Nemojte detetu da utabate sve staze, pustite ga da stekne sopstveno iskustvo

Nemojte da mu utabate sve staze, pustite ga da stekne sopstveno iskustvo, nauči da donosi odluke i shvati da ima pravo na greške

DECA nisu bojanke, pa da ih ispuniš svojim omiljenim bojama – zapisao je pisac Halid Hoseini. Deca su ličnosti za sebe, koje budno posmatraju svet. Da biste ih pustili da „polete“ i vrate se hrabriji, prestanite da budete apsolutni kontrolori njihovog života. Stručnjaci kažu da je važno da im, umesto da im namećete svoje vrednosti i sve radite umesto njih, pomognete da padnu i podignu se. Omogućite mi da izgrade samopouzdanje, jer će bez njega biti hendikepirani i u kasnom detinjstvu i u zrelijem dobu.
 
Ono je za dete važno, zato što predstavlja njegovu emotivnu procenu koliko vredi i daje mu „krila“ da istražuje svet, prihvata nove izazove i veruje u sebe. Samopouzdanje će mu trebati čitavog života.
Napravite balans između kritike i pohvale
Ako ste mislili da ćete od svog deteta da napravite vrednog i uspešnog čoveka tako što ćete ga stalno ispravljati i kritikovati, varate se. Svakodnevne zamerke koje mu upućujete samo će, kao kulu od karata, srušiti njegovo samopouzdanje, pa će postati toliko nesiguran u sebe da neće imati smelosti da se suočava sa novim izazovima. Sa druge strane, studije pokazuju da deca koju roditelji stalno hvale stiču lažno samopouzdanje, jer su navikli da uvek budu pozitivno ocenjeni, pa ne znaju da razaznaju da li su zaista u nečemu dobri. Stručnjaci savetuju da klince hvalite i kritikujete za konkretne postupke i trud, zato što će tako umeti da usvoje u čemu greše, a u čemu su dobri.
Zaboravite na savršenstvo
Niko nije savršen, pa ni vaše dete. Ali ako vi insistirate na tome da mališan bude najbolji u svemu, desiće se kontraefekat – prestaće da daje svoj maksimum i tamo gde je stvarno najbolji. Zašto? Zato što ste mu nametnuli presiju da će vas u protivnom razočarati, a takvo mentalno stanje nije dobra podloga ni za učenje ni za bilo koju vannastavnu aktivnost. Istraživanje iz San Franciska je pokazalo da kada roditelji pokušavaju da svoje neostvarene ambicije nameću detetu, ono počinje da pruža revolt.
Učite ih samostalnosti
Pustite mališana da radi ono što želi ili ono što treba – da sam sređuje sobu ili brine o školskim zadacima, pa ako pogreši, tu ste da mu pomognete, a ne da sve radite umesto njega. Jedino tako će naučiti da sam rešava probleme i koristi svoj mozak, a ne da se oslanja na vas. U protivnom, uvek će se na nekog oslanjati. Isto važi i za prekomernu roditeljsku potrebu da kontroliše život mališana i koordinira sve njegove radnje. Na taj način mu uskraćujete mogućnost da nauči razliku između dobrog i lošeg izbora, jer ako mu svaki put kažete da ne radi to, jer nije dobro, sutra neće znati da sam proceni stvari i donese odluke.
 
PAŽLJIVO SLUŠAJTE!
STRUČNJACI kažu da je važno da vaš mališan vidi da slušate ono što vam govori, a ne da u startu odmahujete rukom na njegove priče. Tek kada mu stavite do znanja da su vam njegove želje, potrebe i mišljenja važni, počeće da stiče samopouzdanje i oseća se važnim. Zato, uvek budite tu za svoje dete, to je važnije od svih ostalih obaveza.
 
Izvor: Novosti