Нема ничег спорног у програму за биологију, став је Српског биолошког друштва

15 септембра, 2022

Део програма биологије за осми разред основне школе који се односи на родни и полни идентитет, а чије је преиспитивање тражио министар просвете Бранко Ружић, за Српско биолошко друштво (СБД) ни по чему није споран.

Српско биолошко друштво у свом мишљењу које је упутио НПС-у, а у које је Данас имао увид, наводи да је део поменутог програма биологије у потпуности усклађен са прихваћеним теоријама, чињеницама, закључцима и тумачењима биолошке науке.

„Увидом у целокупни програм наставе и учења биологије за други циклус нигде нисмо уочили да се излази из оквира биолошке науке, па чак и када је могуће да у другим областима људског деловања у јавности има другачије исказаних тумачења“, наводи се у допису који је потписао председник Српског биолошког друштва Мирослав Живић.

Друштво сматра да „генетичка варијабилност не даје основе за развој предрасуда, стереотипа, дискриминације и насиља“, те да „биолошка знања потпомажу развијање толеранције и прихватања различитости младих људи, што је у складу са тежиштем програма биологије у другом циклусу који је усмерен ка јединству живог света и његовој изузетној биолошкој разноврсности“.

Према незваничним сазнањима Данаса јуче је одржан консултативни састанак НПС-а на којем је већина чланова подржала ставове СБД.

Више на: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама