Ноћне море код деце и шта никако не треба да радите кад се дете ружно сања

18 децембра, 2021

У пола ноћи, чујете врисак. Ваше дете је, поново, имало ноћну мору. Улазите у собу и схватате да се дете заправо и није пробудило, да је још негде између тог сна и јаве. Желите, наравно, да га утешите, да га што пре смирите, да схвати да је то само сан, да није стварно.

И шта кажете? Па вероватно нешто попут: “Ох, шта је било? Нешто си ружно сањао? Је л тако? Шта си сањао?”

Foto: Canva

Немојте.

Кад се дете буди из ноћне море, вероватно ћете желети да знате шта су то сањали, како бисте могли да им помогнете да се с тим избори.

Али, што се више ваше дете присећа свог сна и што више о њему говори док је све још свеже, то му се тај сан више враћа у памћење и чини стварним.

А шта би требало да урадите кад вас ваше дете, било оно двогодишњак или десетогодишњак, пробуди у току ноћи јер је ружно сањало?

  • Поновите му, колико год пута је потребно, да сте ту и да је безбедно. Може да помогне и да му покажете да је у својој соби, у свом кревету.
  • Ако је устало, нежно га усмерите према кревету.
  • Понудите загрљај, чашу воде, утеху.
  • Подсетите их да снови нису стварни.
  • Окрените им јастук, ушушкајте их или направите неки други гест који ће их подсетити где се налазе и да су на сигурном.

Сви ови савети важе за ситуације кад се дете буди у току ноћи и видите да није сасвим будно.

Али сутрадан, кад се дете сасвим пробуди, покрените тему ноћне море, дискутујте. Изношење страшног сна на светло дана може помоћи да се његова снага умањи, али и вама да упознате унутрашње биће свог детета.

Такође, ако дете жели да у току ноћи говори о свом сну, наравно да треба да прихватите. Можете их саслушати, дати значај њиховим емоцијама, и на исти начин, према ставкама наведеним изнад, објаснити им разлику између сна и јаве.

А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама