Опсесија возовима, аутићима, диносаурусима чини децу паметнијом

Постоје деца која су „опседнута” аутомобилима. Друга причају само о диносаурусима, трећа обожавају возове. Нека воле камионе ђубретарце, нека паукове. Родитељи се понекад брину због тога, али да ли је то неопходно?

Foto: Canva
Има ли разлога за бригу?

Студија са Јејла тврди да ова интересовања пролазе временом. Психолог Џенифер Делгадо каже да само 20% деце има иста интересовања дуже од 3 године. Разлог је у томе што им домаћи задаци одузимају пуно времена, па интересовање временом бледи.

Деца која развију „јака интересовања“ су често паметнија од вршњака

Она се концентришу на проблем док га не реше и жељна су знања. Зато можемо рећи да овакве опсесије чине децу паметнијом.

Иако и девојчице могу да имају јака интересовања, студија са Јејла показује да су она чешћа код дечака.

Опсесије јачају дечје самопоуздање

Ово тврди психотерапеут Кели Чен из болнице Џонс Хопкинс, јер су ова деца у когнитивној предности у односу на своје вршњаке.

Оваква интересовања су корисна и за свеукупни когнитивни развој

Студија из 2008. године доказује да јако интересовање за одређени појам попут диносауруса помаже деци да развију своје знање и упорност, као и концентрацију и вештине за дубљу обраду информација. Дакле, деца уче боље и боље разумеју појмове.

О овом феномену за Њујорк магазине пише и Кејт Морган. Она наводи да скоро трећина деце узраста од 2 до 6 година развија опсесију према некој теми. Ова деца дубље копају да би сазнала више о томе шта их занима. Те вештине решавања проблема ће касније пренети у одрасло доба. Њих заиста занима да открију ЗАШТО нешто ради на одређени начин, што је одлична вештина за учење у школи.

Да ли је у питању генетика или утицај окружења?

Према писању америчког Телеграфа, људи имају ген за хоби који могу наследити од својих родитеља, па чак и предака много колена уназад. Зато није ни чудо што деца глумаца постају глумци, а деца лекара – лекари.

Да ли је битно која је тема интересовања?

Не. У питању могу да буду најразличитије ствари. Опсесија се појављује без родитељског подстицаја, а толико је јака и дуготрајна да ће је приметити и људи који нису само мама и тата.

Да ли треба да охрабрујете такво интересовање?

Да!

“Интелигенција је способност да се реши проблем, што значи да се она не ограничава на сазнање и свој коефицијент (IQ), већ иде много даље.”

Ова јака интересовања помажу деци да развију:
– веће знање,
– већу упорност,
– бољу пажњу,
– и да боље обраде информације.

Различите студије су откриле да старија деца са интензивним интересовањима имају интелигенцију изнад просека у односу на вршњаке. Због свега овога родитељи треба стимулишу интересовања своје деце, макар она не била по њиховом укусу. Велика је срећа када имате страст у којој можете да се изгубите. И зато родитељи још у раном узрасту треба на основу дететовог интерсовања да му покажу да увек постоји још нешто што може да се научи.

Аутор: Беки Менсфилд

Превод и адаптација: Мариа Милојковић

Извор: www.yourmodernfamily.com