Оцењивање школа: Већина добила тројку

22 јануара, 2019

Нису само ђаци ти који добијају оцене. Оцењују се и школе, и то кроз процес спољашњег вредновања (екстерне евалуације), чији је нови циклус почео ових дана. Претходни циклус оцењивања школа завршен је прошле године, а извештај који је направио Завод за вредновање квалитета образовања показао је да наше школе за рад заслужују – јаку тројку. Четворка је највиша оцена, па оне које добију тројку и четворку третирају се као школе у којима се добро ради.

– Први циклус спољашњег вредновања завршен је у 98 одсто установа – кажу у Министарству просвете.

– Урађена је ревизија стандарда и показатеља квалитета рада, а ревидирани стандарди и показатељи квалитета рада користиће се у следећем циклусу спољашњег вредновања, у школској 2019/2020.

У Министарсву наглашавају да ће нови циклус вредновања трајати шест година.

Иначе, према извештајима Завода за вредновање квалитета образовања, у школској 2016/2017. вредновано је 110 школа. Њих 21,8 одсто добило је четворку, тројку чак 60,4 одсто, двојку 15,8 одсто, а јединицу два одсто. У школској 2015/2016. анализа је урађена за 121 школу, а показала је да две трећине добро раде, дакле оцењене су са 3 и 4, при чему доминира оцена 3 у 52,9 одсто школа, а четворка у 13,2 школа. Оцену два добило је 32,2 одсто школа, а јединицу је добило тек 1,7 одсто школа.

У 2014/15. години, 50,5 одсто њих оцењено је тројком, четворку је добило 16,8 одсто, двојку 28,8 одсто школа, а најнижу оцену има – 3,8 одсто школа.

За две школске године 2012/13. и 2013/14. Завод је дао један извештај према ком је око 80 одсто школа оцењено оценом 3 или 4, при чему треба истаћи да је три пута више школа са оценом 3 – 60 одсто. Укупно 34,2 одсто вреднованих основних и 33,8 одсто вреднованих средњих школа добијају оцену 1 или 2.

– Ми се пред проверу нисмо “дотеривали” – каже, за наш лист Мерица Буј Бјелогрлић, директорка ОШ “Олга Петров” која је оцењивана у септембру, а директорка не очекује да ће у овом новом кругу ускоро доћи на ред.

Школа је оцењена са више од 3,75, што је врло висока оцена, а директорка је добила – четворку.

– Пред оцењивање, рекла сам колегама – радите као и до сада, и добро смо прошли. Није добро стварати лажну слику ни о себи, ни о другима – каже наша саговорница, и напомиње да су они обавештење о евалуацији добили седам дана раније, те да све и да су хтели да дотерују ствари нису имали времена.

Директорка сматра да контрола није лоша ствар, да би можда могла да буде и чешћа, јер нико не долази с лошом намером.

– Ако нешто не радимо добро, треба да поправљамо. Увек чујете нешто добро од колега – истиче Мерица Буј Бјелогрлић.

У извештају Завода наведено је да највише простора за унапређивање постоји у прилагођавању темпа и захтева могућностима ученика, прилагођавању наставног материјала и посвећивању довољно времена ученицима. Такође, не подстиче се вршњачко оцењивање и самооцењивање, недостаје и прилагођавање захтева могућностима ученика, тако да приликом утврђивања наученог, сви ученици раде исте задатке.

Аутор: Љ. Бегенишић

Извор: Новости

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Оцењивање школа: Већина добила тројку

 1. Milica каже:

  – Mi se pred proveru nismo “doterivali” – kaže, za naš list Merica Buj Bjelogrlić, direktorka OŠ “Olga Petrov” koja je ocenjivana u septembru, a direktorka ne očekuje da će u ovom novom krugu uskoro doći na red.” Gospođo, nemojte nam , tako loše, ocenjivati našu inteligenciju !!!! Pa ko se nije doterivao ? Samo oni, jadni, kod kojih su dođli među prvima, pa nisu znali šta se očekuje i traži, svi ostali SMO SE DOTERIVALI pre njihov dolazak ! Inače, ovo je jedna velika FARSA ! Ispada da smo svi, skoro odlični, a na terenu tuga i jad…Važno je da je direktor škole ” dobar drug ” sa člaovima, odnosno, načelnikom ŠU i eto ocene 3 ili 4 ! Pa bili su i kod nas – bruka i sramota od ” pregleda ”, a o izveštaju je malo reći bruka i sramota ! Jedna jedina zamerka direktoru koji treba , zbog nezakonitosti, da bude smenjen !!!! A zamerka minorna,. da minornija ne može da bude !

 2. Božović Vladan каже:

  Mogao bih farsu zvana eksterna ovulacija, komotno da nazovem Leteći cirkus Monti Pajtona, da nema mračnu stranu ponižavanja profesora.
  Profesore ocenjuju priučene birokrate, verovatno bivši prosvetni radnici, koji nisu bili sposobni da rade sa đacima, pa su uhlebljenje dobili u kancelarijama ministarstva prosvete. Gde čete veće poniženje, nego kad bivši prosvetni radnici, birokratskim nebulozama, ocenjuju vrhunske profesore.

 3. Суштина,целина каже:

  Искривљена огледала,фарса,дволичност,лицемерје,лаж,заблуде,неискреност,нереалност,виртуелност…..и још термина за “спољашње оцењивање”.Страшно.Толико широка тема да је лакше одустати него о њој било шта рећи.Права слика се ствара и спољашњим и унутрашњим познавањем изабраних субјеката уз цитат”суштина се очима неда сагледати”.Не суди,да ти не суде.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама