А од Деда Мраза – даска за пеглање!

1 децембра, 2016

.
Иде Нова година, полако се приближава и мами, наводи те да верујеш у Деда Мраза и да објашњаваш како су сви Деда Мразови на телевизији и улицама само неки људи који се претварају, а да онај прави доноси деци поклоне док спавају и да га никад нико није никада видео, сем тате који је само једном успео да види крај његовог огртача док је излазио из куће кроз прозор. Тај Деда Мраз остави поклоне испод јелке у кући, испод јелке у вртићу, али само оно што си желела и само ако си била добра те године. Kолико ти лоше иде као родитељу, схватиш оног тренутка када у мају припретиш деци да ћеш позвати Деда Мраза и испричати му колико се твоја деца неваљало понашају. Углавном то уме да се деси неког изузетно топлог дана, баш кад би ти пријале лимунада и столица за љуљање. Изговориш те претеће речи, астрално их испратиш и кажеш себи: „Ово ће бити дугачко лето…” То ти је што ти је. Деда Мраза више не смеш да спомињеш до септембра у најбољем случају.
Деда Мраз је свакако ауторитет у кога и родитељи и деца полажу велике наде, а ево, новембар откуцава и одлука о томе шта ће деца добити у пакетићима од Деда Мраза све је ближа.
Моја ћерка има 5 година и за сваку Нову годину родитељи деце из групе се организују да деци купе поклоне. Деца те поклоне око Нове године узимају испод јелке, отварају и радују им се. Kад се моја ћерка прошле године на тај дан вратила из вртића и кад смо је питали шта су девојчице добиле као поклон, она је одговорила: „Добиле смо даску за пеглање од Деда Мраза! Розе, на цветиће. ” Било је ту сигурно и другачијих играчака, али то је био њен први одговор и њен најважнији утисак – даска за пеглање.
mam
Ја сам била у шоку, супруг такође. Питала сам је: „Душо, а знаш ли ти шта је даска за пеглање? Зашто је даска за пеглање важна? Kада се користи?” Јер, она никада није видела мене ни било кога у нашој кући да пегла. Kошуље и хаљине пегламо брзо и ретко, тако да се разговор о пегли и пеглању као о значајним или забавним предметима и активностима никад није повео међу нама. Не волимо да проводимо много времена пеглајући, ако ме разумете. Пегла јесте била моја драга другарица до краја прве године оба моја детета и то је сво наше дружење, осим повременог ћаскања у случају нужде.
У вртићу нас сваке године чека обавештење о томе колико новца треба да се скупи за различите потребе, па тако и за новогодишње поклоне. Никада нас нико није питао за мишљење о томе шта треба деци купити – ни нас, ни друге родитеље, колико знамо, али нисмо имали ништа против да бира онај ко оде у куповину. Две маме које су куповале поклоне прошле године кажу да су консултовале васпитачице. Те исте године, када су девојчице добиле даску за пеглање, дечаци су добили ауто-ринг.
Генерално, не волим када играчке, као ни било шта друго, децу полно одређују, сврставају их у групе и удаљавају једне од других у различите делове собе у вртићу. Мислим да постоје играчке које су и те како пођеднако интересантне и дечацима и девојчицама, као што су нпр. бојанке, различите коцке и слагалице. Исто тако, знам да не воле сви дечаци аутомобиле, а девојчице искључиво кухиње и пегле. Нпр, имам супер другарицу чији синови имају мале веш машине и обожавају њима да се играју. Моја ћерка највише воли да има лук, стрелу, коња и змаја, али ће исто тако рећи да воли и даску за пеглање ако јој се то донесе као поклон, иако је никад у животу није видела, а поготово ако се сви око ње одушеве. Kаже она да би хтела и Барбику кад је види код неке другарице, каже да жели и розе мотор на цветиће, али то не значи да ћемо јој их и купити.
Васпитачице из вртића моје ћерке кажу да су девојчице саме рекле да желе даску за пеглање, какву су виделе код својих другарица, у суседној соби вртића. Не знам где су девојчице виделе даску за пеглање као играчку и како су пожелеле да се играју пеглања.
Kо жели да се игра пеглања?
На који начин пеглање развија дечју машту? За шта пеглање децу оспособљава осим за пеглање?
Можда би било интересантно када бисмо раставили пеглу да видимо из чега се она састоји и како заправо ради. Даска за пеглање, на жалост, не нуди ништа од сличних сазнања.
Сви знамо значај игре за дечји развој. Она је круцијална за формирање дечјег разумевања света и ставова. Деца кроз игру уче о свету и о својој улози у њему. И дечацима и девојчицама треба да буде пођеднако омогућено да развијају различите вештине. И исто као што рекламе на телевизији, произвођачи играчака и продавнице играчака сврставају играчке у одвојене категорије – једне за дечаке, друге за девојчице – то раде и родитељи и васпитачи. Kао да нико не схвата колико једна девојчица губи када јој неко даску за пеглање представи као играчку, као предмет вредан жеље и пажње, вредан играња. Даска за пеглање ће је вероватно у једном тренутку у животу сачекати, што и не мора да буде случај, и зато је неопходно да јој сада, када је њен ум отворен и слободан, буду понуђене и неке друге опције. И то нико други не може да јој понуди осим нас, одраслих, оних који је воле и поштују као другарицу свог сина, као познаницину ћерку или као малу из комшилука.
 
Деца не излазе из наших стомака са планом о својим будућим каријерама или са идејама о томе шта ће радити, као и колико ће тај рад вредети и бити вреднован у друштву, али стереотипи у рекламирању играчака преносе се на стереотипе у каснијем, одраслом животу. Из стереотипних улога у које се уживљавамо као деца, неприметно клизимо у стереотипне улоге одраслих људи у стварном животу. Различита истраживања потврђују да деца већ у раном узрасту имају врло јасне идеје о томе који су послови мушки, а који женски. То су идеје које је врло тешко занемарити касније, када дође време да та деца, као одрасли људи, почну да раде.
Уосталом, док ово пишем, а моја ћерка се игра у кутку собе, и ја је питам да ли се игра аутићима у вртићу, она одговара: „Нееее, њима се увек играју дечаци. Аутићи су играчке за дечаке.” На моје питање да ли су дечаци користили даску за пеглање, одговара ми да је даска за пеглање играчка искључиво за девојчице. Смешкам јој се у том тренутку и оклевам са одговором. Даска за пеглање можда би и била у реду као поклон да ми је рекла да и дечаци и девојчице пеглају, а да се такође и једни и други играју аутићима.
Kада децу у игри делите по полу и поклањате једнима играчке које су „за дечаке”, а другима играчке које су „за девојчице”, то је као да сте направили две торте – једну за дечаке, а другу за девојчице и у зависности од тога ког сте пола, једете једну или другу торту. Није необично и да се јави условљен рефлекс – ако дуго гледате да само дечаци једу плаву торту, а ви и ваше другарице розе торту, нећете можда никада ни пожелети да окусите плаву. Јер, она је само за дечаке. Исто тако, ни дечаци неће јести розе торте. И тако губе наша деца, губимо ми – родитељи, губи друштво, губи читав свет. Полни стереотипи требало би да су давно превазиђени. За почетак, било би добро да не пратимо слепо оно што се говори у рекламама и да не ограничавамо игру нашој деци. Можда још, као бонус, да мало боље мућнемо својим главама и преиспитамо своје предрасуде којих, можда, нисмо ни свесни.
 
Моја ћерка ће следеће године изаћи из вртића и кренути неким другим путевима, али ће оно што је научила у вртићу остати у њој. Kолико ми је још времена остало да је уверим да она, као и сва друга деца, и дечаци и девојчице, има избор, да не постоје стварна ограничења, да она, као девојчица, може да се игра аутићима и да може да буде шта год пожели? Нисам сигурна, али нећу да губим време. Знам да ће моја ћерка, као и ја уосталом, сигурно усвојити, пре или касније, хтела – не хтела, неке стереотипе о свом полу, али желим да зна да даска за пеглање не мора да буде њена судбина и да розе боја и цветићи никако не треба да је заварају. Ове године, Деда Мраз ће мало боље промислити о томе какве поклоне дели.
Ауторка текста је Сандра Ђурић-Милинов
Извор: letnjeigraliste.com
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "А од Деда Мраза – даска за пеглање!

 1. Mama sa peglom каже:

  Neke mame, zamislite, peglaju, a devojcice u tom periodu se poistovecuju sa svojim mamama…i to ne mora nuzno da znaci da ta devojcica kasnije nece nista drugo raditi osim peglanja. Slazem se da igracke treba da budu edukativne, ali neke devojcice nekada zele da imitiraju svoje mama….i ne vidim nista toooooliko strasno u dasci za peglanje.

 2. mama×4 каже:

  Ne razumem ovu opsesivnu zelju zena da ne budu zene. Zasto je lose peglati, kuvati,spremati… Zasto??? Ne kazem da su zene samo to. Naravno da nisu. Zene su mnOgo toga. Kao sto su i muskarci.
  Volim da peglam, volim da kuvam, volim da pravim kolace i da gledam decu kako ih slatko jedu, volim da citam i da im citam, volim da spremamo kucu, volim da setamo kroz sumu, pravimo krune od lisca i maceve od granja, volim da skijamo i klizemo, volim da idemo u pozoriste i bioskop,volim SVE sto mogu kao zena, majka i supruga da ucinim za svoju porodicu i sebe. I nemam problem sa tim da radim ” zenske” poslove,jer sa ponosom i ljubavlju ih radim. Osecam se kao kraljica i sa peglom u ruci i na romanticnoj veceri dok sa suprugom pijuckam vino.

 3. Nisamostrasamokazem каже:

  Ako se svi okrenemo po svojim kucama videcemo da nasa deca imaju masu “beskorisnih” igracaka. Onih koje nisu ni kreativne, niti pomazu motoriku, niti bilo sta drugo rade osim sto su to sto jesu. I tu nema nista strasno. Bas kao ni u ovoj dasci za peglanje. Nije strasno da se dete (namerno kazem dete jer mislim i na decake i na devojcice) susretne i sa daskom za peglanje, jer eto i mama iz teksta sama kaze da je odredjeno vreme peglala, pa ce i njena deca nekad da peglaju… Nema u tome nista lose da se susretnu sa tom strasnom daskom i pre nego sto napune 18 godina 🙂 Ponekad je lepo da imaju takav neki tip igracke jer onda mogu da oponasaju nas starije, u cemu izuzetno uzivaju, a sto mi onda mozemo iskoristiti kao priliku da ih naucimo stvarima koje zelimo mnogo lakse, protkano zabavom i zajednickim aktivnostima. Na kraju, poklon ne opredeljuje ono sto dete jeste, a to sto dete jeste smo ga naucili mi, roditelji, ili imamo jos vremena da ga naucimo. Poklon treba da bude zabava, ili da ga dete u zabavu pretvori, samo to i nista vise.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама