Педагог: Каква питања можете да очекујете на упису детета у први разред

април 21, 2020

Питања која ће детету бити постављена су тајна, иако се у нашим школама већ годинама користи иста батерија тестова. Са друге стране, како ће протећи само тестирање и која ће питања бити постављена увелико зависи не само од коришћених тестова већ и од личности психолога тј. педагога.

Испитује се емотивна, социјална и когнитивна зрелост детета. Шта то тачно значи?

Графомоторика: уобичајено је да један од задатака буде да дете нешто нацрта. Пре поласка у школу већина деце правилно држи оловку и успева да нацрта довољан број детаља на цртежу. Рука којом држи оловку значи да је леворуко или дешњак, што психолог, такође, евидентира.

Бројеви: дете у овом узрасту би требало да уме да броји до 20 и да бројеве повезује са количином. Односно, када му покажете цртеж са 5 јабука, уме да их представи као : 5 јабука. Такође, треба да зна основно баратање бројевима, на пример, колико има година и колико ће их имати следеће године.

Многи знају и парне и непарне бројеве, да броје уназад и слично, али то се на овом тестирању не захтева.

Речник: један од могућих задатака је да дете каже којим словом почиње нека реч, којим словом се завршава, и да подели реч на слогове. Прати се и начин на који ствара реченице (колико јесу или нису опширне, колико изражајне, колико богате детаљима), гласовна анализа (да ли дете разуме да се реч КУЋА састоји од гласова К У Ћ А – што се сматра основом будућег писања), и гласовна синтеза (када кажете К У Ћ А да ли дете то препознаје као КУЋА – што је основа будућег читања)

Говорно-језички статус: кроз све одговоре биће праћен дететов говорно-језички статус.

Односно, целокупно тестирање пролази кроз разговор, и нема толико лошег психолога или педагога који ће дете намерно додатно уплашити када каже: “Сада пази шта радиш, сада ћу да гледам како се говорно-језички изражаваш”. Ипак, иако није очигледно – управо ова област о зрелости детета говори много.

Такође, очекивана су тзв. “питања сналажења” или свакодневних ситуација као што су: шта радимо када пада киша, како знамо које је годишње доба, који дан у недељи ће бити после, на пример, среде или који је дан био пре понедељка и слично. Требало би да дете зна и да одреди шта се налази горе, доле, поред њега, као и да разликује појмове већи –мањи.

Укратко: на ова питања не можете ви, преко ноћи, припремити дете нити то треба да покушавате. Имајте поверења у своје досадашње васпитне поступке, као и у рад вртића који је дете похађало.

Предшколски програм. По закону је предшколски програм обавезан, и без обзира што вам приликом уписа многе школе неће тражити ову потврду из вртића, ваша је обавеза да је имате, баш као што је право школе да је тражи. Ипак, захваљујући боравку у вртићу где је рад прилагођен узрасту деце, ваше дете је тамо већ научило не само правила понашања у групи, већ и основне појмове потребне за сналажење у школском градиву.

Читање и писање. Пре поласка у школу није неопходно да дете уме да чита и пише, нити ће га то испитивати на тестирању за упис у први разред. Вртићи немају законску дозволу да врше описмењавање деце, осим када дете индивидуално не покаже интересовање за то. Међутим, већина деце у вртићу, ипак, научи да препознаје слова (што је важно за учење читања) а имају извежбану графо-моторику (основа за писање). Ове активности васпитачи у вртићима обављају на одређен поступан начин.

Родитељи често кажу: “зна сва слова”, и мисле да њихово дете уме да чита. Међутим, деца слова најпре меморишу као симболе, тј. графеме а то не значи да знају да читају или пишу.

Уздржите се од учења детета да чита и пише, ако оно то не жели и не показује интересовање. Наиме, може се догодити да га томе учите на другачији начин него што ће то чинити његова будућа учитељица, тј. да ће морати прво да се одвикава од вашег начина да би прихватило њен. Ви, са своје стране, негујте љубав према књизи, много разговарајте, читајте детету, одговорите на његову радозналост. На овај начин већ га припремате за школу.

Уосталом, показатељи да ли је дете физички, психички или емотивно зрело за полазак у школу и нису да ли оно уме да чита или пише већ: непосредно пре школе зна правилно да користи све гласове, млечни зуби су или замењени или је замена у току, има развијену фину моротику (уме да користи маказе или да се игра са дугмићима, кликерима…), црта фигуру човека са свим елементима тј. главом, телом, рукама, ногама и детаљима, (очи, нос, уста, уши, коса) успева да држи пажњу 20 минута на истој активности, уме да поднесе пораз (на пример, не плаче када изгуби :”Човече не љути се«,) може да буде одвојено од вас више сати или дана…

За тестирање пред упис у први разред али и за полазак у школу, важно је да дете буде опуштено. Међутим, то је лакше рећи него учинити јер су родитељи веома узбуђени и нервозни а њихово расположење се лако “лепи” за децу.

Покушајте да контролишете сопствене страхове и емоције и објасните детету шта ће се дешавати на разговору код психолога или педагога. Покажите поверење да ће све бити у реду, да није ништа страшно ни ако не зна одговор на неко питање, да је у питању разговор, и да ће се и оно на том разговору најбоље осећати ако буде опуштено, одговарало без страха, онако како оно мисли да треба.

Током предстојећих месеци, тј. све до септембра, наставите да га припремите за полазак у први разред.

Понудите реалну слику школе, али почините од позитивних страна (на пример, да ће тамо стећи нове пријатеље, да ће научити много занимљивих нових ствари, да ће имати учитељицу која ће бринути о њима, да ће са својим одељењем ићи на излете…

Уздржите се од претњи и плашења, посредног или директног као што је: ”Видећеш ти када пођеш у школу… Са школом више нећеш имати времена за игру… школа је озбиљна ствар а играчке су за мале бебе…”

Немојте инсистирати на томе да ће много учити, морати да буде послушно, уредно, да ће бити кажњено ако не буде мирно седело. Не користите школу као претњу, јер тиме ризикујете да се у детету створи отпор на самом почетку.

Упис у школу као и школовање јесу стрес и за дете и за родитеље, али можда га ви, својим понашањем можете умањити.

Јелена Холцер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


15 коментара на "Педагог: Каква питања можете да очекујете на упису детета у први разред

 1. ivana каже:

  Sta kazete na to kad psiholog se detetu obrati sa recima ” ne lupetaj”, kod resavanja nekog zadatka. Dete je onda skroz zbunjeno i to je prvi susret sa skolom.

  1. Mira каже:

   Ne verujem da bi bilo koji psiholog izgovorio tako nesto, ovaj komentar je prilicno zlonameran i usmeren protiv struke ?

   1. Tina каже:

    Miro, ima takvih situacija.Stvarno se događa,nije ovo zlonamerno izneto. Ima izuzetno dobrih psihologa,vrhunskih stručnjaka,ali neko i ”zaluta”.

 2. Mama predškolca каже:

  A ako u školi praktikuju grupno testiranj od po desetoro predškolaca da li je to u skladu sa pravilima i da li se tada dobijaju relevantni rezultati.
  I još jedno pitanje za šta se sve koriste rezultati tog testiranja.

  1. Pedagog каже:

   U kojoj se to školi ” praktikuje ” ? Ovo prvi put čujem, a imam 30 godina staža ! Tesiranje / pogrešan naziv !/ , odnosno provera spremnosti za polazak u školu, služi da se upoznamo sa Vašim detetom, odnosno njegovom spremnosšću za polazak u školu, koji podrazumeva sve ono što ste u tekstu pročitali, kao , i da na osnovu dečjih postignuća oformimo odeljenja sa istim / ili približno istim / nivoom spremnosti dece: od onih najspremnijih, do onih kojima će trebati i neka dodatna pomoć u savladavanju gradiva.

 3. Dragana каже:

  A sta kazete na to da uciteljica kaze roditelju na prvom roditeljskom sastanku da svi u odeljenju znaju da citaju samo moj sin ne i da oni odose, odose nemaju vremena za cekanje? (pritom ja svoje dete nisam forsirala jer nije pokazivao zelju da nauci da cita pre polaska u prvi razred…drugo dete je u pitanju)

  1. Tina каже:

   Dragana, to sam i ja pitala stručne službe”šta je bolje deca da nauče čitanje i slova ili ne pre polaska u prvi razred”. Pedagozi,psiholozi,vaspitačice su mi odmah rekli:”zašto pitaš,tvoje dete je na fakultetu”.(po meni nemaju stav),a sve učiteljice tvrde da je za dete bolje da zna slova i da čita( da može da reši postavljene zadatke iz matematike ,prirode i društva…)U radnim sveskama ovih predmeta traži se znanje azbuke a ne čeka učenje slova.Nije u pitanju detinjstvo,interesovanje već potreba da se uradi zadato.Vi treba da čitate ….”nacrtaj krug ili poveži tačke”….Mislim da razumete o čemu je reč.Geograf sam u osnovnoj i srednjoj školi.

   1. Pedagog каже:

    Kao prvo :dete ne čita zadatke iz matematike, prirode i društva, dok ne nauči slova , i dok ne nauči da čita, što je Tina, priznaćete veoma logično ! To da Vam je neko rekao da je Vaše dete već na fakultetu je više tužno, nego smešno, i nije mi jasno da je to neko od psihologa, pedagoga, ili koga već, rekao, osim, ako su to Vaše prijateljice ! U radnim sveskama se ne traži znanje azbuke dok se ista ne nauči ! To što ” piše ” pročita, i objasni detetu, učiteljica. Čudno je da jedan prosvetni radnik napiše tako nešto…Odgovor na vaše pitanje je : Ako već ne naučite dete da pravilno piše, i još pravilnije ČITA, a to roditelji ne znaju, onda je bolje da i ne pokušavaju ! Postoje pravila pisanja i čitanja, koje učiteljica zna, a roditelji ne ! Opet kažem, radite u osnovnoj školi, a postavljate takvo pitanje, malo je čudno…generalno, učiteljice mnogo više vole da deca NE ZNAJU SLOVA I ČITANJE, NEGO DA DOĐU U ŠKOLU , A DA TO SVE RADE POGREŠNO ! Znate ono : čitanje slovo po slovo, pa onda kaže celu reč, ili pročita , isto tako u sebi, slovo po slovo, pa onda kaže na glas…Ni jedno dete nije ” na fakultetu ” sa 7 godina samo zato što je znalo nešto na pročita, izbroji do 20, ili zna godišnja doba…

    1. Natasa каже:

     Da li znaju ili ne da citaju nebitno, ali 90% dece ni do treceg razreda ne razume procitano, pa nema smisla resavanje bilo kakvih zadataka, jer se sve svodi na sablonsko i napamet ucenje. Vi kao pedagog bi trebali znati da se ne poklanja dovoljno paznje prosirenju vokabulara kroz pricu i komunikaciju sa decom uz paralelni rad kako na tehnickom tako i na citanju sa razumevanjem, a potom i razvoju logickog razmisljanja. Ja imam dete koje nije nista znalo kad je krenulo u skolu, nije znala ni jezik zemlje, pa nije ni pricala, nista sa njom nisam radila, ni na sta je nisam ni mogla pripremiti, prvih godina nije bila ni prosecan djak, ali je sa 15 godina medju 5 najboljih djaka ne u generaciji vec u celoj skoli.

    2. E каже:

     A ko objašnjava domaće zadatke?Učiteljica na času da uputstva za rad i zaokruži stranu koju treba dete da uradi.Pravilnici,opis poslova i realnost.Nije ovo ništa protiv pedagoga ili učitelja već potreba.Nema pisanje netačnih slova …ima dodatne literature.Postavljeno je pitanje da li dete da zna slova a ne šta vole učiteljice.

    3. Tina каже:

     Vaš odgovor Dragani je “pre polaska u prvi razred,ne treba slova da uče deca a ni čitanje”.Situacija na roditeljskom sastanku je bila”sva deca čitaju”.Pitam jer i mene pitaju,a stvarno mi dete odraslo.

    4. Tanja каже:

     Pedagog…..treba Dragani da pomognemo odgovorom a ne da listamo Pravilnike.Pogledajte radne sveske iz predmeta za 1 razred (zadaci imaju tekst:sta vidiš na slici, nacrtaj,poveži…). Uciteljica je rekla ”sva deca čitaju”.Naše komentare čitaju roditelji dece koja treba da pođu u prvi razred.Treba im informacija a ne ”pravila”,preporuka,mišljenje ŠTA TREBA DETE DA ZNA PRE POLASKA U PRVI RAZRED? .Ne za Vašu proveru spremnosti (razgovor sa detetom ) ,već za nastavu.

 4. sanja каже:

  ucitelji nisu krivi sto roditelji forsiraju svoju decu da nauce citati…to je neuspeh roditelja iako smatraju da su ucinili pravu stvar..nisu svesni da uzimaju decje detinjstvo i decju radost..

 5. Spidergirl каже:

  Mislim da je ovo stvarno malo stvari za decu koja treba da krenu u školu. Mislim da bi deca trebalo da uče slova u najranijem uzrastu, a ne tek kad krenu u školu. Ja sam naučila da čitam i pišem kad sam imala oko 4 i po godine (novembra 2010, a rođena sam aprila 2006), čitanje i pisanje sam naučila za jedan dan, a nedelju dana nakon što sam naučila ćirilicu, dok sam je malo provežbala, da mi se ne bi pisma mešala, počela sam da učim i latinicu koju sam takođe naučila za jedan dan. Sa nepunih 5 godina, mogla sam sama da čitam one knjižice od po 20-40 strana gde je polovina stane slika, polovina tekst. Moj mlađi brat je krenuo da uči slova tek sa 6 godina i njemu je bilo potrebno celih mesec dana da nauči sva slova, a da čita tek dva meseca nakon toga. Što je dete mlađe, to će lakše i brže naučiti slova, zbog toga bi trebalo što pre da krene sa učenjem. Takođe i za brojeve, trebalo bi da dete sa 5-6 godina već zna brojeve do 100 i da sabira i oduzima, na primer, 7+6, 14+9, 9-7, 25-10, i tako neke lake primere. Sećam se kad sam polazila u školu, kada je bilo ono ispitivanje pre polaska, psiholog mi je postavljao pitanja kao da razgovara sa detetom od 3 godine, u početku sam se pitala da li se on to šali sa mnom, ali nažalost nije se šalio, ja sam pre dolaska tamo očekivala da će biti mnogo teže i zabavnije…

 6. Violeta каже:

  Da li moje dete koje polazi u prvi razred moze da krene u skolu iako ne govori dobro vise glasova..tj ne zna l r DJ š č ali razumljivo komunicira broji do 20 prepoznaje slova..da li je on spreman i sta se desi ako procene da nije on u septembru puni sedam godina

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама