Novi PKU za zaposlene u obrazovanju: Još jedna jubilarna nagrada, izmenjen sistem bodovanja za utvrđivanje tehnoloških viškova

15 novembra, 2022

Zaposleni u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika ubuduće će imati pravo na jubilarnu nagradu i za 40 godina radnog staža, a ona će iznositi dve i po prosečne republičke zarade, predviđeno je izmenama u dopunama Posebnog kolektivnog ugovora (PKU) koje su upravo stupile na snagu.

Ovo pravo se uvodi prvi put, s obzirom da su se jubilarne nagrade do sada isplaćivale za 10, 20, 30 i 35 godina staža.

Sumirajući novine, pravnica Sindikata obrazovanja Srbije Nikolina Janković kaže za Danas da je izmenama PKU dodat novi osnov za solidarnu pomoć koju će dobijati zaposleni u slučaju rođenja ili usvojenja deteta, u visini prosečne plate bez poreza i doprinosa. Ovo pravo će imati žene, kao i muškarci koji postanu očevi, odnosno usvoje dete, a zaposleni su u školama ili učeničkim domovima.

Novina je i da solidarnu pomoć ubuduće neće dobijati trudnice koje su bile na bolovanju zbog održavanja trudnoće.

Izmenama kolektivnog ugovora je preciznije regulisano i preuzimanje tehnoloških viškova.

– Zaposleni se prvo preuzima iz ustanove, ako postoje poslovi na koje se može rasporediti, zatim sa teritorije opštine, grada, nadležne školske uprave i drugih školskih uprava. Preuzimanje je iz dosadašnjih iskustava bilo potrebno preciznije urediti. – navodi Janković.

Međutim, odmah po objavljivanju PKU uočen je propust koji treba da bude ispravljen.

Naime, predviđeno je da se preuzimanje tehnoloških viškova vrši tokom nastavne godine, uz saglasnost radnih podgrupa, a nakon sugestije sindikata da nastavna godina ne traje isto za sve razrede i da krovni zakon u oblasti obrazovanja ne predviđa da se za preuzimanje tehnoloških viškova traži saglasnost radne grupe, iz resornog ministarstva najavljuju da će PKU biti izmenjen.

U kolektivnom ugovoru je dopunjena odredba koja uređuje prekovremeni rad, pa je sada propisano da zaposleni obavlja prekovremeni rad i u slučaju završnog ispita i opšte, stručne i umetničke mature.

Na pitanje da li to znači da aktivnosti koje zaposleni imaju u vezi sa maturom tokom redovnog radnog vremena neće biti dodatno plaćene jer za to primaju platu, iz Ministarstva odgovaraju da će „svi detalji u vezi naknade koju bi zaposleni dobili za angažovanje mimo radnog vremena i redovnih poslova u vezi realizacije buduće državne mature biti tema razgovora i dogovora u narednom periodu“.

Više bodova za takmičenja

U PKU je izmenjen i član koji uređuje bodovanje pri utvrđivanju tehnoloških viškova. Kod bodovanja takmičenja povećan je broj bodova za okružno/regionalno, odnosno gradsko takmičenje i smotru i to: za osvojeno prvo mesto, umesto dosadašnja četiri boda dobijaće se pet; za osvojeno drugo mesto umesto tri boda dobijaće se četiri, a za treće mesto umesto dva, zaposleni dobija tri boda.

Povećan je i broj bodova za republičko takmičenje i smotru i to: za osvojeno drugo mesto, umesto dosadašnjih šest bodova na sedam, a za osvojeno treće mesto umesto četiri boda ubuduće će se dobijati šest.

Iz navedene odredbe brisani su kriterijumi bodovanja imovinsko stanje i broj dece predškolskog uzrasta, a oni će se ubuduće uzimati kao korektivni kriterijumi ukoliko više zaposlenih bude imalo isti broj bodova.

Ceo tekst: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Novi PKU za zaposlene u obrazovanju: Još jedna jubilarna nagrada, izmenjen sistem bodovanja za utvrđivanje tehnoloških viškova

  1. Jovica Aranđelović kaže:

    Pitanje:Da li jubilarnu nagradu dobija zaposleni koji još uvek radi,sa 41 ili 42 godine radnog staža?

  2. Dragan kaže:

    Da li po novom pku imamo pravo na jubilarnu nagradu mi koji imamo 41 i po godina radnog staza odnosno kada zastareva pravo na isplatu jubilarne nagrade.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama