Нове школске силеџије нису ученици – већ родитељи

27 маја, 2019

Чак 83% њих у испитивању је изјавило да је разматрало промену професије због малтретирања које доживљавају од стране ђака и њихових родитеља.


Бесне објаве на Фејсбуку, агресивни мејлови, протести у школи, насилно понашање: злостављање школског особља од стране родитеља постаје све уобичајеније и може имати разорне последице. По резултатима истраживања спроведеним у Аустралији, сваки трећи директор школе доживео је претње од стране родитеља, а од 560 анкетираних наставника, две трећине је недавно било злостављано од стране родитеља. Родитељи насилници чешћи су у основним школама, а најчешће жртве су им младе наставнице. Викање је најчешћи облик злостаљања, уношење у лице пријавило је 8.8% њих, док је у 1% случајева дошло до физичког напада.

Међу разлозима напада на наставнике наводе се неки крајње банални – то што наставник није окачио недовршен ђачки рад на пано у учионици, или што дете није добило улогу у школској представи. Најчешће притужбе су оне које доводе у питање начин на који су деца дисциплинована и начин оцењивања, као и безбедносне мере у школи.

Школе се више баве решавањем проблема са родитељима него образовањем деце, а наставници све више пате од анксиозности, депресије, напада панике и посттрауматског синдрима. Чак 83% њих у испитивању је изјавило да је разматрало промену професије због малтретирања које доживљавају од стране ђака и њихових родитеља.

Један од узрока проблема у школама је губитак поверења у институције, сматрају стручњаци. Политичари, банке, црква – све оне институције које су попут лепка држале друштво на окупу, постале су дискредитоване и људи им више не верују. Однос између школе и породице је уништен.

Начин на који комуницирамо се променио, мање смо спремни да саслушамо друге и више смо фокусирани на себе. Очигледно су на наше понашање утицали политичари и звезде ријалитија, примећује један од наставника, интервјуисан за текст објављен у аустралијском магазину Тхе Аге.

На сваког пристојног родитеља, долазе два која то нису, примећује Сузан Меклин, стручњак за сајбербезбедност која упозорава да је малтретирање наставника и школа путем имејла у порасту.

Један од главних узрока насилничког понашања родитеља је идеја да дете увек треба да буде срећно и задовољно. Родитељи не желе да њихово дете доживи било шта што му је непријатно, и ступају у акцију чим се то деси. Ако наставник није у могућности да их прими истог момента, буквално окупирају школу тако што понесу храну и пиће и седе испред учионице или директорове канцеларије док не буду примљени,

Један директор школе у Мелбурну недавно је написао писмо родитељима у коме је навео следеће: “Све више примећујем да подижемо генерацију најосетљивије деце која су икада постојала. Родитељи не дозвољавају да њихова деца искусе било какав изазов, неуспех, било какву непријатност и казну или да преузму одговорност за своје понашање. Родитељи, пустите нас да радимо свој посао, овако ћете само наудити својој деци!”

Извор: Detinjarije.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама