Школа не може да преваспита неваспитане родитеље

15 марта, 2017

Неваспитана деца су системски заштићена и њима нико ништа не може, на опште одушевљење њихових неваспитаних родитеља, које држава директно штити.

Како да васпитамо нашу децу? Где грешимо? Ако их учимо да буду учтиви и пажљиви према другима, то се исмејева међу неваспитаним и безобразним. Ако тражимо да буду културни и љубазни, спрдају се са њима простачине и дивљаци. Ако им кажемо да буду вредни и да марљиво уче, смеју им се будући политичари, тајкуни и криминалци. Ако им кажемо да се не туку и све решавају мирним путем, нападају их насилници и силеџије.
Шта да радимо? Како децу да васпитавамо?
Та питања постављају васпитани родитељи. Они који су своју децу васпитали. Неваспитани родитељи немају никавих дилема. Њихова деца су неваспитана.
Како неваспитану децу васпитати?
Било би логично да се прво преваспитају њихови неваспитани родитељи. Међутим, то преваспитање јако тешко иде.
Заправо, ко то треба да уради?
Школа не може да преваспита неваспитане родитеље. Покушава да промени њихову неваспитану децу. Тешко иде, јер нема подршку од државе. Неваспитана деца се враћају у породице неваспитаних родитеља. Држава је потпуно дигла руке од васпитања деце у школама. Ствар да буде гора, држава је законским мерама заштитила неваспитану децу. Тако је држава подржала неваспитане родитеље да праве од своје неваспитане деце проблеме у друштву.
Пошто држава нема строге казне према неваспитаним родитељима и њиховој неваспитаној деци, они сматрају да им је све дозвољено и малтретирају васпитану децу и њихове родитеље. Системски се то намерно ради. Неваспитана власт подржава неваспитане родитеље и њихову неваспитану децу. Круг зла је затворен. Добро је остало изван тог круга и мора само да се сналази.
Неваспитана деца су системски заштићена и њима нико ништа не може, на опште одушевљење њихових неваспитаних родитеља, које држава директно штити.
Објаснио сам у ранијим текстовима да се то намерно ради, да држава не кажњава неваспитане, јер се на тај начин урушава школа, као јавна институција, а родитељи и деца држе у сталном страху од насиља. Доктрина неолибералног капитализма је управо одређена тим изазваним страхом, јер се онда отвара велики простор за развој приватног школства, насупрот неспособном јавном школству. У приватном школству се то насиље не дозвољава.
Пред том удруженом силом зла, коју држава брани, рушећи институционалне темеље саме државе, остали су наставно особље, васпитана деца и њихови родитељи.
Шта може наставно особље да уради?
У криминализованом друштву, где је власт корумпирана и издајничка, где се све вредности намерно уништавају, не можемо тражити од учитеља и учитељица, наставника и наставница да раде оно што треба да раде институције државе задужене за борбу против насиља и агресије неваспитаних чланова заједнице.
Наставно особље није плаћено да се обрачунава са насиљем у школи, него то морају да раде одговарајући државни органи. Наставно особље мора да се бори за побољшавање квалитета образовања и васпитања, уместо да води рат са неваспитаним родитељима и њиховом размаженом децом.
Данас је наставно особље у школама изложено терору неваспитане деце и њихових родитеља. Уплашени су да било шта предузму, јер иза њих не стоји држава, па се наставно особље повлачи пред бахатошћу и безобразлуком неваспитаних. То повлачење даје нови подстрек за насиље неваспитаних. Уместо да буду строго кажњени од стране државних институција, насилници повлачење наставног особља сматрају својом великом победом и настављају да лудују.
Тако пред налетом лудила неваспитане деце и неваспитаних родитеља директно остају васпитана деца и васпитани родитељи. Никога више нема између њих.
Шта тада да се ради? Ко треба да заустави те насилне лудаке? То је питање које мучи васпитану децу и њихове родитеље. Али, они немају више времена да мисле о томе, јер су директно изложени насиљу.
Васпитана деца почињу да пате у школи и осећају се злостављаним. Све што су их родитељи учили, пало је у воду. Све се то урушило пред налетом насилника. Деца немају снаге сама да се изборе са тим проблемом. Васпитана деца не могу преко ноћи да постану неваспитана. Не могу да промене своје понашање.
Васпитана деца постају жртве свога васпитања.
Васпитани родитељи се налазе у великој дилеми. Шта да раде? Нешто морају да предузимају. Не могу да оставе своју децу на цедилу. Не могу да дозволе да им деца буду малтретирана. Не могу да погазе своје васпитне принципе.
Знам да се много родитеља налази пред овим проблемом. Знам да је већина родитеља васпитана и да су васпитали своју децу. Знам да је мали број неваспитане деце и неваспитаних родитеља.
Зашто дозволити мањини да малтретирају већину?
Већина мора да се удружи. Већина мора да се организује. Већина мора да покаже зубе.
Драги родитељи,
Једини начин да одбраните своју децу и своје животне вредности је да покажете зубе. Лепим васпитањем се не могу неваспитани довести у ред. Неваспитани разумеју само логику силе. То њих плаши, јер су они дубоко у души кукавице. Слабићи, који се хране страхом неорганизоване већине.
Васпитани родитељи морају да се организују. Васпитани родитељи морају да натерају државне институције да раде свој посао. Васпитани родитељи морају да преузму ствари у своје руке. Приморајте државне органе да раде посао за који су плаћени. Не чекајте да се они смилују. Станите уз своју децу! Браните ваше васпитне принципе! Покажите деци како треба да се боре кроз живот.
Нема предаје пред насиљем! Узвратите истом мером! То је једино чега се насиље плаши. Већина је на вашој страни.

Пише: Бранко Драгаш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Школа не може да преваспита неваспитане родитеље

 1. Ana каже:

  Lepo napisano. Moje dete je u prvom razredu nesrecnim slucajem i bahatoscu deteta 8-og razreda u skoli dobilo povrede opasne po zivot.Posto postoji video snimak istog nemilog dogadjaja inspektor u supu nam je objasnio da je u 70% slucajeva takav udarac smrtonosan i da je dete imalo srece. Povrede su bile teske. Ogromni podlivi periferni u predelu slepoocnica. Nagnjecenje unutrasnjih organa jetre slezine i besike abdomen pun vode,Skola je pokusala da prikrije sporad svog ugleda i zastite necijeg deteta nisu dete hospitalizovali nisu nas obavestili..Kad sam popodne dosla u skolu dete me nije prepoznalo. Imali smo agoniju pracenje budjenje deteta skeniranje glave nekoliko puta bezbroj ultrazvucnih pregleda analiza od neurohirurgije pa nadalje do privatnih klinika . Gubitak pamcenja kocenja noge dupla slika pred ocima gubljenje ravnoteze nedefinisane alergije zbog pada imuniteta, Svi organi su reagovali osim skole. Po savetu psihologa dete je moralo biti izmesteno u drugu skolu. To je malo dete od 8 godina .Onda smo naisli na drugi problem ni jedna skola nije htela da primi dete. Iz skole da bi zastitili svoj ugled su poslali dopise drugim skolama kako smo mi nepodobni roditelji kako je decak slucajno oborio i mi smo sve to izmislili.Ako je tako zasto je inspekcija nalozila propuste i napisala odredjene mere – suspenzije Decak mase 70-80 kg je slucajno izleteo iz svoje ucionice udario je celom tezinom tela masa puta ubrzanje zgazio na stomak i glavu i otrcao dalje ne okrenuvsi se.. ON je nastavio svoj zivot dalje bez kazne ne znamo ni ko je upisao srednju skolu i otisao dalje. Sup je alarmirao javnog javni ga je oslobodio jer on ima samo 15 pinih godina – pitam se koliko miu ima tata Do te mere su ga zastitili a zivot mog malog deteta je ostao na cekanju. Cekanju da se oporavi cekanju da prestanu noge da joj se koce cekanju da ne zabortavlja sta je jutros bilo cekanju da ne gubi povremeno vid cekanju da prestane muka cekanju da joj ne smeta svetlo i zvuk cekanju da je prime u drugu skolu cekanju po bolnicama cekanj da se vrati u normalu. 31 avgusta u pola 12 nam je direktor druge skole rekao da ne moze da je primi jer navodno ne pripadamo teritoriji, Pismeni zahtev je istoj skoli predat 16 juna. Cekane i stres vodjenje kod psihologa vodjenje na sve moguce preglede. Na kraju smo nemajuci izbora upisali dete u skolu u drugoj opstini. Napominjem da tu nisu zatajili ni bolnica ni policija kad je odvedeno dete u Tirsovu lekari su podigli sup u 29 novembru jos nisu zavrseni svi pregledi stigle su dve patrole isti su podigli nacelnika odgovornog supa i njihove patrole reagovala je i prosvetna inspekcija ali skola se pokriva cuti pljuje po nama dok mi strepimo za zivot i posledice naseg deteta. Nase dete je dozivelo sa svojih 8 godina nasilje od dve skole. Sada moje dete sa ponosom nosi ime nove skole skole kojoj su bitna deca skole gde su ljudi maksimalno posveceni svom pozivu pocev od uciteljice direktora pa nadalje.

  1. Coka каже:

   Draga Ana, citam Vas komentarisete, placem I nadam se da se bar srecno zavrsava… I zavrsava se! Cuvajte to detence, neka je Bog uz Vas!

  2. Verica каже:

   Boze,Kako mi je zao deteta !Zelim mu svu srecu ovog sveta,dusa mala!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама