Nauka kaže: Zbog sestre ćete biti bolji čovek

20 septembra, 2018

Brojna istraživanja su pokazala da vas sestra može puno naučiti o rešavanju sukoba, empatiji…

Nauka dokazuje da postoje mnoge dobrobiti za dete kada ima sestru — iako ste se možda ovog trenutka setili svih svađa sa svojom sestrom ili prepucavanja oko omiljene garderobe.
— One vam pomažu u razvijanju društvenih veština, poput komunikacije, kompromisa i pregovora. Čak i sukob među braćom i sestrama može podstaći zdrav razvoj — kaže Aleks Jensen, asistent profesora na Univerzitetu „Brigham Young“ i autor istraživanja o odnosima među braćom i sestrama.
Sestra je važna za mentalno zdravlje
Treba li vam pomoć? Pozovite svoju sestru. Istraživanje objavljeno 2010. u časopisu „Journal of Family Psychology“ pokazuje da sestra može podstaći vaše mentalno zdravlje i samopoštovanje. Posebno, naučnici sa Univerziteta „Brigham Young“ otkrili su da sestre pomažu i štite od „samoće, nedostatka ljubavi, osećaja krivice, sebičnosti i straha“.
— Ono što znamo pokazuje da su sestre važne za mentalno zdravlje, a kasnije u životu, kad roditelji umru, one često održavaju kontakte u porodici — objasnio je Jensen za portal Motherly. .
Čini vas saosećajnom osobom
Isto istraživanje pokazuje da vam sestra može pomoći da postanete ljubazniji, te da pružate pomoć i darujete. To je zato što sestre podstiču na pozitivno društveno ponašanje, kao što su saosećanje i altruizam, jer pokazuju svoju ljubav i naklonost. Snaga ovog uticaja nije vezana za odnose s roditeljima.
— Čak i ako se malo svađaju, sve dok ima ljubavi, odnos će biti pozitivan. Ako se braća i sestre svađaju, moraju regulisati emocije. To su veštine koje će im biti važne kasnije u životu — objasnila je za  ABC News  autorka istraživanja Laura Padila Voker, profesorka na Univerzitetu „Brigham Young“.
Sestra “oštri” veštine koje su potrebne za međuljudske odnose
Ispada da vas sestra može naučiti puno o rešavanju sukoba, empatiji i kako negovati druge. Prema Džefriju Klugeru, autoru knjige „The Sibling Effect“, možete naučiti kako se nositi sa argumentima ili situacijama koje su eskalirale s vašom „borbenom“ ili „fizički zastrašujućom“ starijom sestrom.
S druge strane, Kluger kaže da ako imate mlađu sestru koja je nesigurna ili joj treba vođa, pomoći će vam da postanete brižni ili empatični prema drugima. Naučnici su otkrili da su muškarci koji su odrasli sa sestrama puno bolji u komunikaciji sa ženama nego oni koji su bili jedino dete ili su imali samo braću (takođe ovo vredi i za obrnutu situaciju).
— Neka istraživanja sugerišu da ako osoba ima brata ili sestru, odnosno ako je suprotnog pola od nje, može stvarno imati korist u adolescenciji. Mnogi su postali puno bliži s braćom i sestrama u pubertetu jer su oni izvor informacija o suprotnom polu — objašnjava Jensen.
Sestra vas uči nezavisnosti, ambiciji i ravnoteži
Istraživanje britanskih psihologa iz 2009. pokazalo je da su osobe koje su odrasle s najmanje jednom sestrom odlučnije i nezavisnije od onih koje su odrasle samo s braćom. Koautor istraživanja Toni Kasidi sa Univerziteta „Ulster“ objasnio je za Daily Mail:
— Reč je o unutrašnjoj želji da svaki put želimo bolje, da težimo ciljevima. Svakako se čini da postoji nešto s porodicama koje imaju kćeri, više vode do podsticanja uspeha i nezavisnosti.
To istraživanje obuhvatilo je 571 osobu u dobi od 17 do 25 godina, a otkrilo je da sestre pomažu braći i sestrama da postignu unutrašnji mir. S druge strane, bili su srećniji i optimističniji od svojih kolega.
Zašto sestra, a ne brat?
Sve to ima veze sa izražavanjem emocija.
— Žene otvaraju kanale komunikacije i puno su izraženije u životnim situacijama, i to je pozitivno. Emotivno izražavanje je važno za dobro psihološko zdravlje, a sestre u porodici ga podstiču — objasnio je Kasidi.
Izvor: Lolamagazin.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama