Ranko Rajović: Kako kontrolisati bes kod dece

21 juna, 2017

Dete koje nema drugog načina da reši problem, rešava ga plačem ili izlivima besa. Najčešće su to razmažena deca koja hoće sve i hoće odmah. I u ovom slučaju je postavljanje granica važno.

Ranko Rajović


„Ja bih tu u prvom redu naveo veliki problem današnjice – to su videoigrice. Veliki broj dece satima sedi i igra. Tada se događa da dete bude nagrađeno određenom dozom endorfina na svakom pređenom nivou, pa red endorfina, pa dopamina. To je kao da se dete drogira. Kada dete izađe iz virtuelnog sveta, nije u stanju da sedi i čita knjigu ili da uči. Njegov mozak je dobio neki nivo frekvencije koji nama biološki ne pripada. I dete se u realnom svetu ne snalazi. Nema socijalizacije, nizak je prag tolerancije i kreću problemi, a jedan od njih su izlivi besa. Granice se moraju postavljati, jer bolje je sprečiti nego lečiti“.
Doktor Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja. Osnovu ovog učenja predstavljaju savremena naučna otkrića iz neuronauke i pedagogije.
Iako u okviru NTC programa rade i s decom, akcent programa jeste edukacija roditelja, vaspitača i učitelja, kao osoba koje su neposredno zadužene za razvoj deteta i njegovih potencijala.
Cilj obrazovanja, prema mišljenju doktora Rajovića, mora biti razvoj funkcionalnog znanja i kreativnosti, što nije slučaj s načinom učenja i obrazovanja na prostorima bivše Jugoslavije.
„Na prostoru bivše Jugoslavije jako je mnogo dece s razvojnim smetnjama. Učitelji ne znaju šta se dešava. Od poremećaja govora, disleksije, disgrafija, diskalkulija. Deca samo tonu, a mi ih posmatramo. Roditelji su ti koji prvi moraju poduzeti nešto, a onda na red dolaze obrazovne institucije i država.
Mi smo svi bili ubeđeni da su naše škole najbolje, da su naša deca najbolja. Međutim kada su počela PISA testiranja (Međunarodni program procene učeničkih postignuća) naša deca su među poslednjim u Evropi. Naša deca se ne snalaze kada je reč o povezivanju informacija. A to je upotrebno, odnosno funkcionalno znanje. A upravo od tog znanja zavisi bruto nacionalni dohodak. Pa čemu da se nadamo za 20 godina?! Ako naša deca od 15 godina su ispod proseka Evrope. Jedino je Slovenija u boljoj poziciji, ona je iznad proseka i među prvih pet država Evrope. A onda su ispod proseka Srbija i Hrvatska, jako daleko su BiH i Crna Gora i na poslednjem mestu, ne u Evropi nego u svetu je Makedonija.“
Iako će neki reći kako ovaj test nije važan, on je trenutno jedini pokazatelj znanja u određenim zemljama, zaključuje na kraju razgovora dr. Rajović.
Elma Behram
Izvor: Radio Sarajevo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Ranko Rajović: Kako kontrolisati bes kod dece

 1. Danica kaže:

  Elma promasila si naslov!
  Pisala si o doktoru i PISA testiranju….O tome kako kontrolisati bes kod dece nema nista!!!! Teorija da su videoigrice krive za sve sazeta u dve rečenice na pocetku teksta nikako nisu odgovor na temu….

  1. Mira Milosevic kaže:

   Draga Danice, Elma je pozvala na edukaciju kod Rajovica, ne samo decu, vec i roditelje, vaspitace i ucitelje. Naravno, cinjenicom da su nam deca agresivna i u besu, a da su igrice glavni uzrocnici, jer uslovljavaju um.
   To jeste istina, ali u vaspitnom pogledu, samo delimicna istina. Jer, zvanicna pedagogija je devedesetih god. proslog veka, usvojila pozitivno uslovljavanje i blagu prinudu, u zamenu za stap, sto je ostavilo nesagledive posledice u vaspitanju dece.. To je ona svima poznata postapalica :”ako ovo, dobices ono, odnosno neces dobiti”. Niko, bas niko, izuzev Prof. Milice Novkovic, nije ni progovorio o tome, jer bi Boze moj bio protiv zakonodavca. Sada, kada treba leciti i praviti biznis od toga, pune dzepove psihoterapeuti, kocing majstori, psihijatri i svi drugi, koji delimicnim znanjima samo zaradjuju.
   Da, u pravu je g-dja Elma da treba spreciti, a ne leciti, ali sta i kako.
   Punih 16 godina Prof. Novkovic, misionari Srbijom i svetom, upravo sa devizom” Spreciti, a ne leciti”, drzi besplatna predavanja, nudi celovito i naucno utemeljeno resenje za porodicu, skolu, za coveka planetarno.Nudi Znanje koje je proisteklo iz visedecenijske prakse i rada , najpre u skoli, potom u porodici. Stojim odgovorno iza svega recenog, pa smem da kazem da je tvorac novog duhovnog preporoda i spasenja, do koga se stize precicom. A precica je emocionalno i mentalno ozdravljenje u odsustvu 5 autoritarnih vaspitnih modela, najlakse i najbrze u porodici. Da ih nabrojim: Pozitivno uslovljavanje( cuvena sargarepa ), blaga prinuda ( kazna oduzimanjem obecanog, zabranjena batina i ruzna verbalna rec ) , prezasticivanje od rada, reda i istine, verbalizam kao prazna prica) i na kraju pogubni uticaj medija svih oblika.
   Ako u vaspitnom procesu, izostavimog. samo jedan od ovih modela, ili pak, samo ocblik od jednog modela, mi smo narusili emocionalnu harmoniju. Tada su emocije naslojene, potisnute i iskrivljene. To vam je kao uvrnut peskir, nema puta do vecnih, neprolaznih vrednosti, a to su Ljubav, Dobrota, Radost, Sloboda.
   Da je to tako, vidno je na mapi Dr. Dzajevu Parka, na kojoj je Prof. Novkovic, vizuelno poslozila, 5 autoritarnih vaspitnih modela, uvezala jih sa 5 izvornih emocija, a svoje Znanje je stoga nazvala – IZVORNIM, jer se njegovom primenom, dete i odrastao, vraca svom bistrom Izvoru. Na njemu je sve u skladu i poretku, kakav donosimo na ovaj svet, kada ga ugledamo.Kao pcela, kao dabar, i svi oblici zivota, koji ostaju na svom Izvoru, savrseni su, samo je najsavrseniji, postao najgori, manipulativan’, pohlegan, agresivan, od bica do nebica. A to je covek danas.
   Stoga, dragi roditelji, ako se sluzite delimicnim znanjima, necete uspeti. Ako i zabranite igrice( a necete ih odraslijem detetu moci ni zabraniti, bez da mu ponudite celovito spasemje ), a pritom ga uslovljavate svim. i svacim, ako ne udjete u radostan rad i red, ne uspostavite covecne odnose i jasna pravila zivljenja, ako ga pustite na stranice interneta, bez kontrole, ponavljam, nema leka za obolele emocije, za strahove, bes, agresiju, autoagresiju i bolesti duse i tela podjednako.
   Uvek naglasim da ovo zvuci kao utopija, verujte da cete drugacije misliti, ako poslusate profesorkina predavanja na youtube, ako procitate knjigu ” Porodicni bukvar “, ima je na sajtu, ako ga vec nisu razbili. Obuzdajte pritom svoj Ego, jer ne postoji savremen cove k bez tog gospodara.
   Na kraju, zelim da dam odgovor na pitanje, kako obuzdati bes kod deteta.
   Bes je naslojena, potisnuta i iskrivljena izvorna emocija ljutnje, koja kod dece izaziva promene u pomasanju na jos dva nivoa, a to su upravo bes i gnev.Danas nam je omladina naslojila ljutnju u meri u kojoj nema prelazne faze besa. U gnev se odlazi lako i tamo gde im okruyenje pruzi sansu, odmah potezu nozeve ili stogod drugo i ubijaju. Tu nasu, neduznu decu, potom nazivamo huliganima.
   Uzroci naslojavanja su kazna svih oblika, gore pobrojanih. Treba li da dodam, da agresija svih fela, koja klizi sa ekrana, naslojava strahove, da su strahovi na ulici i u grupi, takodje okidac za ulazak u gnev.
   Nadalje, uslovljavanje uma krivi izvornu emociju radosti, na mentalnom planu – zelje, u kom slucaju za posledicu imamo poilepu. Pohlepan je i agresivan i lenj i zahtevan.
   Treba li dodati da prezasticivanjem dobijemo lenjog i nesvesnog.
   Prema tome, dragi moji, SVE JE U SVEMU, i jedno bez drugog NE BIVA.
   Ne zamerite na duzini teksta, ako ga objave, tako je moralo.

   1. Lanmi kaže:

    Ja Vas molim da ne obmanjujete javnost time što Milicu Novković zovete profesorom. Ona niti je profesor, niti joj je pedagogija struka. Ona nije stručna u toj oblasti, sve je to neko nategnuto pisanije.

    1. Mira Milosevic kaže:

     Gospodine Lanmi,
     Ako je Hristos Put, Istina i Zivot, a Znanje Prof. Novkovic, smernica da bi se stalo na taj put i stiglo do vecnih vrednosti, od kojih je vrhunska vrednost Ljubav i Istina, onda je zaista iluzorno raspravljati o kvalifikaciji Prof. Novkovic.
     Moze neko da bude i sumar, ali ako ima urodjeni a ocuvani potencijal da stvara po Bozijoj promisli, odnosno kosmickoj zakonitosti, na korist, ne pojedincu, vec covecanstvu, ne moze mu se sporiti stvaralastvo, marocito ako je naucno utemeljeno.
     U konkretnom slucaju, to bi bilo, kao da Vam dokazujem da je mleko belo, sto i nije nuzno, jer Istina, ma koliko osporavana, ima svoj put.
     Pa ipak, citalaca radi, reci cu da je Prof. Novkovic djak Prof. Petra Savica, koji je jos davne 1932 godine utemeljio Novu skolu za ceo skolski sistem, da joj je Prof. Savic, znajuci njenu inventivnost, prepustio metodologiju rada, po kojoj je Prof. Novkovic radila u skoli, potom i sa decom vrtickog uzrasta, punih 25 godina. Nakon smrti Prof. Savica, smestila je ideju, tada Stvaralackog, sada Izvornog vaspitanja, u porodicu.
     Prirucnik za rad u porodici,
     ” Porodicni bukvarr “, izdaje 2001 godine, a potom i kojigu Bit ( ka.) Ljubavi, koja je namenjena mladima, kako bi sami usli u proces emocionalne harmonizacije, stali na put duhovnog rasta, put ucelovljenja i svekolikog spasenja.
     Od izdanja prve kojige, Prof. Novkovic, misionari, deli besplatna promotivna predavanja, ne samo kod nas, vec i sire, a svoje znanje dopunjuje znanjem Sudjok medicine i tako delo naucno dokazuje.. Jedinstven je ucesnik Svetskog kongresa porodice, gde je iznela i uzroke i probleme, i prakticna resenja za porodicu, za coveka.
     Verujem da ste Prof. Novkovic negde poistovetili sa knjizevnicom, takodje Milicom Novkovic. Kako god, zelim Vam sve najbolje.

  2. Natasa kaže:

   Apsolutno se slazem da je to u neku ruku samo reklama za g-dina Rajovica sa akcentom na izvor besa, a odgovor na kontrolu ni ne moze biti sadrzan u par recenica, jer instant resenje ne postoji. Nazalost iz iskustva znam da takvi roditelji radije prihvataju dijagnoze nego da im neko suptilno otvara oci i pokusa da ih suoci sa cinjenicom da su zapustili dete. Takva predavanja pohadjaju roditelji ( i njihova deca ) koji uglavnom solidno drze konce, ali zele sebe da koriguju. I sta se desava onda u praksi….dolazi do nerazumevanja izmedju velike vecine takvih roditelja i ucitelja u redovnoj skoli, neki stavljaju otvoreno primedbe uciteljima na rad, jer oni imaju iskustvo sa kursa…time se stvara samo veci jaz izmedju te dece i onih koji nemaju uslova i mogucnosti za tu extra edukaciju. A sto se tice PISA testiranja, nije tu problem samo u tome sto deca ne znaju da primeme nauceno, mnogo veci je problem sto se tu bira za svaku zemlju slican uzorak populacije ( odredjen broj odlicnih, vrlo dobrih, dobrih ) a nasi kriterijumi ocenjivanja i uspeh mnogih djaka su nerealni, pa otuda los uspeh.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama