Не тражите од деце да буду генијалци

16 фебруара, 2020
Ваше дете није геније – помирите се с тим

У зависности од тога како дефинишете генијалност, однос ултра-паметних у општој популацији креће се од око један на 750, до један на 10.000. Да претпоставимо да сте ви паметнији него што је уобичајено – али, ваше дете готово сигурно није геније.
Да ли ваше дете мора да има све петице у школи?
Зашто би родитељи волели да им је дете геније? У овом веку почињемо децу да образујемо оног трена како изађу из породилишта. Већ до 4. или 5. године већина деце већ зна да чита.

Зато родитељи не би требало да буду несрећни ако им наследник није геније, јер генијалност није гаранција да ће бити срећно и задовољно на послу и у животу кад одрасте.

Све у свему, то је врло стресно за родитеље, али и за учитеље. Од деце се у школи тражи да пишу километарске саставе, као да праве докторате. На колико страна може да се напише састав о јесени која је (опет) стигла у наш град?

Уместо да само јурите оцене и просек, професор Алекс Прауд из Велике Британије саветује да пуно причате са децом, да им читате књиге и играте се са њима. Научите их да разговарају са одраслима. Такве ствари су исто тако важне као и добре оцене у школи, и што је још важније – оне су основа за срећу.

Професорка Џоан Фриман је, на основу проучавања 210 одличних ученика, открила да је само шесторо од њих постало успешно у одраслом добу.

Не мора да значи да ће неко са коефицијентом интелигенције од 140 бити бољи на послу од неког ко има IQ 120.

За постизање среће у животу много је важнија емотивна интелигенција, то јест да ли сте способни да убедите друге у ваше ставове, да ли сте способни за емпатију, да ли поседујете шарм….

Извор: zena.blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама