Нова сазнања о животу беба у мајчиној утроби

8 фебруара, 2018

Девет месеци беба расте и развија се у мајчиној утроби, но тај део њиховог живота је и даље неистражен. Докторима није лако да сазнају шта та мала бића уистину раде и уче у утроби. Нове студије нуде и нове одговоре на ова питања.

Наиме, бебе у мајчиној утроби много су запосленије него што мислите, каже др Бил Фифер, професор психијатрије на Колумбија Универзитету, који је један од водећих стручњака на подручју истраживања развоја фетуса и учења новорођених беба.
“Све што новорођенчад ради, фетус је већ чинио у утроби”, каже др Фифер. “Они дефинитивно могу осетити информацију сваким делом тела”, додаје.
Покрети
Стручњаци кажу да “ударање” беба изнутра може бити реакција на то што мама нешто једе или пак само мења положаје; исто тако бебе “ударају” зато што им се једноставно у том тренутку креће. Мајчини осећаји такође могу узроковати померање бебе у утроби. Што је трудница изоженија стресу, то њена беба више додирује лице левом руком, кажу стручњаци са Универзитета Дурхам и Ланкастер у Великој Британији.
“То значи да стрес мајке итекако утиче на понашање бебе у уторби, стога је битно освестити колико је важно не излагати се стресу у трудноћи”, каже др Нађа Рејсланд.
Учење
Бебе су у стању да препознају дечје песме и пре него што се роде, говори недавна студија објављена у издању “Развој и понашање одојчета”. Научници са Универзитета Флорија питали су труднице у трећем тромесечју трудноће да читају стихове као да се обраћају беби у трбуху, и да то чине два пута на дан, кроз неколико недеља. Бебама у утроби би се у тим тренуцима успорили откуцаји срца, те би се једнако тако успорили чак и кад би неко други наставио да чита стихове неколико недеља касније.
Слушање
Уши бебе се у потпуности формирају на половини трудноће, што значи да деца могу да препознају мајчин глас до тренутка кад угледају светло дана.
Укус и мирис
Ова чула се развијају око 20. недеље трудноће, те омогућују беби у утроби да осети када мајка жуди за одређеним намирницама, те тако касније одредити склоности према одређеној храни. Научници су тако схватили да уколико мајке које повремено једу шаргарепу пред крај трудноће, њихове бебе касније уживају у разним укусима више од беба чије се мајке нису тако храниле.
Вид
Ово чуло се последње развија, но према недавним истраживањима, бебе су у стању још у утроби да разликују светло од таме.
Извор: roditelji. hr, M. G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама