Не мора баш свака фотографија да осване на Фејсбуку

13 августа, 2017

Родитељ у просеку објави скоро 1.000 слика свог детета на интернету пре него што оно напуни пет година, показало је истраживање британског сајта “The Parent Zone”, који се бави заштитом на интернету и родитељством у дигиталној ери. Највише фотографија маме и тате објаве на “Фејсбуку”, и то лети, кад на њиховим профилима доминирају слике деце с плаже и мора. Већина родитеља то чини несвесно и не размишљајући о томе да ли тако можда угрожавају дететову приватност.

– Пре него што ставите слику малишана на било коју друштвену мрежу, увек прво добро размислите како би се он осетио када би је видео на интернету и да ли би му због тога било непријатно. А кад постављате слике деце с плаже на друштвеним мрежама, пожељно је и да ограничите видљивост само за пријатеље и рођаке. Тако смањујете могућност злоупотребе – открива Драгана Станковић, психолог и уредница портала Psihologijaonline.com.

Стављањем фотографија голишаве деце на друштвене мреже родитељи децу директно доводе у опасност. Иако су слике полуголе или голе деце која се играју у песку на плажи већини људи потпуно симпатичне и невине, ипак, нажалост, има и оних који ће на њих гледати на потпуно другачији начин. Маме и тате никад не могу да буду сигурне у чијим рукама ће завршити слике њихових малишана и у које сврхе ће бити коришћене. Чак не можемо бити сигурни ни да међу нашим пријатељима на друштвеним мрежама нема таквих људи.

– Иако је 21. век, мислим да не мора баш сваки тренутак да се забележи камером, јер неке ствари треба чувати као успоменеу срцу и глави. Потпуно је у реду да будете поносни на своју децу и да путем фотографија на друштвеним мрежама делите важне тренутке с породицом и пријатељима, али не треба претеривати – саветује наша саговорница.

Друштвене мреже нам омогућавају да будемо признати, па што више имамо лајкова и коментара пријатеља, чини нам се да смо признатији у друштву у ком живимо. Ипак, рођење детета, први рођендан или први зуб лепи су и посебни тренуци који заслужују уживање у реалном свету, али не и у виртуелном. Такође, не будите од оних родитеља који терају децу да се “спонтано” смеше за камеру и не трчите по телефон да бисте ускликали дете које плаче зато што му је испао зуб уместо да га тешите.

Интервју водила Биљана Стефановић

Извор: psihologijaonline.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама