Otvoreno pismo Čika Ministru od jednog sedmoipogodišnjaka

27 februara, 2017

Kolumna: Sunđeri i krede

Autor: Boris Jašović

Čika Mladene zovem se Boka J. imam sedam i po godina i đak sam prvak. Mama i tata kažu da ti rešavaš razne zeznute situacije po školama pa sam odlučio da ti napišem pismo i pozovem te da i u mojoj školi rešiš problem. Znam da to možeš pošto mi je kum Paja pričao da si ti moćniji od svih pet moćnih rendžera zajedno i da bez problema rešavaš razne probleme. Moj problem je što nemam snage da ponesen đačku torbu do škole. Teška je trista kila jer za svaki predmet moram da spakujem sve udžbenike i radne sveske i sve sveske za pisanje i još ogromnu pernicu kao i opremu za fizičko i blok 4 i nešto za užinu i flašu vode. Kada mi mama ili tata stave torbu na leđa zanesem se i padnem i zato mi oni nose torbu do ulaza u školu ali je onda ja vučem od ulaza pa sve do učionice skroz na drugi sprat. Tata je juče iščašio rame zbog moje torbe pa mu je lekar naredio da strogo miruje sedam dana i pritegao mu je ruku nekim letvama pa sada tatina mišica izgleda kao sendvič. I drugoj deci roditelji nosaju torbe a jedna mama je rekla da je to sramota i da nije normalno da prvaci imaju pet časova tri puta nedeljno. I još je rekla da se Vlada nosi ali ja ne znam o kojem je Vladi reč i gde da se nosi i kakve taj Vlada ima veze sa mojom teškom torbom ali znam da ne mogu više da izdržim sa tolikim knjigama na leđima.
Čika Mladene molim te naredi školama da nama prvacima olakšaju torbe i da nam umesto knjiga i svezaka poklone tablete na kojima možemo da pišemo i računamo. Tablet uopšte nije težak i na njemu se može igrati FIFA 15. Moja mama kaže da svi prvaci u Finskoj dobijaju tablete od njihove Finske pa bismo i mi mogli da ih dobijemo od naše Srbije. Onaj čika što leti avionom i što ne da avionu da padne dole i koji se za sve pita rekao je da škole u Srbiji treba da budu kao one u Finskoj pa mu zato prenesi moju tablet ideju. Nema veze što tata ništa ne veruje tom čiki iz aviona i što čim ga vidi na televizoru kaže nekom belom golubu da ne kaki a ja ne razumem zašto taj beli golub ne bi smeo da kaki.
Čika Mladene da li je moj tata blesav? Rekao je kumu Paji koji radi u tri škole da se javno spali na trgu i tako skrene pažnju na dualno obrazovanje koje će na ulicu oterati sve nastavnike opšteobrazovnih predmeta. A Paja mu je odgovorio da od svoje profesorske plate nema ni za kanticu benzina sa kojom bi se ljudski polio i da bi pre zapalio u Švedsku nego što bi leteo na nebo. Zato te molim da ne uvodiš dualno obrazovanje za koje kum Paja kaže da će se u Srbiji primiti ko banana u Babušnici i zbog kojeg bi on mogao ostati bez posla a kumići bez igračaka i čokoladica.
Čika Mladene, mnogo mi se sviđa ideja da se uvedu školske uniforme. Već su nam u školi pokazivali kako izgledaju ali sam pomislio da su to mrlje od hemijske olovke pa nisam zaokružio ništa a onda su nam rekli da zaokružimo onu koja nam se najviše svidi i ja sam se razočarao jer nije bilo uniforme džedaja iz Ratova zvezda koju bih odmah zaokružio pa sam zaokružio onu plavu sa kravatom. Mama je rekla da je to u redu i da će podići kredit da bi mi kupila uniformu dok me je tata nazvao malim japijem. On bi više voleo da nosim uniformu kakvu nose radnici u automobilskoj industriji.
Čika Mladene ja ne znam šta znače reči japi i industrija ali mi mama kaže da to ima veze sa preduzetničkim vaspitanjem koje planiraš da uvedeš u škole. Ja nemam ništa protiv toga ali mnogo volim građansko vaspitanje i ne bi voleo da ga izbaciš iz škole. Kum Paja predaje građansko vaspitanje u srednjoj školi i kaže da je to jako zanimljiv predmet koji ne dozvoljava deci da postanu idioti ali samo ukoliko ga ne predaju idioti a kum Paja tvrdi da građansko predaje ko stigne i da ti to i dalje dozvoljavaš iako to nije dobro jer građansko treba da predaju sociolozi, filozofi, psiholozi i niko više.
Čika Mladene učini da tako bude pa ću ti baciti petaka. Učini i to da u prvom razredu imamo najviše četiri časa i da nam torbe budu lagane a ne teške. I ono za tablet. Toliko za sada od mene. Ako mi ne odgovoriš na ovo moje pismo opet ću ti pisati i opet i opet i opet.

BOKA J.

Sad sam se setio. Ako vidiš čika Zlatibora koji komanduje svim lekarima u Srbiji reci mu da moji mama i tata mesecima pokušavaju da mi preko mog doktora zakažu redovni očni pregled na Instititu za majku i dete ali im doktor stalno govori da je to nemoguća misija. Kad su mama i tata ranije zakazivali kontrolu nije bilo problema ali od kada je čika Zlatibor naredio da doktori zakazuju preglede nastao je pravi haos. Tata je bio na Institutu ali su mu tamo rekli da je samo peti dan u mesecu predviđen za zakazivanje ali da tog dana navali cela Srbija da zakazuje pa se zakazivanje pretvori u nemoguću misiju i da tata ne može da lično zakazuje kao pre jer je vlast odlučila da to sada radi moj doktor preko kompjutera a on to uopšte ne može jer mu kompjuter stalno blokira i odbija da zakaže pregled. Pozdrav

BOKA J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Otvoreno pismo Čika Ministru od jednog sedmoipogodišnjaka"

  1. Knez kaže:

    Izvrsna Jašovićeva kolumna. Sve pohvale Zelenoj učionici.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama