Немојте детету да утабате све стазе, пустите га да стекне сопствено искуство

Немојте да му утабате све стазе, пустите га да стекне сопствено искуство, научи да доноси одлуке и схвати да има право на грешке

ДЕЦА нису бојанке, па да их испуниш својим омиљеним бојама – записао је писац Халид Хосеини. Деца су личности за себе, које будно посматрају свет. Да бисте их пустили да „полете“ и врате се храбрији, престаните да будете апсолутни контролори њиховог живота. Стручњаци кажу да је важно да им, уместо да им намећете своје вредности и све радите уместо њих, помогнете да падну и подигну се. Омогућите ми да изграде самопоуздање, јер ће без њега бити хендикепирани и у касном детињству и у зрелијем добу.
 
Оно је за дете важно, зато што представља његову емотивну процену колико вреди и даје му „крила“ да истражује свет, прихвата нове изазове и верује у себе. Самопоуздање ће му требати читавог живота.
Направите баланс између критике и похвале
Ако сте мислили да ћете од свог детета да направите вредног и успешног човека тако што ћете га стално исправљати и критиковати, варате се. Свакодневне замерке које му упућујете само ће, као кулу од карата, срушити његово самопоуздање, па ће постати толико несигуран у себе да неће имати смелости да се суочава са новим изазовима. Са друге стране, студије показују да деца коју родитељи стално хвале стичу лажно самопоуздање, јер су навикли да увек буду позитивно оцењени, па не знају да разазнају да ли су заиста у нечему добри. Стручњаци саветују да клинце хвалите и критикујете за конкретне поступке и труд, зато што ће тако умети да усвоје у чему греше, а у чему су добри.
Заборавите на савршенство
Нико није савршен, па ни ваше дете. Али ако ви инсистирате на томе да малишан буде најбољи у свему, десиће се контраефекат – престаће да даје свој максимум и тамо где је стварно најбољи. Зашто? Зато што сте му наметнули пресију да ће вас у противном разочарати, а такво ментално стање није добра подлога ни за учење ни за било коју ваннаставну активност. Истраживање из Сан Франциска је показало да када родитељи покушавају да своје неостварене амбиције намећу детету, оно почиње да пружа револт.
Учите их самосталности
Пустите малишана да ради оно што жели или оно што треба – да сам сређује собу или брине о школским задацима, па ако погреши, ту сте да му помогнете, а не да све радите уместо њега. Једино тако ће научити да сам решава проблеме и користи свој мозак, а не да се ослања на вас. У противном, увек ће се на неког ослањати. Исто важи и за прекомерну родитељску потребу да контролише живот малишана и координира све његове радње. На тај начин му ускраћујете могућност да научи разлику између доброг и лошег избора, јер ако му сваки пут кажете да не ради то, јер није добро, сутра неће знати да сам процени ствари и донесе одлуке.
 
ПАЖЉИВО СЛУШАЈТЕ!
СТРУЧЊАЦИ кажу да је важно да ваш малишан види да слушате оно што вам говори, а не да у старту одмахујете руком на његове приче. Тек када му ставите до знања да су вам његове жеље, потребе и мишљења важни, почеће да стиче самопоуздање и осећа се важним. Зато, увек будите ту за своје дете, то је важније од свих осталих обавеза.
 
Извор: Новости