Obrni, okreni, kriva je – MAMA

28 oktobra, 2022

U našem društvu, šta god da uradi, mama je kriva.⁣ To je prosto tako. Baš sam pre nekoliko dana u parkiću videla tatu koji jedno dete gura u kolicima, drugo, malo veće, drži za ruku, a treće, baš mala beba, u nosiljci. Kako sam se samo raznežila! I ne vredi, kroz glavu mi je odmah proletelo – kakav tata heroj! Mislim, sve i da je umesto njega bila mama, isto bih ja pomislila “kakva carica”, ali kad vidite oca u takvoj situaciji, slično je kao da ste videli jednoroga. Ne zamerajte zato meni, zamerite društvu koje od mame očekuje sve, a od očeva uglavnom samo “da se nađu kad imaju vremena”.

Foto: Canva

Zato, ako nešto krene naopako, zna se valjda ko je kriv?

MAMA!

Ako lebdi nad decom neprestano brinući i trudeći se da sve bude savršeno, onda je ona “helikopter mama”. Ali, ako im dozvoli da se penju uz tobogan ili pogleda u telefon dok su oni na igralištu, onda zanemaruje decu.

Ako svakog dana kuva, bira organsku hranu i ne želi da daje grickalice i slatkiše, onda će joj deca “biti željna i kad odu kod nekog drugog grabiće sve slatko što im je pred očima”. Ali, ako im daje krofne i mafine za doručak jer ne stiže da spremi svakog dana nešto zdravo, onda im uništava zdravlje i lenja je. ⁣

Ako doji i njena beba ne napreduje kilogram mesečno ili se budi noću, onda je ona negde pogrešila. Ako doda formulu, onda je lako odustala od toga da za svoju bebu uradi najbolju stvar.

Ako posle isteka bolovanja odluči da se ne vraća na posao, onda je “samo neambiciozna domaćica” i daje loš primer deci. Ali, ako se vrati na posao, svi je podsećaju na trenutke koje će propustiti jer “deca su mala samo jednom”.

Ako nije brzo izgubila kilograme nakon porođaja, bože, kako se zapustila! Ali, ako se brzo vrati u formu, brine li ona o tom detetu ili joj je samo bitno kako izgleda?

U društvu koje sve najbolje zna, omiljena disciplina je guranje nosa u mamin život i osuda svega što radi.

I ako izaberete da vas to dotiče i da slušate komentare, uvek ćete se osećati kao da sve radite pogrešno. Kao da nikad nećete nikom biti dovoljno dobri. Da vaše dete zaslužuje bolju mamu.

Zato – NE SLUŠAJTE.⁣ I prestanite da se osećate loše zbog svojih izbora. Najbolja stvar koju možete da uradite za svoju decu jeste da budete tu i da sva očekivanja koja drugi od vas imaju jednostavno zgužvate i bacite u kantu za smeće.

To je VAŠA porodica. Ne njihova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama