Наука открива коју намирницу би деца требало да једу свакодневно јер подстиче развој мозга

2 јануара, 2018
Научна истраживања доносе добре вести за маме чија деца воле да једу јаја, у било ком облику. Наиме, студија коју је спровео American Journal of Clinical Nutrition, показала је да јаја обезбеђују такву комбинацију нутритијената који подстичу развој мозга и можданих функција. Истраживање је спроведено у Еквадору и показало је да су деца која су, почев од шест месеци старости, сваког дана јела по једно јаје, имала у крви знатно већу концентрацију два есенцијална нутритијента за развој мозга – докозахексаенске киселине која је важна за раст мозга и његових функција и холина, који помаже у контроли мишића и меморије.


Аутор и вођа истраживања, професор Лора Јаноти са Универзитета у Вашингтону, каже: „Као млеко и житарице, и јаја су створена да подрже рани развој, зато што су веома богата нутритивним садржајем.”

Зато не чуди што једно јаје дневно може убрзати развој мозга код деце и генерално им побољшати здравље. Нутриционисти тврде да су јаја природан извор 13 витамина и минерала важних не само за развој мозга, већ и за здравље очију, мишића, костију, срца, а препоручује се и трудницама. Поред докозахексаенске киселине и холина, јаја садрже витамине А, Д, Е и Б, калцијум, гвожђе, фосфор, цинк, селенијум, као и антиоксиданте лутеин и зеаксантин.

Са резултатима ове студије сложили су се и педијатри који су до недавно саветовали да се деци цело јаје не нуди пре навршених годину дана, због опасности од алергије. Сада, Америчка академија за алергије, астму и имунологију заправо саветује родитељима да, у консултацији са својим докторима, размотре увођење целог јајета у дететову исхрану чим напуни шест месеци.
Ситуација са алергијама је заправо обрнута – испоставило се да, за већину деце, раније увођење потенцијалних алергена у исхрану може спречити одређене врсте алергија да се касније развију.

Дакле – јаја сваког дана. За вечеру, ручак или доручак.

А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама