O (ne)razumnim nastavnicima

5 maja, 2021

Glavna tema online nastava i matura, glavni krivci nastavnici.


Zaista ne znam kakvo je stanje i organizacija u drugim školama, mogu samo da iznesem činjenice za školu koju pohađam:

Onlajn nastava

Više od godinu dana radimo online, nekad neprekidno,nekad kombinovano, tačnije dve školske godine.

Možete li da verujete da više od godinu dana nastavnici objašnjavaju da postoji mesto gde se postavlja domaći zadatak? Da li verujete da postoje pojedinci koji i dalje postavljaju domaći svuda po platformi za učenje, očekujući od nastavnika koji ima preko 250 učenika, da „vija“ njihov domaći?
Ko je kriv- (ne)razumni nastavnik!

Da li verujete da dva meseca do kraja ove školske godine postoje učenici koji ni ne znaju kako Edmodo platforma izgleda, ali su veoma aktivni na Istagramu,Tik Toku,…

Ko je kriv – (ne)razumni nastavnik!

Kada već pričamo o domaćem zadatku, rok za slanje istog je od 3 do 7 dana. Ali,uvek postoje oni kojima rok nije dovoljan.

Ko je kriv – (ne)razumni nastavnici!

Svaki kontrolni unapred najavljen, data su nam uputstva i rešenja. Jedan od nastavnika kontrolnu vežbu sa datim pitanjima dao nam je dva meseca ranije, upravo zato da bi se kvalitetno spremili i na vreme naučili. Rezultati testa – očajni!

Ko je kriv – (ne)razumni nastavnik!

Online nastava ne može zameniti redovnu, slažem se, ali nastavnici daju maksimalno što se može dati u ovakvim okolnostima, svaka lekcija je obrađena uz video materijal,čak bude i veoma zanimljivih edukativnih sadržaja sa Jutjuba.

Za one kojima je potrebna pomoć, organizuje se dopunska nastava.

Zamislite sad nastavnika ili nastavnicu koji predaju svim razredima. U našoj školi, to je 4 razreda po 4 četiri odeljenja, to je 16 odeljenja. Kada se oni zbog epidemiološke situacije podele u manje grupe, to je najmanje 32 grupe. Svaka grupa ima dopunsku nastavu između 30 i 60 minuta. Izračunajte sami koliko taj (ne)razumni nastavnik provede vremena u školi samo na dopunskoj nastavi, a gde su dodatna nastava. Pripremna nastava za takmičenje, pripremna nastava za završni ispit, priprema nastave,testova,administracija,…!?

Matura

Opet (ne)razumni nastavnici krivi za sve.

Slučajno sam sestra budućeg maturanta. Znači, ne pišem napamet, već iz iskustva iz naše kuće. Svi (ne)razumni nastavnici rade pripremnu nastavu za završni ispit. Stavljaju na platformu sve potrebne materijale, rešenja,objašnjenja,uputstva, kvizove i testove, koji služe isključivo da budući maturanti vide gde greše, da bi mogli što kvalitetnije da se spreme za završni ispit. Za rezultate verovatno će biti ponovo krivi (ne)razumni nastavnici.

O (NE)RAZUMNIM NASTAVNICIMA

Pored svega gore navedenog, da dodam da su naši (ne)razumni nastavnici pojedincima koji nisu otvorili knjigu mesecima,dali mogućnost za dobijanje pozitivne ocene na tromesečju JEDNIM kratkim referatom! Šta još očekujemo i šta bi trebalo još da urade ovako (ne)razumni?

Još samo nismo tražili od nastavnika da nam dolaze na kućnu adresu, donoseći nam cveće,čokoladu i rešen domaći zadatak!

Hajde,budimo ljudi.

Budimo iskreni makar prema sebi. Uvek je lakše okriviti druge,nego priznati svoju grešku. I (ne)razumni nastavnici su samo ljudi! Nisu roboti,ni mašine. I oni su roditelji đaka,maturanata i studenata.

Vi u kući imate jednog ili dva đaka, a oni na stotine!

Svi oni koji pljuju po prosvetnim radnicima,ponižavaju ih, vređaju, i anonimno prijavljuju, neka svoj stres pomnože sa stotinama, možda će tada shvatiti koliko je stresan jedan dan u životu prosvetnog radnika!

Autor:Danica Karalić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama