, a nemamo do jedan drugog.

 6. Gavro kaže:

  Ne mogu da verujem kako se ljudi “priimaju” na ovakve i slicne fake tekstove… Pa zar stvarno mislite da je tzv. Bozica napisala ovaj tekst????

  1. Natasa kaže:

   Da gospodine jeste ga napisala, jer je isti komentar pre toga ostavila na nekom drugom naslovu/temi … a ovde ga je malo cak i “korigovala” pa utoliko veca sramota s obzirom da sebe na sva usta hvali, a problem i jeste sto pre nego sto se odlucis da druge kritikujes prvo pogledaj sebe. A sta vi mislite da nas neka polupismena imaginarna osoba provocira? Doduse ovde se mozda mogu i kritike uputiti i urednicima/administratorima ovog portala.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama