Наставници, онлајн часови стварно не морају да буду савршени

Стварно не морају. Сасвим су довољни кратки часови и јасна комуникација.

Ко се до недеље увече чудио редовима у продавници, тај у понедељак није могао да нађе нити алкохол нити рукавице. А ни данима након тога. У оваквим условима часови су свима мања брига.

Морамо да седимо у кућама како се нашем здравственом систему не би догодила Италија.

Пошто се настава одвија преко јавног сервиса, наставници не сносе сву одговорност за подучавање деце.

Наставници сада не треба да буду перфекционисти при креирању материјала, контролних задатака и оперативних планова. Ево још неколико разлога зашто је сада мање заправо довољно:

Не може се направити онлајн курс за недељу дана

Наставници проведу године изучавајући различите материјале и припремајући грађу. Ово је ванредна ситуација у којој нико нема довољно искуства. Немогуће је за тако кратко време направити идеалне планове рада. Дајте свој оптимум по питању свог посла и пратите инструкције Владе.

У каквим заиста условима уче та деца?

Да ли она имају своју собу или још неко седи са њима док прате наставу? Можда је неко од укућана болестан или изнервиран. Можда беба плаче. Можда се и вама дешава слично у вашој кући. Сетите се да је икаква настава боља од никакве наставе.

Зашто им не дате да читају?

Зашто им морате дати још 3 контролна и 2 диктата? Зашто се слепо држати плана рада? Уместо тога им пошаљите занимљиве чланке. На интернету постоји свашта. И читање може да буде забавно. Нека заволе да читају и уче јер им је занимљиво уместо да и даље осећају притисак класичне школе.

Након што прочитају текстове, прокоментаришите их сви заједно на некој групи за чет.

Смањите доживљај са правилима

Можда немају сва деца добар приступ интернету за додатне материјале. Можда осећају стрес целокупне ситуације. Оставите простор за бољу комуникацију и враћање на тему више пута. Покажите емпатију.

Исецкајте градиво на мање делове

Направите краће тестиће које деца могу да ураде између породичног ручка и успављивања бебе. Дајте ученицима могућност да креирају видео снимак у вези са градивом и пошаљу вам га пре него што се састанете на чет групи. Ако је садржај снимка прихватљив, интегришите га у својој комуникацији са свим ђацима. Они ће бити расположенији за интеракцију.

Комуницирајте кратко и јасно

Пошто остајете код куће да бисте се бринули о сопственој деци и кући услед коронавируса, отворено дајте родитељима до знања у којим сатима сте доступни. Обавестите их да ћете да одговорите на питања у року од 24 сата.

С обзиром да ситуацију идентичну овој никада до сад нисмо имали, опростите себи за несавршености у раду. Будите професионални, трудите се око радних задатака и имајте разумевања како за децу тако и за себе.

Приредила: Мариа Милојковић

Извор: WeAreTeachers / Зелена учионица