Одвикавање детета од пелена – шта НЕ чинити!

23 новембра, 2016

Излазак из пелена за већину је родитеља велика ствар која ретко кад прође без муке. Најчешће је реч о покушајима и одустајањима, наговарањима и преговарањима… Да бисмо вам олакшали, доносимо попис забрана, односно ствари које никако не смете чинити када дете “скидате” из пелена.

Foto: Canva

1. Немојте ништа радити “на силу”

Прво проверите да ли је ваше дете уопште спремно на излазак из пелена, може ли искомуницирати своје потребе. Увек крените с охрабрењима и подршком. Ако дете одбија да изађе из пелена, притисак с ваше стране само ће створити напету атмосферу и изазвати нови отпор код детета. Осим тога, тако можете код детета створити негативне асоцијације повезане с купатилом које касније може бити тешко избрисати, а осим тога, дете може одбити да празни црева или мокри, а то је за њега штетно. Овом раздобљу учења покушајте приступити као што сте приступали другим вештинама, попут седења, ходања и учења говора.

2. Не почињите скидање из пелена у раздобљима стреса

Чак је и добар стрес лош стрес када је реч о скидању из пелена. Венчања, долазак новог детета, одмор… све то вашем детету може бити једнако тешко као и развод, смрт или пресељење. Ако се у вашем животу тренутно догађа било шта велико, сачекајте са одвикавањем од пелена. Сачекајте да се ствари мало смире и да се успостави нормалан ток активности. То изазива осећај сигурности у детету и помаже му да се пелена реши у тренутку када постоји уобичајена структура и рутина.

3. Не постављајте рокове у којима дете треба да одбаци пелене

Мала деца не реагују добро на рокове и немају концепт времена какав имају одрасли. Имајте реална очекивања или их, ако је могуће, постпуно заборавите. Програми који обећавају да ће се ваше дете скинути из пелена за само три дана или чак 100 дана не узимају у обзир дететову индивидуалност. Свако дете има сопствени темперамент и свој скуп вештина па не постоји јединствена метода која одговара свима. Програми који користе рокове често подразумевају одређене казнене мере, нефлексибилни су или – често – тренирају родитеље уместо детета. Због тога се родитељи и деца осећају лоше и фрустрирано када не успеју да испоштују рокове. Осим тога, тешко је у један програм ставити све особитости породничног живота и направити исти програм за породице с оба запослена родитеља, породице с више деце, децу с посебним потребама, близанце или разведене родитеље. Када бирате методу, проверите је ли флексибилна. И можете ли је уклопити у свој живот.

4. Ако детету “побегне”, немојте се понашати као да је смак света

Један кључан део скидања из пелена је – то је део живота. То је природан процес и обавља га свако живо биће, од животиња до људи. Незгоде се догађају и када се догоде, то је само део процеса. Стављање превеликог нагласка на незгоде доводи до нових незгода. Будите мирни, укључите дете у чишћење и чекајте следећу прилику да оде у тоалет.

5. Немојте користити одећу с којом се дете тешко сналази

Заборавите на сложене одевне комбинације, панталоне с превише дугмића, сувишне појасеве и сличне ствари – ваше се дете једноставно неће стићи скинути када осети потребу за одласком на тоалет, посебно у прво време. Одаберите одећу која се лако скида: хаљинице, сукње, панталоне с еластичним струком, тренерке, шорц. Ако је топло и ако се осећате добро с тим, пустите дете да трчкара у доњем вешу или голо – тако ће најбрже савладати нову вештину.

6. Не попуштајте спољним притисцима

Спољни притисци долазе из много извора: од баба и деда, других мама у вртићу, васпитачица, супружника. Имајте на уму да су бабе и деде  препуни мудрости о одгоју, али да неки њихови савети данас једноставно не звуче добро.

Када је реч о другим родитељима, важе иста правила за избијање зубића, пузање, ходање, говорење. То су вештине које дете учи и учи их у своје време, када му најбоље одговара. Једноставно се одуприте пориву да се надмећете с другим родитељима јер такмичење не завршава са скидањем из пелена: ваше дете још чека учење писања, читања, вожње…!

Када је о вртићу, односно јаслицама реч, поразговарајте с васпитачицом. Могуће је да јаслице условљавају скидање из пелена за прелазак у старију групу, али покушајте заједно с васпитачима осмислити стратегију изласка из пелена.

7. Не очекујте одмах суве ноћи

Уопштено говорећи, контрола мокрења долази пре контроле покрета црева, а суве ноћи долазе на самоме крају. Нормално је да се ноћно мокрење догађа код деце све до 5. године. Код многе деце ноћна контрола мехура није нешто што долази брзо и једноставно, но није нужно реч о медицинском проблему. Лекари наводе два узрока ноћних мокрења: први је недовољна развијеност мехура која узрокује неспособност задржавања урина целе ноћи, а друго је недостатак свести да постоји потреба за мокрењем и да треба устати и отићи на тоалет.

8. Не одбацујте дететове страхове

У времену навикавања на ношу, деца могу развити страхове, а ти су страхови једнако велики као и било који страх одрасле особе. Деца можда не разумију механику тоалета па их одлазак на тоалет може ужасавати. Ако дете само једном има неугодно искуство у тоалету (проклизне се па му гуза дотакне хладну керамику ), то га може вратити неколико корака унатраг. Нека деца имају проблема с избацивањем столице. Решавајте пажљиво те страхове. Разговарајте о њима и пазите да се дете не осети посрамљено или неважно.

Имајте на уму да су за многу децу пелене одређена сигурност. То је време када су родитељи интимни с децом и пазе на њихове потребе. То не значи да требате допустити да се стално крећете између пелена и ноше, али значи да можете показати разумевање за процес који дете пролази. Понекад детету недостаје блискост с вама – потрудите се дати му пажње и њежности.

9. Не брините толико

Стварно. Вероватно сте то досад милион пута чули, али истина је: прилично је невероватно да ће ваше дете отићи на факултет у пеленама. Не брините толико: можда ће потрајати, али свако дете научи да иде у тоалет самостално.

Извор: psiholog.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Одвикавање детета од пелена – шта НЕ чинити!"

  1. Eva каже:

    Hvala.Devojčica od 4gjoš noću piški u pelene.Poslepodne se ne upiški dok spava ni danju.To poslepodne se ne upiški od skoro.Ako je probudim noću i stavim je na nišu.Piški i desi se da bude suva noć.Tako već par meseci ako ja zaspim ona se budi al neće sama na nišu.Imam još jedno dete od 2g.Koje je u istom skoro stadijumu odvikavanja ko i starija.Baš me iritira već inače je danju hiperaktivna.Molim za vaše mišljenje.Nema bakterije i sve je ok zdravstceno

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама