Његово Величанство – Допис

31 маја, 2020

Кажу наставници да је последњих недеља из Министарства стигло брдо дописа који су им нејасни. Коначно, ево једног који ће, надамо се, све разјаснити. Аутор је наша сарадница Маја Бугарчић (што само по себи значи да допис није заиста стигао из Министарства).

Foto: Canva

Директорима основних школа у Србији

Имајући у виду да су се јавила различита тумачења и недоумице у погледу Дописа бр. 972 Министарства просвете Републике Србије (у даљем тексту: Министарство), овим Дописом 992а се даје детаљније тумачење спорних питања из Дописа 548ж.

1. Оцењивање предложено у Допису 662ц и Допису 719б се замењује предлогом из Дописа 351ш. Према том предлогу, сваки ученик мора имати усмени одговор и оцену која улази у просек. Ученици који не буду имали усмени одговор, закључну оцену добијају по просеку формативних, сумативних, промптних и транспарентних оцена, осим оних који имају закључену формативну оцену (види Допис 243).

а) Усмено одговарање се организује искључиво у школи. Апликације које се користе су Зум и Вибер (види Допис 557 – таргетивни контакт). Растојање између наставника и ученика мора бити најмање два метра.

б) Као подстрек за ученике који завршавају разред у ванредној ситуацији, наставник испитује ученика док ученик не стекне услове за одличну оцену (супортивна метода).

ц) У закључивању се наставници неће руководити просечном оценом. У просек улази и прво и друго полугодиште, са акцентом на најбољу сумативну и најбољу формативну оцену. Асертивно понашање се додатно цени доминантним поенима (види Допис 214с) и све заједно чини закључну оцену. Наставник пише извештај о оцењивању на најмање пет страна. У циљу избегавања контаката, наставници су дужни да извештај потпишу електронским сертификатом извађеним искључиво у просторијама МУП РС. Дозвољени су и сертификати извађени на другом месту.

д) Ученик који је био редован на настави на даљину добија додатних 5 смајлија (Милорад се не слаже, размотрити).

2. Након поделе сведочанстава, у складу са Дописом 512е, наставници настављају да раде током дечијег распуста. Активности наставника током летњих месеци ће бити објашњене у неком од наредних дописа, по плану за школску 2019/2020. годину.

3. Наставници који су током наставе на даљину, због спорог интернета или старих модела компјутера или телефона, отежали комуникацију са ученицима, биће кажњени умањењем зараде за 10%. Оцену успешности комуникације ће дати ученици и родитељи у анонимној анкети која ће бити постављена на веб сајту Министарства. Поменуто умањење од 25-50% ће се примењивати ретроактивно, за месеце у којима се вршила настава на даљину.

4. Како смо навели у Допису 971џ, мере обезбеђења на матурском испиту ће свести могућност преписивања на минимум, и овим путем дајемо упутства када и како дежурни наставник треба да реагује у случају преписивања:

а) Преписивање које прелази границе минималног је најстроже забрањено.

б) Имајући у виду да ће, сходно наведеном, очекивано и дозвољено преписивање бити на нивоу минималног, ученицима је дозвољено да имају минималне подсетнике („пушкице“), чије димензије не смеју прећи 4×5 центиметара. Величина фонта такође мора бити минимална, у рангу Times New Roman 5, или рукопис са минималном величином слова. Такође је дозвољено искључиво минимално дошаптавање (до 15дб), као и минимално коришћење мобилних телефона током израде матурског испита (сумарно до 3 минута).

ц) Овим се ставља ван снаге допис 816ј где је наведено да преписивање није дозвољено уопште.

д) Сваки ученик који прекорачи наведене минималне границе мора бити удаљен са испита. У случају да се такав ученик извини и покаже да је свестан начињеног прекршаја, могуће је минимално враћање на полагање.

5. У Допису 913 је дато тумачење Дописа 662д, у којем је наведено да се матурске вечери неће организовати. Допис 662у се овим ставља ван снаге, и доноси се одлука која гласи:

а) Матурске вечери ће бити организоване у оквиру школе, и то у кругу од 5км.

б) Само оне школе које могу обезбедити скафандере и другу заштитну опрему за све ученике и наставнике ће моћи да организују матурску прославу. Школе које нису у стању да обезбеде заштитну опрему за своје ученике и наставнике неће моћи да организују матурску прославу, и заказати исту за јун (Ђоле да погледа, не знам да ли је ово ОК).

ц) Овим се ставља ван снаге Допис 884ц, којим је најстроже забрањен плес ученика и наставника током матурске вечери. Овим Дописом 972ц, Министарство је одлучило да дозволи плес на раздаљини од најмање два метра између две особе. Школе које немају довољно велике сале могу поделити децу у групе, и распоредити их по учионицама.

Молимо све директоре да, пре спровођења наведених мера и планова, сачекају да виде да ли ће бити објављени Дописи 913б, 919ц, 982д, итд, где ће бити дата нова појашњења у случају да ова нису компрехенсибилна.

Министарство

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Његово Величанство – Допис"

  1. Snežana Ristić каже:

    Ne dangubimo ljudi ,nedelja je zadnji dan za prijavljivanje na novu onlajn obuku ZUOV-a,u dopisu piše OBAVEZNO.Ima me na spisku,uta- taaa!!!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама