Optimizacija – racionalizacija

24 marta, 2015

U organizaciji Ministarstva prosvete održan je okrugli sto na temu: Kako do optimizacije broja zaposlenih u obrazovanju, sa početkom u 13 časova u Palati Srbija. Osnovni cilj okruglog stola je bio kako doći do optimalnog broja zaposlenih u prosveti i nauci Srbije.
U uvodu, državni sekretar, Aleksandar Belić, je upoznao prisutne sa osnovnim principima optimizacije posmatrajući ih samo kao smanjenje broja zaposlenih, a ne kroz optimizaciju kompletnog sistema obrazovanjaje kako kroz mrežu škola, tako i kroz strukturu i kvalitet kadrova koji obrazuje ili koji se obrazuju, a u skladu sa sadašnjom i budućom privrednom aktivnošću.

prazne-klupe
Plan racionalizacije treba završiti do kraja juna, a primena da počne sa početkom školske godine. Treba imati u vidu da prosveta čini jednu četvrtinu zaposlenih u javnom sektoru, te je smanjenje broja zaposlenih sa stanovišta državne administracije veoma važno. Racionalizacija se temelji na osnovnim principima funkcionisanja prosvete. Sva radna mesta su normirana. Smanjenje broja zaposlenih nije linearno, što nas dovodi do zaključka da će biti zaštićenih. Racionalizacijom nisu obuhvaćene sve strukture i kategorije zaposlenih.
Neophodmo je smanjiti broj zaposlenih za 5%. U tom cilju će se u osnovnim i srednjim školama primeniti sledeće mere: 1. kratkoroćne (apsolutni viškovi – oko 100 zaposlenih; relativni viškovi – oko 500 na osnovu cenusa; ukrupnjavanje norme – oko 10000 zaposlenih), 2. srednjeročne (smanjenje broja zaposlenih u administraciji, definisanje minimalne veličine odeljenja, promena nastavnih planova i programa).
Sigurno je da ove navedene brojke prevazilaze 5%, naročito ako se ima u vidu da svake godine 2-3% zaposlenih odlazi u penziju. Tokom rasprave videla se jasna polarizacija u diskusiji različitih interesnih grupa i pojedinaca u odnosu na stav koji su zastupali SOS i GSPRS NEZAVISNOST kao reprezentativni sindikati.

GSPRS NEZAVISNOST

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Optimizacija – racionalizacija"

  1. Prosvetar kaže:

    Čelnici ministarstva nisu u stanju da ubace izmene odredbi Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja od juna 2014. godine, a za racionalizaciju tek ne mogu da izvedu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama