Novi Pravilnik od 550 do 600 nastavnika vodi u status tehnološkog viška

1 avgusta, 2022

Prema podacima Sindikata obrazovanja Srbije, tridesetak nastavnika moglo bi da ostane bez ijednog časa u fondu, a veliki broj njih bi imao smanjenu normu, ukoliko bi Pravilnik o formiranju odeljenja počeo da se primenjuje od 1. septembra, pišu Novosti. Program konačnog zapošljavanja onih prosvetnih radnika koji po nekoliko godina rade na određeno, na ovaj način bio bi ugrožen.

Najugroženije su škole u Pčinjskom i Jablaničkom okrugu, ali biće problema i u pograničnim područjima na severu Vojvodine.

– Sve novine, pravilnike, nove procedure Ministarstvo prosvete počinje da sprovodi preko leta kada smo svi na kolektivnom godišnjem odmoru – kaže Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije (SOS). – Direktori škola su preporuku dobili i čini se da se strogo pridržavaju odredbe koja će ugroziti ne samo kvalitet nastave, već i opstanak škola.

Pročitajte  Stručno uputstvo o formiranju odeljenja i grupa u osnovnim i srednjim školama za školsku 2022/2023. godinu

Više od 19.000 učenika od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u Srbiji pohađa nastavu u kombinovanim odeljenjima. Čak 143 škole imaju samo po jednog učenika, pokazuju zvanični statistički podaci za školsku 2020/21. godinu.

– To znači da će 550 do 600 nastavnika dobiti status tehnološkog viška, odnosno imaće manje časova nego u prethodnoj školskoj godini – kaže naš sagovornik. – Na taj način 70 procenata izdvojenih odeljenja moglo bi da bude zatvoreno, a u problemu su Medveđa, Vlasotince, Crna Trava… Ako se to dogodi i ta mesta će nestati.

Svi ovi nastavnici rade u malim seoskim školama koje su prilično udaljene jedna od druge i teško je uklopiti raspored časova, a još teže im je da normu popunjavaju na dva ili tri mesta.

Koliko je tačno prosvetara prekobrojno biće poznato na kraju avgusta, kada Ministarstvo prosvete dobije sve podatke o odeljenjima i zaposlenima u celoj Srbiji.

Više na: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Novi Pravilnik od 550 do 600 nastavnika vodi u status tehnološkog viška"

  1. Mirka kaže:

    Jasno je da ovo problem. Međutim, godinama unazad nastavnici i razredne starešine sa pet učenika primaju istu platu kao i oni sa dvadeset pet. I to je problem, zar ne?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama