Нови ПКУ за запослене у образовању: Још једна јубиларна награда, измењен систем бодовања за утврђивање технолошких вишкова

15 новембра, 2022

Запослени у основним и средњим школама и домовима ученика убудуће ће имати право на јубиларну награду и за 40 година радног стажа, а она ће износити две и по просечне републичке зараде, предвиђено је изменама у допунама Посебног колективног уговора (ПКУ) које су управо ступиле на снагу.

Ово право се уводи први пут, с обзиром да су се јубиларне награде до сада исплаћивале за 10, 20, 30 и 35 година стажа.

Сумирајући новине, правница Синдиката образовања Србије Николина Јанковић каже за Данас да је изменама ПКУ додат нови основ за солидарну помоћ коју ће добијати запослени у случају рођења или усвојења детета, у висини просечне плате без пореза и доприноса. Ово право ће имати жене, као и мушкарци који постану очеви, односно усвоје дете, а запослени су у школама или ученичким домовима.

Новина је и да солидарну помоћ убудуће неће добијати труднице које су биле на боловању због одржавања трудноће.

Изменама колективног уговора је прецизније регулисано и преузимање технолошких вишкова.

– Запослени се прво преузима из установе, ако постоје послови на које се може распоредити, затим са територије општине, града, надлежне школске управе и других школских управа. Преузимање је из досадашњих искустава било потребно прецизније уредити. – наводи Јанковић.

Међутим, одмах по објављивању ПКУ уочен је пропуст који треба да буде исправљен.

Наиме, предвиђено је да се преузимање технолошких вишкова врши током наставне године, уз сагласност радних подгрупа, а након сугестије синдиката да наставна година не траје исто за све разреде и да кровни закон у области образовања не предвиђа да се за преузимање технолошких вишкова тражи сагласност радне групе, из ресорног министарства најављују да ће ПКУ бити измењен.

У колективном уговору је допуњена одредба која уређује прековремени рад, па је сада прописано да запослени обавља прековремени рад и у случају завршног испита и опште, стручне и уметничке матуре.

На питање да ли то значи да активности које запослени имају у вези са матуром током редовног радног времена неће бити додатно плаћене јер за то примају плату, из Министарства одговарају да ће „сви детаљи у вези накнаде коју би запослени добили за ангажовање мимо радног времена и редовних послова у вези реализације будуће државне матуре бити тема разговора и договора у наредном периоду“.

Више бодова за такмичења

У ПКУ је измењен и члан који уређује бодовање при утврђивању технолошких вишкова. Код бодовања такмичења повећан је број бодова за окружно/регионално, односно градско такмичење и смотру и то: за освојено прво место, уместо досадашња четири бода добијаће се пет; за освојено друго место уместо три бода добијаће се четири, а за треће место уместо два, запослени добија три бода.

Повећан је и број бодова за републичко такмичење и смотру и то: за освојено друго место, уместо досадашњих шест бодова на седам, а за освојено треће место уместо четири бода убудуће ће се добијати шест.

Из наведене одредбе брисани су критеријуми бодовања имовинско стање и број деце предшколског узраста, а они ће се убудуће узимати као корективни критеријуми уколико више запослених буде имало исти број бодова.

Цео текст: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Нови ПКУ за запослене у образовању: Још једна јубиларна награда, измењен систем бодовања за утврђивање технолошких вишкова

  1. Jovica Aranđelović каже:

    Pitanje:Da li jubilarnu nagradu dobija zaposleni koji još uvek radi,sa 41 ili 42 godine radnog staža?

  2. Dragan каже:

    Da li po novom pku imamo pravo na jubilarnu nagradu mi koji imamo 41 i po godina radnog staza odnosno kada zastareva pravo na isplatu jubilarne nagrade.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама