Ne tražite od dece da budu genijalci

16 februara, 2020
Vaše dete nije genije – pomirite se s tim

U zavisnosti od toga kako definišete genijalnost, odnos ultra-pametnih u opštoj populaciji kreće se od oko jedan na 750, do jedan na 10.000. Da pretpostavimo da ste vi pametniji nego što je uobičajeno – ali, vaše dete gotovo sigurno nije genije.
Da li vaše dete mora da ima sve petice u školi?
Zašto bi roditelji voleli da im je dete genije? U ovom veku počinjemo decu da obrazujemo onog trena kako izađu iz porodilišta. Već do 4. ili 5. godine većina dece već zna da čita.

Zato roditelji ne bi trebalo da budu nesrećni ako im naslednik nije genije, jer genijalnost nije garancija da će biti srećno i zadovoljno na poslu i u životu kad odraste.

Sve u svemu, to je vrlo stresno za roditelje, ali i za učitelje. Od dece se u školi traži da pišu kilometarske sastave, kao da prave doktorate. Na koliko strana može da se napiše sastav o jeseni koja je (opet) stigla u naš grad?

Umesto da samo jurite ocene i prosek, profesor Aleks Praud iz Velike Britanije savetuje da puno pričate sa decom, da im čitate knjige i igrate se sa njima. Naučite ih da razgovaraju sa odraslima. Takve stvari su isto tako važne kao i dobre ocene u školi, i što je još važnije – one su osnova za sreću.

Profesorka Džoan Friman je, na osnovu proučavanja 210 odličnih učenika, otkrila da je samo šestoro od njih postalo uspešno u odraslom dobu.

Ne mora da znači da će neko sa koeficijentom inteligencije od 140 biti bolji na poslu od nekog ko ima IQ 120.

Za postizanje sreće u životu mnogo je važnija emotivna inteligencija, to jest da li ste sposobni da ubedite druge u vaše stavove, da li ste sposobni za empatiju, da li posedujete šarm….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama