Наставник свим оним родитељима које су позвали из школе да им кажу да њихово лепо васпитано дете прави проблеме

Овај текст је настао из потребе да предузмем конкретну акцију која ће помоћи ученицима у односима са родитељима. Конкретан повод је изјава једне ученице пред целим одељењем да озбиљно размишља да се убије јер је мајка дуги низ година свакодневно вређа по различитим основама:

Ако желите да помогнете свом детету помозите себи!

Foto: Canva

Конкретан предлог за све оне родитеље које су звали из школе да им кажу да њихово лепо васпитано дете прави проблеме и оне који искрено верују да њихово дете не ваља:

Ако Вама није добро не може бити ни Вашем детету.

Доведите се у ред. У сваком смислу. Ако вас и после тога зову из школе или и даље верујете да вам је дете лоше потражите себи стручну помоћ. Не за дете него за вас. Не постоје проблематична деца – само проблематични родитељи чији су производ деца која својим понашањем зову у помоћ јер се осећају угрожено и јадно.

Проверите шта емитујете у простор око себе.

Страх, љутњу, радост, агресију, веру? Проверите да ли волите и поштујете себе. Ако не – предузмите све потребне кораке у том правцу. Ко не воли себе тешко да може искрено да воли своју децу, свог партнера, своје родитеље или нешто друго. Знам да нисмо учени да волимо себе, ипак технологија напредује па је пожељно да је пратимо у циљу личне и опште добробити.

Проверите какви су Вам односи са партнером.

Ако има простора за побољшање – ви направите први корак. Ако верујете да је однос сувише оштећен – решите то најбоље што можете без одуговлачења. Ако сте се разишли са партнером, никада не говорите детету лоше о истом. То је дететов биолошки родитељ и оно је 50% тај неко сада и заувек, какав год да је тај неко. Ако чујете себе да у бесу детету говорите „Исти си твој отац / твоја мајка“ прихватите да имате озбиљан проблем и одмах то решавајте или потражите помоћ.

Проверите какав однос имате Ви са својим родитељима без обзира да ли су живи или не.
Ако утврдите да има простора за побољшање учините први корак. Нарочито обратите пажњу на то да ли сте им опростили. Ако не – ето једног задатка око ког треба баш да се ангажујете првенствено због себе. Шта год да су вам радили негативно то може бити само из два разлога: незнање или страх. А намера им је као и Вама у односу на Ваше дете била најбоља. Ово је изузетно битно јер на тај начин прекидате „породично проклетство“ – лош образац понашања који се генерацијама преноси са родитеља на децу. Ако ли не решите ово, тешко Вама са вашим дететом и њему са његовим. Ако Вама буде било боље – биће и детету.

Када дође до тога да се бира коју ће школу дете да упише јако се чувајте било каквих предлога.

Детету је најлакше да Вас послуша из много разлога: а) не мора да размишља шта ће да упише, ц) нећете га касније понижавати због тога што вас није послушало, б) шта год лоше да уради у школи Ви сте криви јер сте га баш Ви наговорили да је упише, а њега та школа уопште није никада ни интересовала. Просто му вратите право избора и одговорност за сопствени живот. Причајте му какве све школе постоје, ако покаже интересовање за неке поведите га у обилазак, упутите га на места на којима може да се информише, ангажујте се око реалног сагледавања свих могућих опција, али се у избор не мешајте ни случајно. Ако пак желите да дате упутство за то како се доноси добра одлука посаветујте га да бира срцем а не мозгом, јер мозак у жељи да буде стално у праву често мења мишљење, а љубав је љубав и нема рок трајања.

Суздржавајте се од тога да све радите за дете које има двоцифрен број година.

Ви нисте ничији роб. Детету је потребно да на првом месту изгради самопоуздање. Шта ако вас сутра ударе кола? Дете мора бити у стању да води рачуна о себи и самостално задовољи све своје потребе без вашег учешћа. Научите га да испржи јаје. Пошаљите га у продавницу. Не мешајте се у његове одевне комбинације колико год да су исте смешне. Његова фризура није ваш посао.

Када разговарате са дететом више питајте а мање причајте.

Ако баш морате нешто да испричате нека то буде пример из вашег личног живота.

Ако вам дете нешто прича пажљиво га слушајте.

Имате много да научите. Оно исту ситуацију посматра из угла који је вама апсолутно недоступан – сада и заувек.

Суздржавајте се од било каквог негативног говора у присуству детета.

Ово укључује: кукање, оговарање, испољавање мржње, цинизам, сарказам, претње, вређање, понижавање према било коме/чему укључујући особе које вас зову у недељу ујутро на фиксни да вам понуде чишћење климе.

Кад год имате инспирацију обавезно загрлите дете, пољубите га, реците му нешто лепо.

Захвалите му се што је баш Вас изабрало да на овом изазовном путовању будете његов пилот, и реците му колику част то за Вас представља. Подржите га на његовом путу, чак и кад се не слажете, чак и када не разумете о чему се ради – јер Ваше дете се за то интересује, и ако га Ви, као његов родитељ не подржите – ко ће?

Препознајте праву вредност у свим дететовим пожељним и у свим оним не тако пожељним особинама.

Схватите како раде синхроно и међусобно се подржавају. Суздржите се од поправљања нечег што је савршено.

И просто га Волите :)“

Аутор: Срђан Плавшић, наставник