Не пумпајте им его

Данашњи клинци су најсавршенија бића која су ходала Земљом. Суви генијалци, најлепши, најпаметнији, нејспретнији, опасни, све знају, рођени с мобилним телефоном у рукама, мењају канале на телевизору пре првог рођендана, говоре енглески од друге године, дриблају у фудбалу и оне старије, а тек што певају, свирају и бриљирају у математици… Све бољи од бољег, а најбољи су они дуго жељени и дуго чекани.
И док родитељи донекле и успевају да се држе на земљи, бакама и декама то слабо полази за руком, па своју очараност унучићима претварају у проблем. Јер кад дете једном убедите да је у свему нај и у свему боље од других, тешко ће поднети судар са реалношћу.

Др Ети Бизен, познати француски дечји психијатар, сматра да деца треба да одрастају нормално, без представе о сопственој „величини“ и супериорности јер она, нажалост, постоји углавном само у кући. Посебно је лоше, додаје она, када се на основу нереалних представа формирају нереална очекивања, што и детету и одраслима из његове околине може узроковати много патње.
– Ако у кући немате још једног шестогодишњака који тренира фудбал, немојте свог сина или унука убеђивати да је будући Меси и да само што није добио „Златну лопту“, јер ће можда већ прву наредну утакмицу провести на клупи за резервне играче. Шта мислите, како ће се осећати? Да ли ће му од тога порасти самопоуздање? Да ли ће више веровати тренеру који му каже да од њега има бољих или вама који сматрате да је најбољи голгетер који се родио? – наводи докторка Бизен.
Ако га грдите, додаје она, или ако му се ругате, уништићете му самопоуздање. Њему су потребни истина и подршка, а не критике и нереалне похвале. Објасните му да сви некад побеђујемо, некад губимо, некад смо најбољи, некад просечни.
– Исто правило важи и за вртић, за школу, за сва места и све односе с вршњацима, јер је извесно да ваше дете или унуче није у свему најбоље и најсавршеније. Уосталом, да ли заиста желите да ваша четворогодишњакиња иде кроз живот са ставом „Ја сам најлепша“ и да ваш седмогодишњак, само зато што је пре поласка у школу знао да сабира до 20, тврди да је најбољи математичар у разреду – пита др Ети Бизен.
Она наглашава да таква, самољубива деца с нереалном представом о себи често имају проблема с вршњацима, нарочито ако налете на себи сличне за шта, с обзиром да их је све више таквих, постоје реалне шансе.
 
Извор: http://www.decjisajt.rs